Reducerea cheltuielilor de executare raportat la activitatea prestată de executor


La data  de 5 aprilie 2013 s-a înregistrat la Judecătoria Mediaş  contestaţia la executare formulată de contestatoarea M.S., cu sediul —, în contradictoriu cu intimaţii O.B. şi O.F., cu domiciliul în —- prin care a solicitat să se dispună următoarele:
– În principal , anularea  parţială a somaţiei  şi a încheierii nr —  cu privire la
cheltuielile  solicitate de executor altele decât cele  cuprinse în titlul executoriu  anexat  somaţiei şi anume sentinţa civilă nr — a T. S. decizia nr 71/2012  a C. A.A.I.  în dosar nr —-
– În subsidiar ,  reducerea onorariului executorului judecătoresc  proporţional cu
activitatea depusă   în temeiul art. 669  din NCPC
– Întoarcerea executării silite  în baza art.722 şi 723  din NCPC  prin restabilirea
situaţiei anterioare în cazul admiterii contestaţiei la executare, respectiv restituirea sumelor virate în contul indicat de executorul judecătoresc în sumă de 9886, 3 lei.
În motivarea contestaţiei la executare se arată că  singura cheltuială  pe care executorul judecătoresc  avea dreptul să o solicite este contravaloarea emiterii somaţiei  care potrivit  HG  nr 2/2007  este în cuantum de 10 lei . Art. 2 din Legea  nr 110/2007  debitorul are la dispoziţie un termen de 6 luni de la comunicarea somaţiei pentru executarea obligaţiei de plată.   Contestatoarea se încadrează ca instituţie publică în dispoziţiile menţionate. În perioada termenului de graţie de 6 luni, procedura executării silite este suspendată  ope legis.  În cadrul procedurii prealabile, executorul judecătoresc nu poate solicita cheltuieli de executare . Legea nr 273/2006  instituie în sarcina instituţiilor publice  interdicţia de  plată a cheltuielilor  din fondurile publice locale  dacă nu are  prevederi bugetare  şi surse de finanţare.  Bugetul de venituri şi cheltuieli  al M. S. a fost aprobat prin  HCL nr 56/ 28.03.2013 . Pe de altă parte , se susţine  că Încheierea nr —  nu conţine toate elementele  prevăzute de lege  , respectiv nu conţine procedura de executare  care face obiectul încheierii, chestiunea asupra căreia se adoptă încheierea  , motivele de fapt şi  dispoziţia luată de executor, ceea ce atrage nulitatea încheierii . Sumele  datorate cu titlu de cheltuieli de executare pot fi cenzurate de instanţă . Trebuie avut în vedere că debitorul  şi-a executat obligaţia de plată  în termenul stipulat prin somaţie. Contravaloarea redactării somaţiei percepută de executor este nepotrivit de mare  faţă de munca  îndeplinită . Taxa legală  nu putea fi mai mare de 10 lei.
În drept, contestaţia la executare este motivată cu dispoziţiile  art. 223 , 656, 667, 669 , 711-717, 722- 723  din NCPC, art. 2 din Legea nr 110/2007 , HG nr 2/2007 , Legea nr 273/2006 , art. 17 din Legea nr 146/1997, HCL  398/2009.
Legal citaţi, intimaţii au depus Întâmpinare prin care au solicitat respingerea  contestaţiei  la executare . Susţin că  nu sunt indicate dispoziţiile art. 2 din Legea  nr 110/2007 . Plata a fost efectuată în termen de  o lună de la data  somaţiei .
Examinând actele şi lucrările  dosarului , instanţa reţine următoarele :
Prin Încheierea nr —- a J. M. s-a încuviinţat cererea de executare silită formulată de  creditorii O. B şi O. F.  împotriva debitoarei  M.S.  pentru recuperarea creaţie în sumă de 233. 276 lei  stabilită prin sentinţa civilă nr —  a T. S. definitivă prin decizia civilă nr —  a C.A.A.I. .
Prin somaţia nr. 243  din 25.03.2013,  executorul judecătoresc S. B.  a  somat debitorul  M. S.  să plătească în termen de o zi  suma  de  243162, 30 lei  din care suma de 233276 lei  reprezintă daune interese şi cheltuieli de judecată , iar suma de 9886, 30 lei  din care 1872 lei TVA  reprezintă cheltuieli de executare  şi onorariu avocat .
Prin Încheierea nr 243 / 25.03.2013 a exec. judec. S.B. s-au stabilit cheltuieli de executare în sumă de 9886, 30 lei din care  suma de 9424  onorariu executor în care  este inclusă şi TVA , suma de 248 lei cheltuieli aferente activităţii execuţionale  din care 48 lei TVA , 200 lei onorariu avocat , 14, 30 lei taxe judiciare . 
În termen de o lună de la comunicarea somaţiei emisă de către executorul judecătoresc, debitorul a procedat la executarea obligaţiei integrale de plată, împrejurare  confirmată prin Întâmpinare  de către creditori .
Din dosarul execuţional comunicat la dosarul cauzei în copie certificată de către executorul judecătoresc rezultă că în vederea recuperării creanţei rezultată din titlul executoriu, executorul judecătoresc a efectuat doar procedura somaţiei pentru că ulterior  s-a  executat obligaţia.
În această situaţie, instanţa în conformitate cu dispoziţiile art. 669 alin. 2 din NCPC,  va proceda la cenzurarea cheltuielilor iniţial stabilite de executorul judecătoresc pentru întreaga procedură de executare silită, prin reducerea cheltuielilor de executare raportat la activitatea  depusă pentru emiterea şi comunicarea somaţiei , respectiv de la suma iniţială de 9886, 30 lei  la suma de 3000 lei, în care  sunt incluse  suma de 200 lei pentru onorariu avocat redactare cerere de executare silită , 14, 30 lei reprezentând taxele de timbru , iar diferenţa  de 2785, 70 lei reprezintă onorariu executor judecătoresc inclusiv TVA inclus .
În cauză  nu se poate  considera că debitorul nu datorează cheltuieli de executare deoarece dispoziţiile art. 669 alin. 2 din NCPC prevăd expres că există obligaţia debitorului de a suporta cheltuielile de executare   efectuate de creditor după înregistrarea cererii  de executare silită chiar dacă acesta a efectuat ulterior o plată  voluntară .Prin urmare nu se impune anularea parţială a  somaţiei şi încheierii nr 243 emise de executorul judecătoresc cu privire la cheltuielile de executare .Creditorii intervin cu cerere de executare silită pentru  recuperarea creanţei lor stabilită prin titlu executoriu la interval de  circa 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti , perioadă în care debitorul putea proceda la o plată voluntară  fără a  suporta  eventuale cheltuieli de executare .
Faţă de cele reţinute, în baza art. 719 din NCPC se va admite  contestaţia la executare formulată de M.M. în varianta subsidiară, prin reducerea onorariului executorului judecătoresc şi a cuantumului cheltuielilor de executare  corespunzător la suma totală de 3000 lei. Se va respinge cererea principală formulată de M. S. pentru considerentele arătate .
Urmare a dispoziţiei instanţei de reducere a cheltuielilor de executare şi reţinând efectuarea plăţii integrale a sumei stabilită iniţial de executorul judecătoresc de către debitorul – contestator , în baza art. 722, 723 din NCPC , se va dispune restabilirea situaţiei anterioare  prin obligarea restituirii către contestator a sumei  de 6.886,3 lei .