Auditor de justiţie. Plata bursei în perioada dintre data absolvirii studiilor şi data numirii ca judecător stagiar


Auditorii de justiţie beneficiază de bursa aferentă şi pentru perioada cuprinsă între data absolvirii studiilor şi data numirii în funcţia de judecător stagiar.

Secţia a II-a civilă, Decizia nr. 3753 din 16 martie 2012

Prin sentința civilă nr. 125/12.01.2012 pronunțată de Tribunalul Gorj, s-a admis cererea formulată de reclamanta C.I. în contradictoriu cu pârâții CSM și INM, a obligat pârâții la plata către reclamantă a drepturilor bănești reprezentând bursa prevăzută de lege pentru auditorii de justiție pentru perioada 1.07.2007 și până la numirea în funcția de judecător stagiar a reclamantei, sumă la care se vor calcula reținerile pentru obținerea indemnizației nete și se vor efectua viramentele prevăzute de lege.

Pentru a se pronunța astfel, instanța de fond a reținut că reclamanta C.I. are calitatea de magistrat prin Hotărârea CSM nr. 514 din 5.07.2007; în urma promovării examenului de absolvire a INM, a fost numită în funcția de judecător stagiar, respectiv judecător stagiar in cadrul Judecătoriei Novaci, începând cu data de 15.08.2007; actualmente reclamanta își desfășoară activitatea în cadrul Judecătoriei Tg.-Jiu.

Reclamanta a solicitat obligarea pârâților la recunoașterea dreptului de a beneficia de bursa prevăzută de lege pentru auditorii de justiție în perioada cuprinsă între absolvirea Institutului Național al Magistraturii (30.06.2007) și data numirii în funcția de magistrat stagiar și obligarea pârâților la plata drepturilor bănești reprezentând bursa prevăzută de lege pentru auditorii de justiție în perioada cuprinsă între absolvirea Institutului Național al Magistraturii (30.06.2007) și data numirii în funcția de judecător a sumei reprezentând actualizarea până la data plății efective.

Potrivit dispozițiilor art. 17 din Legea nr. 303/2004, republicată, „auditorii de justiție beneficiază de o bursă având caracterul unei indemnizații lunare corespunzătoare funcției de judecător stagiar și procuror stagiar, în raport cu vechimea pe care o au ca auditori.

Bursa auditorilor de justiție prevăzută la alin. (1) are natura și regimul juridic al unui drept salarial și se stabilește pe baza indemnizației brute prevăzute de lege pentru judecătorii și procurorii stagiari, la care se vor calcula reținerile pentru obținerea indemnizației nete, urmând a se vira obligația angajatorului și a asiguraților la asigurările sociale de stat, precum și obligația angajatorului și a asiguraților privind contribuția la asigurările sociale de sănătate. Auditorii de justiție beneficiază de indemnizație și în perioada vacanțelor.

Indemnizațiile auditorilor de justiție se plătesc din fondul prevăzut în bugetul anual aprobat al Consiliului Superior al Magistraturii.

Auditorii de justiție beneficiază de drepturile prevăzute de art. 79 alin. (4) și (5), care se aplică în mod corespunzător.

Perioada în care o persoană a avut calitatea de auditor de justiție, dacă a promovat examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, constituie vechime în funcția de judecător sau procuror”.

Prin Hotărârea Plenului CSM nr. 21/2008 s-a constatat că, în temeiul art. 17 din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, auditorii de justiție își păstrează această calitate până la data numirii în funcția de procuror stagiar.

Prin urmare, absolvenților Institutului Superior al Magistraturii li s-a recunoscut calitatea de auditor de justiție si în perioada de la data absolvirii și până la data numirii în funcția de judecător sau procuror stagiar.

Or, câtă vreme potrivit Hotărârii CSM auditorii de justiție își păstrează această calitate până la data numirii în funcția de judecător sau procuror stagiar, iar potrivit prevederilor legale perioada în care o persoană a avut calitatea de auditor de justiție, dacă a promovat examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, constituie vechime în funcția de judecător sau procuror, rezultă fără îndoială că în egală măsură, întreaga perioada în care o persoană (care a promovat examenul de absolvire a INM) a avut calitatea de auditor de justiție constituie vechime în funcția de judecător sau procuror.

în acest context nu se poate susține că reclamanții beneficiază pe perioada dintre data absolvirii cursurilor și până la data numirii în funcția de procuror stagiar de vechime în funcția de procuror, dar fără a beneficia de vechime efectivă, care presupune și vechime în muncă prin aceea că perioada în discuție constituie stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.

Tot astfel, dacă reclamanta păstrează calitatea de auditor de justiție nu există justificare, în lipsa unei prevederi legale exprese, pentru a se considera că aceasta beneficiază de mai puține drepturi decât cele pe care legea le prevede în favoarea acestei categorii, în funcție de împrejurarea că mai urmează sau nu cursurile, câtă vreme după data absolvirii și până la data numirii în funcție păstrează calitatea de auditor de justiție și se află la dispoziția Consiliului Superior al Magistraturii pentru a fi numită oricând în funcție, iar întârzierea numirii și începerii activității efective nu le este imputabilă absolvenților, momentul începerii activității nedepinzând de voința acesteia.

împotriva acestei sentințe a formulat recurs pârâtul INM, susținând în esență că în lege nu este prevăzută acordarea bursei de auditor de justiție pentru perioada cuprinsă între data absolvirii cursurilor INM și data numirii în funcție.

S-a mai arătat că în același sens s-a pronunțat și Plenul CSM care, prin Hotărârea nr. 21/17.01.2008, a constatat că auditorii de justiție își păstrează această calitate până la momentul numirii în funcția de judecător sau procuror stagiar; ulterior, în ședința din 8.05.2008 a apreciat că nu există temei legal pentru ca auditorii să poată beneficia de bursă în perioada cuprinsă între data absolvirii cursurilor și data numirii în funcție.

Curtea a apreciat recursul ca nefondat pentru următoarele considerente:

Potrivit art. 16 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, cursanții Institutului Național al Magistraturii au calitatea de auditori de justiție, iar durata cursurilor de formare profesională a auditorilor de justiție este de 2 ani.

în conformitate cu dispozițiile art. 17 alin. (1) din același act normativ, auditorii de justiție beneficiază de o bursă având caracterul unei indemnizații lunare, corespunzătoare funcției de judecător și procuror stagiar, în raport de vechimea pe care o au ca auditori.

Alin. (2) prevede că bursa auditorilor de justiție prevăzută de alin. (1) are natura și regimul juridic al unui drept salarial și se stabilește pe baza unei indemnizații brute prevăzute de lege pentru judecător sau procuror stagiar, la care se vor calcula reținerile pentru obținerea indemnizației nete, urmând a se vira obligația angajatorului și a asiguraților la asigurările sociale de stat, precum și obligația angajatorului și asiguraților privind contribuția la asigurările sociale de sănătate.

Auditorii de justiție beneficiază de indemnizație și în perioada vacanțelor.

Având în vedere faptul că din dispozițiile legale menționate mai sus rezultă că durata cursurilor de formare profesională a auditorilor de justiție este de 2 ani, pârâții aveau obligația să achite reclamantei indemnizația de auditor de justiție pe o perioadă de 2 ani.

(Mihaela Mitrancă)