Cadre didactice. Decontarea cheltuielilor de transport. Condiţii şi procedură


– Legea nr. 128/1997, art. 104

Transportul al cărui decont este legal este acela între două localităţi: cea de reşedinţă şi cea a locului de muncă, iar nu acela între şi locul de muncă.

Plata echivalentă costurilor de transport se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale din unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află unitatea de învăţământ la care îşi desfăşoară activitatea cadrul didactic, la cererea celor interesaţi. Decontarea se face prin depunerea la sfârşitul fiecărei luni de activitate a documentelor justificative eliberate de unitatea de învăţământ, care certifică efectuarea transportului cu autoturismul proprietate personală.

Prin urmare, este necesară formularea în fiecare lună a câte unei cereri către unitatea de învăţământ, iar aceasta trebuia la rândul său, prin consiliul de administraţie, să propună, tot lunar, spre aprobare consiliului local drepturile băneşti aferente personalului didactic care solicită cheltuieli de deplasare.

(Decizia nr. 1170/R din 12 mai 2009)

Prin sentinţa civilă nr. 976 din 27.08.2008, pronunţată de Tribunalul Maramureş s-a admis în parte acţiunea civilă formulată de reclamantul Sindicatul Liber din învăţământ Maramureş în numele membrilor de sindicat şi în consecinţă:

Pârâţii 1, 4 şi 5 au fost obligaţi să plătească membrilor de sindicat cheltuielile de transport prevăzute de art. 104 al. 3 din Legea nr. 128/1997, la valoarea actualizată în funcţie de rata inflaţiei la data efectuării plăţii.

S-a respins capătul de cerere privind acordarea acestor drepturi băneşti şi pentru viitor.

împotriva acestei hotărâri a declarat recurs pârâtul Consiliul Local al Oraşului Tăuţii Măgherăuş, solicitând casarea sentinţei, rejudecarea pe fond a cauzei cu respingerea acţiunii.

Examinând hotărârea atacată in raport de motivele invocate, Curtea de Apei urmează să admită recursul pentru următoarele considerente:

Potrivit art. 104 alin. 3 din Legea nr. 128/1997 personalului didactic din unităţile de învăţământ de stat, care nu dispune de locuinţă şi căruia nu i se poate oferi o locuinţă corespunzătoare în localitatea unde are postul, i se vor deconta cheltuielile pe mijloacele de transport în comun, din localitatea de reşedinţă la locul de muncă şi de ia locul de muncă în localitatea de reşedinţă.

Din acest text reiese că transportul trebuie să se facă între două localităţi căci altfel s-ar fi referit la transportul între locuinţă şi locul de muncă iar nu între localitate şi locul de muncă.

Acelaşi text prevede că plata echivalentă costurilor de transport se va efectua de către autorităţile administraţiei publice locale din unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află unitatea de învăţământ la care îşi desfăşoară activitatea cadrul didactic, în urma solicitărilor adresate autorităţilor administraţiei publice locale.

Decontarea se face prin depunerea la sfârşitul fiecărei luni de activitate a documentelor justificative eliberate de unitatea de învăţământ, care certifică efectuarea transportului cu autoturismul proprietate personală.

Potrivit art. 104 alin. 31 din Legea nr. 128/1997 consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune, lunar, spre aprobare consiliului local drepturile băneşti aferente personalului didactic care solicită cheltuieli de deplasare.

Prin urmare, reclamanţii trebuiau să formuleze în fiecare lună o cerere către unitatea de învăţământ iar aceasta trebuia la rândul său, prin consiliul de administraţie,

să propună, tot lunar, spre aprobare consiliului local drepturile băneşti aferente personalului didactic care solicită cheltuieli de deplasare.

Prin urmare drepturile care se cuvin trebuie solicitate lunar, în conformitate cu procedura descrisă anterior, pe baza solicitărilor adresate de către reclamanţi.

Or, dacă reclamanţii nu au formulat solicitările către unitatea de învăţământ iar aceasta nu le-a transmis consiliului local şi nici nu au fost formulate lunar, cum prevede acest text, reiese că pentru acea perioadă nu li se pot achita drepturile deoarece nu a fost respectată nici procedura, în sensul depunerii cererii, şi nici intervalul de timp la care trebuie formulată aceasta, adică lunar.

Faţă de cele menţionate anterior şi în temeiul prevederilor art. 304 pct. 9 C. pr. civ. cât şi al art. 312 alin. 3, art. 299 alin. 1 şi art. 3041 C. pr. civ., curtea urmează să admită recursul declarat de pârâtul Consiliul Local al Oraşului Tăuţii Măgherăuş împotriva sentinţei civile nr. 976 din 27.08.2008 a Tribunalului Cluj, pe care o va modifica în parte în sensul că va respinge ca nefondată acţiunea reclamanţilor reprezentaţi prin Sindicatul Liber din învăţământ Maramureş. (Judecător loan Daniel Chiş)