Cadru didactic. Transfer prin schimb de posturi. Nesoluţionarea cererii de pretransfer. Consecinţe


C. muncii, art. 41 Ordinul nr. 5441/2005, art. 14, art. 29

La baza modificării contractului individual de muncă al unui cadru didactic stă hotărârea comisiei de mobilitate a personalului didactic, iar în funcţie de soluţia dată, de admitere sau de respingere a cererii de pretransfer, aceasta poate fi atacată în administrativ.

Comisia de mobilitate a personalului didactic nu a respectat obligaţia prevăzută de art. 29 din Ordinul nr. 5441/2005 de a emite hotărârea de admitere sau de respingere a cererii de pretransfer, astfel că aceasta nefiind soluţionată, nici schimbul de posturi nu a avut loc şi, în consecinţă, salariatul trebuia să se prezinte la unitatea şcolară unde este titular.

C.A. Craiova, Secţia conflicte de muncă, decizia nr. 425 din 12 februarie 2008, portal.just.ro

Tribunalul Mehedinţi, Secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale, prin sentinţa nr. 1118 din 23 noiembrie 2007, a respins acţiunea formulată de reclamanta Z.L.S. împotriva pârâţilor Inspectoratul Şcolar Mehedinţi şi Şcoala cu clasele I-VIII nr. 8 Drobcta Turnu-Severin.

Pentru a se pronunţa astfel, instanţa de fond a reţinut următoarele: reclamanta, profesor titular de limba franceză la Liceul de Artă, şi P.L., profesor de limba franceză titular la Şcoala cu Clasele I-VIII nr. 8 şi completare la Şcoala cu Clasele I-VIII nr. 3, au solicitat de comun acord transferul prin schimb de posturi una în locul celeilalte în sesiunea de pretransferuri din 26 aprilie 2006.

Cererile de pretransferare formulate de reclamantă şi de colega sa au fost analizate în conformitate cu dispoziţiile art. 26 alin. (3) din Ordinul nr. 5441/2005 al Ministrului Educaţiei şi Cercetării în plenul Comisiei de mobilitate din cadrul Inspectoratului Şcolar Mehedinţi, la data de 25 aprilie 2006, fiind respinse, cu motivarea că solicitantele nu întrunesc condiţiile ce trebuiau îndeplinite cumulativ prevăzute de art. 14 alin. (3) din actul normativ menţionat.

Potrivit art. 14 alin. (3) lit. b) din Ordinul M.E.C. nr. 5441/2005, „Pretransferarea personalului didactic se poate realiza şi prin schimb de posturi, pe baza consimţământului scris al solicitanţilor, dacă aceştia îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) provin din acelaşi mediu: urban-urban; rural-rural;

b) funcţionează ca titulari în unităţi de învăţământ cchivalcntc”.

După cum se observă, această ultimă condiţie nu este îndeplinită,

întrucât reclamanta este profesor titular la Liceul de Artă, unitate de învăţământ secundar superior, în timp ce P.L. este profesor titular la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 8, carc este unitate de învăţământ secundar inferior.

Nici faptul că P.L. a absolvit cu examen de licenţă o instituţie de învăţământ superior de lungă durată nu o îndreptăţeşte pe aceasta şi pe reclamantă să obţină schimbul de posturi solicitat, întrucât nu este îndeplinită condiţia prevăzută la lit. b) a art. 14 mai sus enunţat.

împotriva acestei sentinţe a declarat în termen legal şi motivat recurs reclamanta.

Examinând sentinţa prin prisma motivelor de recurs invocate, curtea a reţinut următoarele: recurenta, profesor titular la Liceul de Artă din Drobeta Turnu-Severin, în baza deciziei nr. 162/2005, a fost detaşată în interesul învăţământului începând cu data de 1 septembrie 2005 pe catedra de Limba franceză de la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 8 Drobeta Turnu-Severin şi Şcoala nr. 3 Drobeta Turnu-Severin. Detaşarea cadrului didactic s-a făcut cu păstrarea calităţii de titular la catedra de la unitatea de învăţământ de unde a fost detaşată.

Executarca contractului individual de muncă este guvernată de principiul stabilităţii în muncă, ceea ce presupune că modificarea lui

poate interveni numai în condiţiile prevăzute de lege. Inadmisibilitatea modificării unilaterale se referă în special numai la clementele esenţiale ale contractului, şi anume locul muncii, prin care se înţelege unitatea şi localitatea, felul muncii, determinat de calificarea profesională şi de funcţia încredinţată, precum şi salariul.

Potrivit art. 41 C. muncii, contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor. Alineatul (3) al aceluiaşi articol arată că modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente: durata contractului, locul muncii, felul muncii, condiţiile de muncă, salariul, timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Recurenta a depus cerere de pretransfer în conformitate cu art. 14 din Ordinul nr. 5441/2005 pentru aprobarea Metodologiei privind mişcarea personalului didactic din învăţământul preuni verşi tar, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi, cerere care urma să fie aprobată sau respinsă de către Comisia de Mobilitate a personalului didactic. Aceasta a solicitat transferul de la Liceul de Artă Drobeta Turnu-Severin la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 8 Drobeta Turnu-Severin.

Comisia de mobilitate a personalului didactic nu a respectat obligaţia prevăzută de art. 29 din Ordinul nr. 5441/2005 de a emite hotărârea de admitere sau respingere a cererii de pretransfer, astfel încât această hotărâre să poată fi atacată în contencios. Nefiind soluţionată cererea recurentei de pretransfer, nici schimbul de posturi nu a avut loc şi, în consecinţă, fiecare dintre cele două cadre didactice trebuia să se prezinte la unitatea şcolară unde este titular.

La baza unei modificări a contractului individual de muncă stă hotărârea Comisiei de mobilitate a personalului didactic, iar în funcţie de soluţia dată, de admitere sau de respingere a cererii de pretransfer, recurenta putând să o atace în contencios administrativ.

Simpla înscriere a numelui şcolii de unde pleacă şi a şcolii unde solicită să preda un cadru didactic, în registrul de mişcări de personal, nu înseamnă că mişcarea a fost aprobată, documentul care atestă acest fapt fiind o decizie a Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi, decizie ce nu a fost emisă, astfel că înscrierea în registru nu a produs consecinţe juridice.