Conflict de legi în timp. Aplicarea legii în vigoare la data formulării cererii de pensionare


, art. 15 alin. (2) C. civ., art. 1 Legea nr. 303/2004, art. 81

Principiul neretroactivităţii legii civile este regula juridică potrivit căreia o lege civilă se aplică numai situaţiilor ce se ivesc în practică după adoptarea ei, iar nu şi situaţiilor anterioare, trecute. Constituţia dispune în art. 15 alin. (2) că „legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale mai favorabile”. Legislativ, acest principiu este consacrat expres în chiar art. 1 C. civ.: „ legea dispune numai pentru viitor, ea nu are putere retroactivă”.

Dreptul la se naşte o dată cu formularea cererii. Faptul că între această dată şi data emiterii deciziei de pensionare, legea aplicabilă cu privire la determinarea cuantumului pensiei a suferit modificări, nu poate produce niciun efect asupra dreptului câştigat sub imperiul art. 81 din Legea nr. 303/2004, înainte de modificarea acestuia, prin Legea nr. 247/2005.

Decizia civilă nr. 458/M din 12 decembrie 2006 – C.Ş.

Prin sentinţa civilă nr. 419/S/2006 a Tribunalului B., intimata CJP

B. a fost obligată că calculeze pensia de serviciu a contestatoarei C.C. stabilită prin decizia nr. 252658 din 9.03.2006 privind acordarea pensiei pentru limită de vârstă în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Pentru a pronunţa această hotărâre, prima instanţă a reţinut că, în fapt, contestatoarea a depus cererea de pensionare la data de 22 iulie 2005, anterior modificării art. 81 din Legea nr. 303/2004 privind Legea nr. 247/2005, astfel încât pensia acesteia se calculează potrivit legii în vigoare la data formulări cererii.

împotriva acestei hotărâri a formulat recurs intimata C.J P.B., iar prin motivele de recurs întemeiate pe dispoziţiile art. 304 pct. 8 şi 9

C. proc. civ., se arată că prima instanţă a ignorat prevederile art. 16 alin. (1) din H.G. nr. 263/2005 precum şi dispoziţiile art. 82 din Legea nr. 19/2000. Astfel, prin manifestarea de voinţă exprimată de viitorul pensionar prin depunerea unei cereri prin care se solicită acordarea drepturilor de pensie, acea persoană are calitatea de angajat. în speţă, cererea de pensionare formulată de contestatoare a fost înregistrată la C.J.P.B. la data de 5.08.2005.

Recursul a fost respins pentru următoarele considerente.

Principiul neretroactivităţii legii civile este regula juridică potrivit căreia o lege civilă se aplică numai situaţiilor ce se ivesc în practică după adoptarea ei, iar nu şi situaţiilor anterioare, trecute. Constituţia dispune în art. 15 alin. (2) că „legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale mai favorabile”. Legislativ, acest principiu este consacrat expres în chiar art. 1 C. civ.: „legea dispune numai pentru viitor, ea nu are putere retroactivă”.

In determinarea practică a legii aplicabile la o situaţie juridică concretă determinată cu respectarea acestui principiu trebuie avut în vedere faptul că o situaţie juridică produce acele efecte care sunt prevăzute de legea civilă în vigoare la data producerii ei, regulă cristalizată în adagiul tempus regit actum. în speţă, dreptul la al contestatoarei s-a născut la data formulării de către aceasta a cererii din 22 iulie 2005. Faptul că între această dată şi data emiterii deciziei de pensionare, legea aplicabilă cu privire la determinarea cuantumului pensiei a suferit modificări, nu poate produce niciun efect asupra dreptului contestatoarei câştigat sub imperiul art. 81 din Legea nr. 303/2004, înainte de modificarea acestuia, prin Legea nr. 247/2005.

O soluţie contrară contravine principiului neretroactivităţii legii civile, întrucât dispoziţiile Legii nr. 247/2005 s-ar aplica unei situaţii juridice născute înainte de intrarea în vigoare a acestei legi.

Faţă de aceste motive, curtea a reţinut că în mod corect prima instanţă a apreciat situaţia juridică a reclamantei, iar hotărârea atacată este pronunţată cu respectarea principiului neretroactivităţii legii civile.