Contestație decizie de concediere. Decizia 453/2008. Curtea de Apel Oradea


ROMÂNIA

CURTEA DE APEL ORADEA

Secția Civilă mixtă

Dosar nr-

DECIZIA CIVILĂ NR. 453/2008-

Ședința publică din 20.03.2008

PREȘEDINTE: Stan Aurelia Lenuța

JUDECĂTOR 2: Trif Doina

JUDECĂTOR 3: Moșincat

Grefier:

Pe rol fiind soluționarea recursului civil declarat de recurenta pârâtă SC CLUB SRL C, cu sediul în Carei,-, județul S M, în contradictoriu cu intimata reclamantă AD. domiciliată în Carei,-, județul S M, împotriva sentinței civile nr. 1297/D din 26.11.2007, pronunțată de Tribunalul Satu Mare, în dosar nr-, prin care a fost admisă acțiunea, având ca obiect litigiu de muncă.

La apelul nominal făcut în cauză se prezintă intimata reclamantă personal, lipsă fiind recurenta pârâtă.

Procedura este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei învederându-se instanței că procedura de citare a părților este completă, prezentul recurs este scutit de la plata taxei de timbru, după care:

Intimata reclamantă arată că nu are alte probe de propus sau cereri de formulat în cauză.

Instanța, nemaifiind de administrat alte probe în cauză, închide faza probatorie și acordă cuvântul asupra recursului.

Intimata reclamantă solicită respingerea recursului, fără cheltuieli de judecată.

CURTEA DE APEL

DELIBERÂND,

Asupra recursului civil de față, instanța constată următoarele:

Prin decizia civilă nr. 1297/D din 26.11.2007, pronunțată în dosar nr-, Tribunalul Satu Marea admis acțiunea reclamantei, domiciliată în loc.Carei,- împotriva pârâtei SC CLUB SRL, cu sediul în Carei,- și în consecință:

A anulat decizia nr.13/1.07.2007 de încetare a contractului individual de muncă emisă de pârâtă.

A obligat pârâta să achite reclamantei indemnizația de concediu medical pentru perioada 11-12.06.2007 și 18-30.06.2007, respectiv despăgubiri echivalente cu salariul de care ar fi beneficiat reclamanta de la data emiterii deciziei de încetare a contractului de muncă și până la pronunțarea hotărârii.

Pentru a pronunța această hotărâre, instanța de fond a avut în vedere următoarele considerente:

Prin decizia nr.13/01.07.2007 emisă de pârâtă s-a dispus încetarea contractului individual de muncă al reclamantei în temeiul art.55 lit.b Codul muncii. Decizia nu este semnată de către reclamantă, acordul său nefiind dovedit.

Prin probele administrate conform disp.art.287 Codul muncii, pârâta nu a făcut dovada acestui acord.

În consecință, neexistând o convenție a părților privind încetarea contractului de muncă și data acesteia, conform disp.art.55 lit.b Codul muncii, decizia emisă de pârâtă este nelegală.

În temeiul art.78 Codul muncii, reclamanta este îndreptățită la plata unei despăgubiri egale cu salariile de care ar fi beneficiat de la data emiterii deciziei și până la pronunțarea hotărârii, având în vedere că reclamanta nu a solicitat reintegrarea conform art.78 alin.2 Codul muncii.

Conform certificatelor anexate, reclamanta s-a aflat în concediu medical în perioada 11-12.06, 18-20.06, 21-30.06.2007.

Statul de plată depus în probațiune de pârâtă, vizând luna iunie 2007 nu este semnat de reclamantă. Or, potrivit art.163 Codul muncii, plata salariului se dovedește prin semnarea statelor de plată, precum și prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plății către salariatul îndreptățit.

În temeiul acestor considerente, instanța a admis acțiunea reclamantei, conform dispozitivului prezentei hotărâri.

Asistenții judiciari – participând la constituirea completului de judecată în condițiile art.55 alin.1 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, cu vot consultativ – au exprimat aceeași opinie asupra acțiunii promovată de către reclamantă.

Împotriva acestei sentințe, în termen legal, scutit de plata taxelor de timbru, a declarat recurs intimata SC Club SRL Carei, solicitând admiterea acestuia, schimbarea sentinței, ori retrimiterea dosarului la instanța de fond.

Prin motivele de recurs s-a invocat că angajata sa si-a exprimat dorința încetării contractului de muncă întrucât de telefonistă îi afectează sănătatea, fiind operată la genunchi, stare de fapt acceptată, încercând că găsească o soluție de desfacere contract prin acordul părților.

Este posibil ca ulterior, angajata să se fi răzgândit, astfel că a acționat-o în judecată, abordarea instanței în sensul că prin nesemnarea deciziei s-a desfăcut abuziv contractul de muncă, nu este cea corectă.

Intimata a solicitat respingerea recursului, fără cheltuieli de judecată.

Examinând decizia recurată prin prisma motivelor de recurs cât și din oficiu, instanța de recurs constată următoarele:

Potrivit contractului de muncă – filele 8 – 9 dosar fond – intimata a fost angajată la societatea recurentă din data de 01.02.2007, iar prin decizia nr. 13/01.07.2007, emisă de aceasta, începând cu data de 01.07.2007 contractul de muncă a încetat, potrivit art. 55 lit. b Codul muncii, deci pe baza acordului ambelor părți contractante.

Se mai reține din certificatul de concediu medical, filele 10 – 12 dosar fond, că în perioada 11.06.2007 – 30.06.2007 intimata s-a aflat în concediu medical, iar din actele aflate la dosar fond nu se poare reține existența acordului scris al intimatei la decizia de desfacere a contractului de muncă, mai mult chiar, prin întâmpinarea depusă la dosar, aceasta a recunoscut că a existat doar un acord verbal din partea intimatei reclamante.

Ca urmare a celor expuse, întrucât nu s-a făcut dovada existenței acordului intimatei la desfacerea contractului de muncă în baza acordului părților, conform art. 55 lit b Codul muncii, cu aplicarea corectă a acestor dispoziții legale, decizia de desfacere a fost anulată, criticile recurentei nefiind fondate, neexistând motive ce să determine modificarea sau casarea sentinței recurate.

Față de toate considerentele de mai sus, nefiind incidente dispozițiile art. 304 Cod procedură civilă, instanța de recurs în baza art. 312 alin. 1 Cod procedură civilă va respinge ca nefondat recursul, urmând a menține în întregime sentința recurată ca fiind legală și temeinică.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE:

RESPINGE ca nefondat recursul civil declarat de recurenta pârâtă SC CLUB SRL C, cu sediul în Carei,-, județul S M, în contradictoriu cu intimata reclamantă AD. domiciliată în Carei,-, județul S M, împotriva sentinței civile nr. 1297/D din 26.11.2007, pronunțată de Tribunalul Satu Mare, pe care o menține în întregime.

Fără cheltuieli de judecată.

IREVOCABILĂ.

Pronunțată în ședința publică din 20.03.2008.

Președinte Judecător Judecător Grefier

– – – – – –

– redactat decizie în concept – judecător – – – – – 28.03.2008

– judecător fond -,

– dact. gref. – 28.03.2008 – 2 ex.