Contestație decizie de pensionare. Decizia 1407/2009. Curtea de Apel Oradea


DECIZIA CIVILĂ nr. 1407/2009-

Ședința publică din 02 noiembrie 2009

Pe rol fiind soluționarea recursului civil formulat de recurenta intimată CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII S M, cu sediul în SMb ld. nr. 4-6 județul S M, în contradictoriu cu intimatul contestator, cu domiciliul în S M–14. 2 județul S M, împotriva sentinței civile nr. 433/ din 30 aprilie 2009 pronunțată de Tribunalul Satu Mare în dosar nr-,având ca obiect: contestație decizie de pensionare,

La apelul nominal făcut în ședința publică de astăzi nu se prezintă părțile.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei, învederându-se instanței că recursul este scutit de plata taxei judiciare de timbru, că intimatul contestator a depus întâmpinare la dosar prin registratura instanței, la data de 18.08.2009, precum și faptul că s-a solicitat judecarea în lipsă, după care:

Instanța rămâne în pronunțare asupra recursului.

CURTEA DE APEL

DELIBERÂND

Asupra recursului civil de față, constată următoarele:

Prin sentința civilă nr.433/D din 30 aprilie 2009 pronunțată de Tribunalul Satu Mare în dosar nr-, a fost admisă acțiunea civilă exercitată de reclamantul în contradictoriu cu pârâta CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII S

A fost obligată pârâta să recalculeze cuantumul pensiei cuvenite reclamantului, în baza condițiilor de vechime și de încadrare în grupa a II-a de muncă rezultate din perioada de ucenicie și din adeverința nr. 915/10.12.2008 emisă de Unitatea Fitosanitară S

Pentru a pronunța această sentință, instanța de fond a reținut următoarele:

Reclamantul a lucrat în calitate de ucenic radiofonist între 1 octombrie 1959 și 1 octombrie 1962, perioadă în care a plătit CAS, astfel cum se menționează expres în certificatul emis de fostul S Popular al Orașului S M la 29 septembrie 1962, cu număr 26763 (fila 3). Contribuția sa la asigurări sociale, distinct de plata impozitului, este confirmată pentru perioada precizată și prin statele de plată depuse la dosar, neavând relevanță cuantumul salariului minim.

În ceea ce privește încadrarea în grupa a II-a de muncă, reclamantul a dovedit prin adeverința nr. 915/ 10 decembrie 2008 emisă de Unitatea Fitosanitară S M, că în perioada 1 iunie 1997 – 31 decembrie 2001 fost încadrat în grupa a II-a de muncă, “conform. 50/1990, cu avizele ulterioare, Anexa II poziția 174 lit. c) și conform anexei la Scrisoarea 382/ 8 noiembrie 2000”, în acord cu normele invocate și de către pârâtă.

Împotriva acestei sentințe a formulat recurs CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII S M, solicitând admiterea recursului, modificarea în tot a sentinței și respingerea acțiunii ca neîntemeiată.

Recurenta critică hotărârea instanței de fond pentru nelegalitate și netemeinicie. Astfel, susține recurenta, instanța de fond a admis greșit acțiunea reclamantului câtă vreme acesta nu a făcut dovada existenței raporturilor de muncă bazate pe contract de muncă. Mai mult, din probele administrate de reclamant, nu reiese că pentru perioada 1959 – 1962, acesta ar fi beneficiat de salariul minim cu achitarea CAS-ului corespunzător, astfel cum prevăd dispozițiile legale.

Cât privește perioada 27.07.1992 – 04.08.2003, reliefată în adeverința 915/2008 emisă de Unitatea Fitosanitară S M, funcțiile înscrise în aceasta nu reflectă întocmai înregistrările din carnetul de muncă, acestea din urmă neregăsindu-se printre funcțiile limitativ prevăzute de articolul 174 litera c din adresa 382/2000 a MINISTERULUI MUNCII ȘI PROTECȚIEI SOCIALE, sens în care s-ar impune ca unitatea respectivă să elibereze o adeverință în care să înscrie perioadele în care a desfășurat activități încadrate în grupa a II-a de muncă, în concordanță cu perioadele și funcțiile ce se succed în carnetul de muncă, recurenta conchide că reclamantul nu face dovada încadrării în grupa a II-a de muncă pentru funcțiile deținute în perioada de referință.

În drept invocă dispozițiile articolului 3041Cod de procedură civil.

Prin întâmpinare, intimatul reclamant a solicitat respingerea recursului, ca nefondat.

Examinând sentința recurată prin prisma motivelor de recurs invocate și din oficiu sub aspectul nulităților de ordine publică, se apreciază că aceasta este legală și temeinică, sens în care, în condițiile articolului 312 aliniatul 1 Cod de procedură civilă, aceasta va fi menținută în totalitate și respins ca nefondat recursul declarat în cauză.

Criticile aduse hotărârii instanței de fond sunt neîntemeiate.

Astfel cum rezultă din certificatul 26763/29.09.1962 emis de Secția Financiară al Sfatului Popular a orașului S M, reclamantul a lucrat în calitate de ucenic radiofonist la meseriașul în perioada 01.10.1959 – 01.10.1962, perioadă pentru care s-a achitat CAS-ul, acest certificat coroborându-se cu statele de plată și chitanțele aferente perioadei, aflate la filele 6 – 39 dosar fond – așadar, rezultă din aceste probe salariul tarifar de încadrare și datele personale ale reclamantului necesare pentru luarea în considerarea a perioadei pentru stabilirea pensiei.

Nu pot fi reținute susținerile recurentei privind lipsa raporturilor de muncă bazate pe contract de muncă, câtă vreme din certificatul emis de fostul S Popular al orașului S M, coroborat și cu înscrierea din carnetul de muncă, rezultă acest lucru, înscrierile fiind valabile până la dovada înscrierii în fals. Mai mult, toată legislația muncii și asigurărilor sociale are în vedere eliminarea inechităților din sistemul public de pensii existente între diferitele categorii de pensionari, edificatoare fiind în acest sens nu numai Legea nr. 19/2000, dar și OUG nr. 19/2007, care are în vedere tocmai astfel de situații “pentru pensionarii care nu au înregistrate salariile în carnetul de muncă pentru perioadele de până în anul 1963, iar în cele mai multe cazuri posibilitatea dovedirii acestora prin adeverințe este imposibilă”.

Cât privește ce-a de a doua perioadă contestată, 01.06.1997 – 31.12.2001, astfel cum a reținut și instanța de fond, adeverința nr. 915/2008 emisă de Unitatea Fitosanitară SMî ndeplinește condițiile prevăzute de lege în acest sens; de altfel, adeverința emisă în temeiul unei dispoziții legale vine să completeze lacunele sau lipsa înregistrărilor din carnetul de muncă al contribuabilului respectiv. Referitor la încadrarea juridică și aceasta este stipulată în adeverință, fiind nominalizate actele normative aplicabile perioadei respective.

Față de cele ce preced, se impune, așadar, respingerea recursului ca nefondat și menținerea ca legală și temeinică a hotărârii instanței de fond.

Se constată că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE

RESPINGE ca nefondat recursul civil declaratde recurenta intimată CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII S M, cu sediul în SMb ld. nr. 4-6 județul S M, în contradictoriu cu intimatul contestator, cu domiciliul în S M–14. 2 județul S M, împotriva sentinței civile nr. 433/D din 30 aprilie 2009 pronunțată de Tribunalul Satu Mare,pe care o menține în întregime.

Fără cheltuieli de judecată.

IREVOCABILĂ.

Pronunțată în ședința publică de azi, 02 noiembrie 2009.

PREȘEDINTE JUDECĂTOR JUDECĂTOR GREFIER

– – – – – – – –

decizie: PA/012.11.2009

Complet fond:,

în 2 ex.: /07.12.2009

2 comunicări:

1.,cu domiciliul în S M–14. 2 județul S M,

2.CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII B,cu sediul în O- județul