DECIZIA CIVILĂ NR.1901/2009-
Ședința publică din data de 16 decembrie 2009
Pe rol fiind pronunțarea recursului civil declarat de recurentul contestator, domiciliat în, nr. 49, comuna, județul B, în contradictoriu cu intimata pârâtă CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII, cu sediul în O,-, județul B, împotriva sentinței civile nr. 228/LM din 30 ianuarie 2009 pronunțată de Tribunalul Bihor în dosar nr-, având ca obiect: recalculare pensie.
La apelul nominal făcut în cauză nu se prezintă nimeni.
Procedura este completă.
S-a făcut referatul cauzei, după care:
Se constată faptul că fondul cauzei a fost dezbătut în ședința publică din data de 2 decembrie 2009, dată la care instanța a rămas în pronunțare asupra recursului de față și când în vederea deliberării s-a amânat pronunțarea acesteia pentru data de 9 decembrie 2009 și respectiv 16 decembrie 2009.
CURTEA DE APEL
DELIBERÂND:
Asupra recursului civil de față, instanța constată următoarele:
Prin sentința civilă nr. 228/LM din 30 ianuarie 2009 pronunțată de Tribunalul Bihor în dosar nr-, s-a respins contestația formulată de contestatorul, în contradictoriu cu intimata CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII B.
Fără cheltuieli de judecată.
Fără cheltuieli de judecată.
Pentru a pronunța în acest mod, instanța de fond a avut în vedere următoarele considerente:
Contestatorului i s-a stabilit dreptul la pentru depusă și limită de vârstă prin decizia nr. -/21.01.1997, recunoscându-i-se o vechime totală în muncă de 38 de ani 10 luni și 11 zile, din care, 26 de ani, 3 luni și 9 zile în grupa a II -a de muncă si 6 ani, 1 luna si 2 zile in grupa a III-a de munca.
Pentru determinarea punctajului mediu anual, intimata a luat în considerare un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, după cum reiese din buletinul de calcul depus la fila 31 din dosar.
Analizând contestația formulată prin prisma actelor normative incidente în materie, tribunalul a reținut că pentru a se realiza o corelare între pensiile pensionarilor indiferent de data înscrierii acestora la pensie, precum și pentru asigurarea cadrului legal necesar recalculării pensiilor din sistemul public s-au adoptat HG nr. 1550/2004 și OUG nr. 4/2005 în al cărei preambulul este înscris principiul “la condiții egale de pensionare, pensii egale, indiferent de anul ieșirii la pensie”.
Conform art. 1 din OUG nr. 4/2005, pensiile din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, stabilite în baza legislației în vigoare anterior datei de 01.04.2001, se recalculează în condițiile prevăzute de prezenta ordonanță de urgentă și, potrivit art. 2 din același act normativ, recalcularea prevăzută la art. 1 se efectuează prin determinarea punctajului mediu anual și a cuantumului fiecărei pensii cu respectarea prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare, precum și a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.
Din coroborarea acestor texte legale, rezultă că și pentru pensiile stabilite anterior datei de 01.04.2001, cu ocazia recalculării, determinarea punctajului mediu anual se realizează în conformitate cu prevederile Legii nr.19/2000.
Prin urmare s-a impus a verifica dacă contestatorul întrunește condițiile cerute de Legea nr. 19/2000, art. 77, pentru determinarea punctajului mediu anual prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale realizate de asigurat în perioada de cotizare la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare de 25 ani, solicitat.
Fiind analizată copia carnetului de muncă al contestatorului, din care rezultă că acesta și-a desfășurat cea mai mare parte din activitate ca buldozerist la Întreprinderea Miniera, instanța de fond a reținut că munca contestatorului nu se încadrează în categoria activităților desfășurate în condiții speciale, prevăzute de art. 20 din Legea nr. 19/2000, respectiv în subteran, în zonă de expunere la radiații (I sau II), aviație civilă sau activitate artistică, astfel încât nu i se poate recunoaște stagiul complet de cotizare prevăzut pentru persoanele care lucrat în locuri de muncă cu condiții speciale.
Tribunalul a reținut că în speța dedusă judecății nu se poate face nici aplicarea stagiului complet de cotizare de 25 de ani prevăzut de Legea nr. 226/2006, deoarece activitatea desfășurată de contestator – buldozerist, nu se regăsește în anexele Legii nr. 226/2006.
Prin urmare, s-a reținut că drepturile de ale contestatorului au fost calculate în mod corect de către intimată, considerent pentru care, a fost respinsă contestația formulată, ca neîntemeiată.
Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs contestatorul, solicitând admiterea acestuia, modificarea hotărârii recurate în sensul admiterii contestației și obligării intimatei la recalcularea pensiei cu utilizarea unui stagiu complet de cotizare de 25 de ani.
În dezvoltarea motivelor de recurs arată recurentul că în mod neîntemeiat i s-a respins contestația față de activitățile desfășurate de acesta în subteran și la suprafață în cadrul Intreprinderii Miniere.
Arată că munca de buldozerist este specifică grupei a II-a de muncă, fiind o muncă grea, încadrată în condiții speciale, prin urmare se consideră îndreptățit la recalcularea pensiei cu stagiul de cotizare solicitat.
Prin întâmpinare intimata Casa Județeană de Pensii BOa solicitat respingerea recursului ca nefondat.
Analizând recursul formulat prin prisma criticilor invocate, instanța constată că acesta este nefondat urmare a considerentelor ce vor fi expuse în cele ce urmează:
Intimatul a fost înscris la pensie pentru munca depusă și limită de vârstă în baza deciziei nr. -/21.01.1997, dovedind o vechime de 26 ani, 3 luni și 9 zile în grupa a II-a de muncă și 6 ani, 1 lună și 2 zile în grupa III-a de muncă.
Corect prima instanță a conchis în cauza de față că, contestatorul nu poate beneficia de recalcularea pensiei cu utilizarea unui stagiu de 20 de ani, stagiu care le este recunoscut numai asiguraților care au desfășurat vreuna din activitățile prevăzute de art. 20 din Legea nr. 19/2000, pe o perioadă de cel puțin 20 de ani și anume în subteran, activități de cercetare, exploatare, explorare, sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I și II de expunere la radiații, aviația civilă pentru personalul navigant, prevăzut la anexa I, activitate artistică desfășurată în profesiile prevăzute în anexa nr. 2.
De asemenea, temeinic a reținut tribunalul și faptul că acesta nu poate beneficia nici de prevederile Legii nr. 226/2006, din moment ce activitatea desfășurată de acesta, de buldozerist, nu se regăsește printre activitățile menționate în anexa Ia L egii nr. 226/2006.
Față de aceste aspecte, criticile recurentului fiind nefondate, în temeiul dispozițiilor art. 312 Cod procedură civilă, se va respinge recursul ca nefondat, urmând a menține ca legală și temeinică hotărârea recurată.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
DECIDE:
Respinge ca nefondat recursul civil declarat de recurentul contestator, domiciliat în, nr. 49, comuna, județul B, în contradictoriu cu intimata pârâtă CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII, cu sediul în O,-, județul B, împotriva sentinței civile nr. 228/LM din 30 ianuarie 2009 pronunțată de Tribunalul Bihor, pe care o menține în întregime.
IREVOCABILĂ.
Pronunțată în ședința publică din data de 16 decembrie 2009.
PREȘEDINTE JUDECĂTOR JUDECĂTOR GREFIER
– – – – – – – –
– judecători fond –
– redactat decizie – judecător -14.01.2010
– dactilografiat grefier -14.01.2010 – 4 ex.
– comunicat 15.01.2010 – 2 ex.
-, domiciliat în, nr. 49, comuna, județul
– CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII, cu sediul în O,-, județul