Contestație decizie de pensionare. Decizia 227/2009. Curtea de Apel Oradea


ROMÂNIA

CURTEA DE APEL ORADEA

SECȚIA CIVILĂ MIXTĂ

DOSAR NR-

DECIZIA CIVILĂ NR.227/2009-

Ședința publică din 10 februarie 2009

PREȘEDINTE: R – – judecător

– – – judecător

– – – judecător

– – – grefier

Pe rol fiind soluționarea recursurilor civile declarate de contestatorul din, nr.21, Cod poștal -, jud. B, și de recurenta intimată CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII B cu sediul în O,-, Cod poștal -, jud. B, împotriva sentinței civile nr. 697/LM din 18 septembrie 2008 pronunțată de Tribunalul Bihor, în dosar nr-, având ca obiect contestație decizie de pensionare.

La apelul nominal făcut în ședința publică de azi, se prezintă recurentul contestator personal, lipsă fiind recurenta intimată Casa Județeană de Pensii

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei învederându-se instanței cele de mai sus, după care:

Recurentul contestator depune la dosar concluzii scrise.

La întrebarea instanței, recurentul contestator arată că nu are probe sau cereri de formulat și solicită judecarea cauzei.

Nemaifiind probe sau cereri de formulat, instanța consideră cauza în stare de judecată și acordă cuvântul asupra recursurilor.

Recurentul contestator solicită admiterea recursului său, modificarea hotărârii atacate în sensul de a se dispune recalcularea pensiei și acordarea diferenței retroactiv din august 2005, fără cheltuieli de judecată. Solicită respingerea recursului declarat de recurenta intimată Casa Județeană de Pensii

CURTEA DE APEL

DELIBERÂND:

Asupra recursului civil de față, constată următoarele:

Prin sentința civilă nr.697/LM din 18 septembrie 2008 pronunțată de Tribunalul Bihor, în dosar nr-, s-a dmis în parte contestația formulată de contestatorul, domiciliat în localitatea, nr.21, comuna, județul B în contradictoriu cu intimata CASA JUDEȚEANA DE PENSII B cu sediul în O,-, județul

S-a dispus anularea deciziei nr. -/01.07.2007 emisă de intimată pe seama contestatorului și a fost obligată intimata să recalculeze pensia acestuia, prin luarea în considerare a unui stagiu complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual de 25 ani, sens în care a emis o nouă decizie de pensionare în favoarea contestatorului, fără cheltuieli de judecată.

Pentru a pronunța în acest mod, tribunalul a reținut următoarele:

Potrivit actelor de la dosar (fila 3), contestatorul a lucrat în grupa a -I-a de muncă 25 ani și 28 zile, având un stagiu de cotizare realizat de 42 ani, 2 luni și 9 zile.

Contestatorul a lucrat ca și corhănitor și tractorist în cadrul Secției de Exploatare Forestieră Aleșd.

În conformitate au prevederile art.1 alin.1 din Legea nr.226/2006 începând cu data de 1 aprilie 2001 sunt încadrate în condiții speciale locurile de muncă în care se desfășoară activitățile prevăzute în anexa 1. La punctul 12 din anexa 1 este stipulată activitatea desfășurată de personalul care lucrează în exploatări forestiere: fasonatori, corhănitori, funiculariști, tractoriști, conducători de tractoare articulate forestiere, sortatori. Prin urmare activitatea desfășurată de contestator se încadrează în locurile de muncă prevăzute de Legea nr.226/2006 ca fiind desfășurată în condiții speciale.

Conform art.3 din Legea 226/2006 asigurații care realizează un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani în condițiile speciale prevăzute de prezenta lege beneficiază de pentru limită de vârstă, cu reducerea cu 15 ani a vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr.3, iar conform art. 5 din același act normativ, pentru asigurații prevăzuți la art.3, punctajul mediu anual se determină prin împărțirea la 25 numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale realizate în perioada de cotizare.

Din coroborarea acestor texte de lege rezultă indubitabil că la stabilirea punctajului mediu anual intimata avea obligația să împartă numărul de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale la 25 și nu la 30 așa cum în mod ilegal a dispus.

Întrucât contestatorul prin contestația formulată a solicitat împărțirea numărului total de puncte la 20 de ani ținând cont și de textele de lege mai sus menționate, instanța a admis în parte contestația formulată și pe cale de consecință a dispus anularea deciziei nr. -/01.07.2007 emisă de intimată pe seama contestatorului și a obligat intimata să recalculeze pensia acestuia, prin luarea în considerare a unui stagiu complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual de 25 ani, sens în care a dispus emiterea unei noii decizii de pensionare în favoarea contestatorului.

S-a constatat că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

Împotriva acestei sentințe, în termen a formulat recurs petentul și Casa Județeană de Pensii

Petentul a solicitat schimbarea în parte a sentinței, în sensul de a i se reține stagiul complet de cotizare de 20 de ani și să i se acorde retroactiv diferența dintre pensia încasată și cea cuvenită, începând cu anul 2005.

De asemenea a solicitat să i se acorde un spor de 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat în grupa

Casa Județeană de Pensii a solicitat schimbarea în tot a sentinței și respingerea contestației formulată de petent.

În motivarea recursului pârâta a invocat că petentului nu i se aplică dispozițiile Legii 226/2006, acesta s-a pensionat sub imperiul Legii 3/1977, iar legea specială se aplică doar începând cu 01.04.2001.

Instanța de fond a încălcat principiul neretroactivității legii civile, admițând contestația petentului.

În plus, pentru a-i fi aplicabile dispozițiile Legii 226/2006, contestatorul trebuia să desfășoare una activitățile prevăzute la anexa I, iar la fostul angajator să se regăsească în cuprinsul anexei II din legea respectivă, aceste două condiții trebuind să fie cumulate.

Analizând sentința recurată prin prisma motivelor invocate și din oficiu, Curtea constată că aceasta este legală și temeinică sub toate aspectele.

Petentul a desfășurat peste 25 de ani activitate ca și corhănitor și tractorist, activitate care se regăsește în anexa I pct. 12 din Legea 226/2006, astfel că instanța de fond în mod corect cu aplicarea dispozițiilor art. 3, reținut pentru acesta stagiu complet de cotizare de 25 de ani.

Petentului nu i se poate reține stagiu complet de cotizare de 20 de ani, așa cum acesta solicită, deoarece în speță nu sunt aplicabile disp. art. 20 cu referire la art. 43 și 77 din Legea 19/2000.

Nu i se poate acorda acestuia retroactiv drepturile calculate, cât timp legea nu stipulează o atare posibilitate, pe de altă parte petentul avea sarcina să depună acte doveditoare la casa de pensii, în vederea recalculării acesteia, cu reținerea unui stagiu complet de cotizare de 25 de ani.

Cum, prin prezenta contestație s-a cerut anularea dispoziției emise de pârâtă la data de 01.07.2007 și să se rețină stagiu complet de cotizare corespunzător activității desfășurate de petent, acestuia i se cuvine recalcularea corectă a pensiei doar de la data emiterii deciziei de recalculare a pensiei, ce face obiectul prezentului litigiu.

Nu sunt fondate nici criticile formulate de pârâtă.

Petentului urmează să i se aplica dispozițiile legii noi, doar de la data emiterii ultimei decizii de recalculare a pensiei, dată la care Legea 226/2006 este în vigoare.

Prin urmare, nu este vorba de o retroactivitate a legii așa cum invocă recurenta, cât timp scopul Legii 19/2000 care este dreptul comun în materia pensiilor, a avut ca scop enunțat prin chiar articole introductive, egalizarea pensiilor din sistemul public și aplicarea unui tratament egal tuturor participanților la acesta aflați în situații similare.

Ar fi vorba de o retroactivitate a legii dacă petentului i s-ar aplica dispozițiile Legii 226/2006 de la data ieșirii la pensie, ori nu este cazul în speță, recalcularea pensiei cuvenite petentului urmând a se face doar pentru viitor.

Că această critică este nefondată rezultă și din recursul în interesul legii pronunțat prin Decizia 40/2008 de Înalta Curte de Casație și Justiție prin care s-a statuat că stagiul complet de cotizare utilizarea la determinarea punctajului mediu anual pentru persoanele ale căror drepturi de s-au deschis în intervalul 01 iulie 1977 – 31 martie 2001 și care și-au desfășurat activitatea în grupe speciale de muncă, este cel reglementat de art. 14 din Legea 3/1977.

În concluzie, Înalta Curte de Casație și Justiție printr-o normă de interpretare obligatorie pentru instanțe, a statuat că persoanelor care au desfășurat activitate în grupe speciale de muncă nu li se poate aplica, calcula punctajul mediu anual cu luarea în considerare a stagiului complet de cotizare comun, de 30 de ani.

De asemenea este nefondat și aspectul privind îndeplinirea cumulativă a condițiilor stipulate în anexa I și anexa II din Legea 226/2006, neputând fi imputată petentului lipsa de diligență a angajatorului în îndeplinirea formalităților cerute de lege, pentru a fi cuprins în anexa II din actul normativ.

Pentru aceste considerente în baza art. 312 cu referire la art. 316 și 296 Cod procedură civilă, se va respinge ca nefondat recursul.

Cheltuieli de judecată nu s-au solicitat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE:

RESPINGE ca nefondat recursul civil declarat de contestatorul din, nr.21, Cod poștal -, jud. B și de recurenta intimată CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII B cu sediul în O,-, Cod poștal -, jud. B, împotriva sentinței civile nr. 697 din 18 septembrie 2008 pronunțată de Tribunalul Bihor pe care o menține în întregime.

IREVOCABILĂ.

Pronunțată în ședința publică din 10 februarie 2009.

PREȘEDINTE, JUDECĂTOR, JUDECĂTOR, GREFIER,

R – – – – – – –

Red.dec.R /20.02.2009

Jud.fond. –

Dact./02.03.2009

Ex.2