DECIZIA CIVILĂ NR.78/2008-
Ședința publică din 22 ianuarie 2008
Pe rol fiind soluționarea recursului civil declarat de recurenta pârâtă CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII B cu sediul în O,-, jud. B, în contradictoriu cu intimatul reclamant din O, str. -, nr.15, Cod poștal -, jud. B, intimații pârâți: INSPECTORATUL TERITORIAL D E MUNCĂ B cu sediul în O, str. -, nr.2, jud. B, SC. SRL. O cu sediul în O, -, nr.18, jud. B, SRL. prin lichidator din B,-, Cod poștal -, jud. B, împotriva sentinței civile nr.647/LM din 10 septembrie 2007 pronunțată de Tribunalul Bihor, în dosar nr-, având ca obiect contestație decizie de pensionare.
La apelul nominal făcut în ședința publică de azi, lipsesc părțile.
Procedura de citare este legal îndeplinită.
S-a făcut referatul cauzei învederându-se instanței cele de mai sus, precum și faptul că în cauză se solicită judecarea în lipsă, după care:
CURTEA DE APEL
DELIBERÂND:
Asupra recursului civil de față, constată următoarele:
Prin sentința civilă nr.647/LM/2007 din 10 septembrie 2007 pronunțată de Tribunalul Bihor, în dosar nr-, a fost dmisă acțiunea formulată de reclamantul domiciliat în O str. – nr.15. jud B în contradictoriu cu pârâtele Casa Județeană de Pensii B cu sediul în O-. jud. B, Inspectoratul TERITORIAL D E Muncă B cu sediul în O str. – nr.2. jud. B și SC. SRL. cu sediul în O str. P-ța – nr.18. jud. B prin lichidator. în B-. jud. B și în consecință, s-a constatat vechime în muncă perioada 01.10.1993 – 01.06.1995. în care reclamantul a desfășurat activitate în cadrul pârâtei și SRL. A fost obligată pârâta Casa Județeană de Pensii B să emită pe seama reclamantului o nouă decizie de pensionare în care să țină cont la stabilirea dreptului de și perioada 01.10.1993 – 01.06.1995, fără cheltuieli de judecată.
Pentru a pronunța în acest mod, instanța de fond a reținut următoarele:
Prin decizia de pensionare nr.-/05.12.06 reclamantul a fost înscris la pensia anticipată parțială cu acordarea drepturilor de începând cu data de 07.12.2006. În vederea stabilirii dreptului de pensie reclamantul a depus la Casa Județeană de Pensii, copia cărții de muncă pentru dovedirea activității de muncă pe care a prestat- Întrucât perioada 1.10.1993 – 1.06.1995 înscrisă în carnetul de muncă al reclamantului nu a fost vizată de către ITM B, pârâta Casa Județeană de Pensii Bao mis valorificarea acestei perioade pentru stabilirea dreptului de pensie al reclamantului.
Din înscrierile făcute de reprezentantul angajatorului SC. SRL. în carnetul de muncă al reclamantului, certificate prin semnătură și ștampila unității angajatoare precum și din declarațiile martorilor audiați în cauză, rezultă indubitabil că reclamantul a desfășurat activitate la SC. SRL. în perioada 1.10.1993 – 1.06.1995. Faptul că angajatorul SC. SRL. nu s-a conformat dispozițiilor legale de a depune lunar statele de plată la ITM B, ceea ce a determinat nevizarea perioadei în discuție de către funcționarii ITM B, nu înseamnă că reclamantul nu a desfășurat activitate în această perioadă. De altfel, nedepunerea statelor de plată și nevizarea acestei perioade de către ITM B nu este culpabilă reclamantului. Prin urmare instanța a constatat că reclamantul a desfășurat activitate la SC. SRL. în perioada 1.10.1993 – 1.06.1995 și în consecință a dispus obligarea pârâtei Casa Județeană de Pensii să valorifice la calculul dreptului de pensie al reclamantului și această perioadă sens în care a dispus emiterea pe seama reclamantului a unei noi decizii de pensionare. Este adevărat că pârâta CJP B este obligată să se conformeze dispozițiilor legale în materie privind înscrierile din carnetul de muncă, însă neîndeplinirea obligațiilor legale de către angajatorul SC. SRL. și mai apoi nevizarea perioadei lucrate de către ITM B nu pot impieta asupra drepturilor ce îi revin reclamantului ca urmare a desfășurării unei activități în cadrul unității pârâte.
Împotriva acestei sentințe, în termen a declarat recurs pârâta recurentă Casa Județeană de Pensii B, solicitând modificarea hotărârii atacate, în sensul respingerii acțiunii intimatului contestator.
În motivarea recursului se arată că perioada 01.10.1993 – 01.06.1995 nu a fost valorificată la stabilirea dreptului de pensie întrucât nu este certificată conform dispozițiilor legale în materie, respectiv dispozițiile Decretului 921/1976, Ordinului nr.136/1976 și Ordinului 185/1990.
Mai arată că nici martorii audiați în cauză nu au confirmat perioada efectiv lucrată de contestator și nici plata CAS. pentru această perioadă.
În drept, invocă dispozițiile art. 304 pct.8 și 9.
Examinând recursul prin prisma motivelor invocate, precum și din oficiu Curtea apreciază că acesta este nefondat pentru următoarele considerente:
Potrivit art. 160 din Legea 19/2000 dovada vechimii în muncă se face cu carnetul de muncă, carnetul de asigurări sociale sau alte acte prevăzute de lege, pe baza cărora se poate stabili că s-a achitat contribuțiile de asigurări sociale.
Art. 161 alineat 2 din același act normativ prevede că în condițiile în care pentru o anumită perioadă, în carnetul de muncă nu sunt înregistrate drepturile salariale, asiguratul poate prezenta acte doveditoare ale acestora.
În cauză, din înscrisurile făcute în carnetul de muncă al contestatorului (poziția 47-50) de către angajator ( ), coroborate cu declarațiile martorilor audiați, rezultă că petentul a desfășurat activitate la societatea respectivă în perioada 1.10.1993 – 1 iunie 1995, nedepunerea statelor de plată și nevizarea acestei perioade de către ITM neputând fi imputată contestatorului.
De altfel este de observat că recurenta nu a valorifica la emiterea deciziei de pensionare nici perioada cuprinsă între 01.10.1993 – 01.01.1994, deși ITM a confirmat executarea contractului de muncă pentru această perioadă (fila 116).
Față de considerentele mai sus reținute, Curtea urmează în temeiul art. 304 indice 1 coroborat cu art. 312 alineat 1 Cod procedură civilă să respingă recursul ca nefondat, fără cheltuieli de judecată.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
DECIDE:
RESPINGE ca nefondat recursul civil declarat de pârâta CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII B cu sediul în O,-, jud. B, în contradictoriu cu intimatul reclamant din O, str. -, nr.15, Cod poștal -, jud. B, intimații pârâți: INSPECTORATUL TERITORIAL D E MUNCĂ B cu sediul în O, str. -, nr.2, jud. B, SC. SRL. O cu sediul în O, -, nr.18, jud. B, SRL. prin lichidator din B,-, Cod poștal -, jud. B, împotriva sentinței civile nr.647 din 10 septembrie 2007 pronunțată de Tribunalul Bihor, pe care o menține în întregime.
IREVOCABILĂ.
Pronunțată în ședința publică din 22 ianuarie 2008.
PREȘEDINTE, JUDECĂTOR, JUDECĂTOR, GREFIER,
R – – – – – – –
Red.dec.- /04.02.2008
Jud.fond. –
Dact./12.02.2008
Ex.2