Contestație decizie de sancționare. Decizia 1636/2009. Curtea de Apel Oradea


ROMÂNIA

CURTEA DE APEL ORADEA

Secția Civilă mixtă

Dosar nr-

DECIZIA CIVILĂ NR. 1636/2009-

Ședința publică din 23.11.2009

PREȘEDINTE: Popa Aurora

JUDECĂTOR 2: Galeș Maria

JUDECĂTOR 3: Cigan Dana

Grefier: – –

Pe rol fiind soluționarea recursului civil declarat de recurentul contestator, cu domiciliul în,-, județul B, în contradictoriu cu intimatul PENITENCIARUL ORADEA, județul B, împotriva sentinței civile nr. 953/LM din data de 24.06.2009, pronunțată de Tribunalul Bihor, în dosar nr. -, prin care s- respins contestația, având ca obiect litigiu muncă.

La apelul nominal făcut în cauză, se prezintă reprezentantul intimatului, inspector principal, în baza delegației nr. 33144 din 08.09.2009 emisă de intimat, lipsă fiind recurentul contestator.

Procedura de citare a părților este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei învederându-se instanței că procedura de citare a părților este completă, prezentul recurs este scutit de la plata taxei de timbru, precum și faptul că, s-a depus la dosar, prin serviciul registratură, la data de 11.1.2009, întâmpinare formulată de intimat, după care:

Reprezentantul intimatului arată că nu are alte probe de propus sau cereri de formulat în cauză.

Instanța, nemaifiind de administrat alte probe în cauză, închide faza probatorie și acordă cuvântul asupra recursului.

Reprezentantul intimatului lasă la aprecierea instanței modul de soluționare al prezentului recurs, fără cheltuieli de judecată.

CURTEA DE APEL

DELIBERÂND,

Asupra recursului civil de față, instanța constată următoarele:

Prin sentința civilă nr. 953/LM din data de 24.06.2009, pronunțată în dosar nr-, Tribunalul Bihor a respins contestația formulată de contestatorul domiciliat în,- în contradictoriu cu intimatul PENITENCIARUL ORADEA.

Nu s-au acordat cheltuieli de judecată.

Pentru a pronunța această hotărâre, instanța de fond a avut în vedere următoarele considerente:

Prin Decizia Directorului Penitenciarului Oradea, emisă în baza art. 66 din Legea 293/2004 privind statutul funcționarilor publici din Administrația Națională a Penitenciarelor, modificată și completată și în conformitate cu art. 33 din nr. 2856/C/2004, pentru aprobarea Regulamentului privind modul de constituire, organizare și desfășurare a activității comisiilor de disciplină din Administrația Națională a Penitenciarelor și din unitățile subordonate s-a dispus, în temeiul art.62 lit.a) din Legea 293/2004, modificată și completată, ținând seama de cauzele și gravitatea abaterii disciplinare, împrejurările în care aceasta a fost săvârșită, gradul de vinovăție și consecințele abaterii, comportarea generală în serviciu a autorului abaterii, sancționarea disciplinară a agentului șef de penitenciare cu mustrare scrisă.

S-a reținut că agentul șef de penitenciare se face vinovat de săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art.61 lit. b din Legea nr. 293/2004 modificată și completată, prin aceea că fiind desemnat să execute escortarea persoanelor private de libertate care prestează activități lucrative ( tractoriști ) a întârziat în repetate rânduri, din motive subiective, să ducă deținuții la punctul de lucru din sectorul vegetal al unității, fapt ce a afectat procesul de producție.

Intimatul a făcut în cauză dovada că agentul șef de penitenciare – contestatorul din prezenta cauză, se face vinovat de “neglijență și superficialitate manifestată în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, a dispozițiilor legale sau a celor primite de la șefii ierarhici ori de la autoritățile anume abilitate de lege”, faptă prevăzută de art. 61 lit. b) din Legea 293/2004, în acest sens fiind depuse la dosarul cauzei, în copie, probele administrate în fața comisiei de disciplină. Pe de altă parte, aplicarea sancțiunii disciplinare este pe deplin justificată, a apreciat instanța, date fiind antecedentele personale ale contestatorului care a fost sancționat disciplinar în repetate rânduri.

Ca atare neputându-se reține lipsa de temei a deciziei contestate și în absența unor elemente de natură să atragă nulitatea absolută a acesteia, instanța a respins ca nefondata contestația formulată de contestatorul.

Nu s-au acordat cheltuieli de judecată, acestea nefiind solicitate.

Împotriva acestei sentințe a formulat recurs reclamantul solicitând admiterea recursului, casarea hotărârii și trimiterea spre rejudecarea cauzei la prima instanță pentru a relua judecata în complet legal constituit.

În motivele de recurs se critică hotărârea primei instanței pentru nelegalitate, ca fiind dată cu încălcarea legii, instanța fiind nelegal alcătuită, respectiv, reclamantul este funcționar public și în atare situație instanța competentă era cea de administrativ și nu instanța de litigii de muncă.

În drept invocă art. 304 pct. 1 Cod procedură civilă.

Prin întâmpinare intimatul Penitenciarul Oradeaa solicitat respingerea recursului ca nefondat, motivarea acesteia privind fondul cauzei.

În drept intimata invocă Legea nr. 293/2004 și Ordinul nr. 2856/C/2004, art. 115 Cod procedură civilă.

Examinând sentința recurată prin prisma motivelor de recurs se apreciază că aceasta este nelegală, sens în care, în condițiile art. 304 alin. 1 pct. 1 Cod procedură civilă, 312 alin. 3, 6 Cod procedură civilă va fi admis recursul, va fi casată hotărârea instanței de fond cu trimitere la instanța competentă, respectiv Tribunalul Bihor – Secția contencios administrativ.

Critica adusă hotărârii instanței de fond este întemeiată.

Astfel cum rezultă din probele și lucrările dosarului, necontestate de altfel de către intimată, recurentul este funcționar public cu statut special, căruia îi sunt aplicabile prevederile Legii nr. 293/2004 privind statutul funcționarilor publici din Administrația Națională a Penitenciarelor. Art. 1 din acest act normativ prevede că această lege reglementează statutul funcționarilor publici din Administrația Penitenciarelor. Pentru funcționarii publicii, legea generală este 188/1999 care prevede la art. 74 că funcționarul public nemulțumit de sancțiunea aplicată se poate adresa instanței de contencios administrativ solicitând anularea sau modificarea ordinului sau a dispoziției, în cazul de față Decizia A2 – din 22.07.2008 emisă de Directorul General a Penitenciarului Oradea.

Și în Legea specială nr. 293/2004, art. 66 prevede că funcționarul public nemulțumit se poate adresa instanței competente, care așadar este instanța de contencios administrativ.

În sprijinul acestei soluții se impune a fi precizate și prevederile art. 3 din Legea nr. 293/2004, că în ceea ce privește funcționarul public din cadrul penitenciarelor, statutul său special este conferit de natura atribuțiilor de serviciu ce implică îndatoriri și riscuri deosebite, și în exercitarea atribuțiilor de serviciu este investit de exercițiul autorității publice, așadar în esență este tot funcționar public, – legea face distincție la alin. 3 al aceluiași articol între funcționarul public și personalul încadrat pe bază de contract de muncă, acesta din urmă se supune legislației muncii – așadar este o excepție, legiuitorul făcut distingerea necesară.

În cauză, s-a susținut de ambele părți că recurentul contestator este funcționar public cu statut special – de altfel ambele părți au invocat la fond excepția de necompetență a instanței de litigii de muncă.

Nu în ultimul rând, funcționarul public cu statut special, ca orice funcționar public, depune jurământul de credință – art. 19 alin. 1 și art. 72 alin. 5 din Legea nr. 293/2004 și este incompatibil cu orice altă funcție publică sau privată remunerată conform art. 47 din același act normativ.

În aceste condiții recursul urmează a fi admis, casată sentința cu trimitere spre rejudecare la Tribunalul Bihor – Secția contencios administrativ, competentă material conform art. 2 alin. 1 lit. d din Codul d e procedură civilă.

Eventualele cheltuieli de judecată vor fi avute în vedere la rejudecare.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE:

ADMITE ca fondat recursul civil declarat de recurentul contestator, cu domiciliul în,-, județul B, în contradictoriu cu intimatul PENITENCIARUL ORADEA, județul B, împotriva sentinței civile nr. 953/LM din data de 24.06.2009, pronunțată de Tribunalul Bihor, pe care o casează cu trimitere pentru o nouă judecare la Tribunalul Bihor – Secția contencios administrativ ținând seama de considerentele prezentei decizii.

Cheltuielile de judecată și onorariul vor fi avute în vedere la rejudecarea cauzei.

Pronunțată în ședința publică din 23.11.2009.

Președinte Judecător Judecător Grefier

– – – – – – – –

– redactat hotărâre în concept – judecător – – – 10.12.2009

– judecători fond – ,

– dact. gref. – – – 10.12.2009 – 4 ex.

– emis 2 com. – 10.12.2009 -, PENITENCIARUL ORADEA