Contestație decizie de sancționare. Decizia 363/2009. Curtea de Apel Suceava


Dosar nr- -cont. decizie de sancționare –

ROMÂNIA

CURTEA DE APEL SUCEAVA

SECȚIA CONFLICTE DE MUNCĂ ȘI ASIGURĂRI SOCIALE

DECIZIA Nr. 363

Ședința publică din 26 martie 2009

PREȘEDINTE: Sas Laura

JUDECĂTOR 2: Apetroaie Eufrozina

JUDECĂTOR 3: Rață Gabriela

Grefier – –

Pe rol judecarea recursului declarat de intimata Compania Națională Poșta Română S- – prin Directorul Sucursalei Direcției Generale de Poștă I, cu sediul în municipiul I,-, județul I, împotriva sentinței nr. 1870 din 12 decembrie 2008 pronunțată de Tribunalul Botoșani – secția civilă – în dosarul nr-.

La apelul nominal s-a prezentat pentru intimata recurentă Compania Națională Poșta Română S- – prin Directorul Sucursalei Direcției Generale de Poștă I lipsă fiind contestatorul intimată

Procedura este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei după care, instanța a arătat că la dosar s-a depus întâmpinare formulată de contestator, un exemplar de pe aceasta i-a înmânat reprezentantei recurentei.

Reprezentanta intimatei recurente, față de întâmpinarea depusă la dosar de contestator, a afirmat că nu dorește acordarea unui termen de judecată pentru a lua la cunoștință de conținutul acesteia.

Instanța constatând recursul în stare de judecată a acordat cuvântul la dezbateri.

Consilier juridic pentru recurentă, a cerut admiterea recursului așa cum a fost formulat, casarea sentinței și trimiterea cauzei spre rejudecare instanței de fond pentru completarea probatoriului cu înscrisuri deoarece decizia de sancționare s-a emis în termen legal conform procesului verbal de constatare a abaterii disciplinare săvârșite de contestator.

Declarând dezbaterile închise, după deliberare,

CURTEA,

Asupra recursului de față, constată:

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Botoșani la data de 9 octombrie 2008 contestatorul Gas olicitat ca în contradictoriu cu intimata Compania Națională de Poștă – Direcția Regională de Poștă I să fie anulată Decizia nr.857 din 16 septembrie 2008 emisă de aceasta prin care a fost sancționat cu reducerea salariului de bază cu 10% pe o perioadă de 3 luni.

În motivare contestatorul a arătat că sancțiunea i-a fost aplicată cu toate că a fost victima unei înscenări din data de 23 iulie 2008 când a fost trimis în control la Oficiul Poștal, împrejurare în care a fost provocat să aibă o anumită atitudine fiind sancționat ulterior pentru o abatere pe care nu a săvârșit-

Prin întâmpinare, intimata Compania Națională “Poșta Română” – Direcția Regională de Poștă Ias olicitat respingerea ca nefondată a contestației. A arătat că în fapt, la data de 23 iulie 2008 contestatorul care este inspector la Oficiul Județean de Poștă B urma să efectueze control de specialitate la Oficiul Poștal. Că, la acest oficiu contestatorul a avut un comportament necivilizat atât față de persoanele a căror activitate trebuia să o controleze cât și față de colegii săi creând o atmosferă tensionată, jignind salariații poștali în mod public, de față fiind și beneficiari ai serviciului Poștei Române. De asemenea, a fost obstrucționată activitatea de verificare și control la Oficiul Poștal. Prin aceasta, arată intimata, contestatorul a încălcat atribuțiile sale de serviciu în sensul că nu a executat în mod corespunzător activitatea, nu a respectat ordinul de control la Oficiul Poștal, a împiedicat și alte persoane să-și îndeplinească obligațiile de serviciu și a adus jigniri atât colegilor de serviciu cât și șefilor ierarhici, iar această faptă din 23 iulie 2008 nu a reprezentat un accident, contestatorul procedând în aceeași manieră în repetate rânduri. Mai arată intimata că atitudinea ofensatoare și jignitoare s-a manifestat și în timpul cercetării sale disciplinare și se manifestă și în contestația formulată împotriva deciziei de sancționare.

Prin sentința civilă nr.1870/12.12.2008 Tribunalul Botoșani – secția civilă – a admis excepția tardivității emiterii deciziei nr.857/16.09.2008; a admis contestația și a anulat decizia nr.857 din 16.09.2008 ca fiind tardiv emisă de intimată.

Pentru a hotărî astfel, instanța de fond a reținut în esență, faptul că, sancțiunea a fost aplicată după scurgerea termenului de 30 de zile prevăzut de art.268 al.1 din legea 53/2003.

Împotriva acestei sentințe, a declaratr recurs Compania Națională “Poșta Română” Direcția Regională de Poștă I prin reprezentant legal, care, a criticat soluția ca fiind nelegală și netemeinică și a solicitat casarea acesteia și trimiterea cauzei aceleiași instanțe pentru rejudecarea fondului.

În motivarea reczursului se arată că termenul de 30 de zile prevăzut de art.268 Codul muncii pentru emiterea deciziei de sancționare, curge de la data întocmirii procesului verbal de către comisia de cercetare constituită în baza deciziei directorului, prin acel proces verbal comisia stabilind dacă fapta săvârșită reprezintă o abatere disciplinară, potrivit art.139 din Contractul Colectiv de Muncă, în speță procesul verbal fiind emis la data de 10.09.2008.

Recursul nu este întemeiat pentru următoarele considerente:

Potrivit dispozițiilor art.268 al.1 din Legea nr.53/2003 “angajatorul dispune aplicarea sancțiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoștință despre săvârșirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârșirii faptei.

În speță, contestatorul a săvârșit fapta la data de 23 iulie 2008, comisia pentru efectuarea cercetării disciplinare a fost constituită la data de 1.08.2008 prin decizia nr.582 (16 dosar fond), iar decizia de sancționare nr.857 a fost emisă la data de 16 septembrie 2008, așa încât în mod corect instanța de fond a reținut ca fiind incidentă în speță excepția tardivității emiterii deciziei atacate.

Susținerea recurentei potrivit căreia termenul prevăzut de art.268 din Codul Muncii curge de la data întocmirii procesului verbal de către comisia de cercetare nu poate fi reținută, întrucât prin sintagma inserată în textul de lege “data luării la cunoștință despre săvârșirea abaterii disciplinare” legiuitorul nu distinge după cum fapta săvârșită reprezintă în opinia comisiei o abatere disciplinară, ci condiționează respectarea termenului pentru emiterea deciziei de sancționare doar de aducerea la cunoștința conducerii unității despre acea faptă, o dată certă fiind 1.08.2008, când s-a emis decizia 582 pentru constituirea comisiei de cercetare disciplinară.

În considerarea celor reținute, apreciind soluția atacată ca fiind legală și temeinică, Curtea, în baza art.312 al.1 Cod procedură civilă va respinge recursul ca nefondat.

Pentru aceste motive,

În numele Legii

DECIDE:

Respinge recursul declarat de intimata Compania Națională Poșta Română S- – prin Directorul Sucursalei Direcției Generale de Poștă I, cu sediul în municipiul I,-, județul I, împotriva sentinței nr. 1870 din 12 decembrie 2008 pronunțată de Tribunalul Botoșani – secția civilă – în dosarul nr-, ca nefondat.

Irevocabilă.

Pronunțată în ședință publică azi 26 martie 2009.

Președinte, Judecători, Grefier,

Red.

Jud.fond:

Jud:

Asist.jud: și

Tehnored. ex.2/22.04.2009