Durata măsurii suspendării contractului individual de muncă al salariatului, dispusă în temeiul art. 52 alin. (1) lit. c) C. muncii.


Scoatere de sub urmărire penală prin rechizitoriu. Soluţie definitivă

C. muncii, art. 52 alin. (1) lit. c)

Cum, până la momentul formulării contestaţiei salariatului, angajatorul nu a formulat plângere împotriva soluţiei de scoatere de sub urmărire penală, cu atât mai mult cu cât s-a solicitat de către contestator încetarea măsurii suspendării, instanţa trebuie să analizeze pe fond apărările salariatului, iar nu să respingă contestaţia formulată de salariat împotriva deciziei de suspendare a contractului individual de muncă, cu motivarea că este prematură.

C.A. Galaţi, Secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 309/R din 5 mai 2008, Jurindex

Tribunalul Galaţi, prin sentinţa civilă nr. 1839 din 14 decembrie 2007, a respins acţiunea formulată de reclamantul F.E. în contradictoriu cu SC N.T. SA, ca fiind prematur formulată.

Pentru a pronunţa această hotărâre, a reţinut următoarele considerente: prin decizia contestată, s-a dispus suspendarea contractului individual de muncă al salariatului începând cu data de 13 octombrie 2005, până la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, în temeiul dispoziţiilor art. 52 alin. (1) lit. c) C. muncii, deoarece societatea intimată a depus plângere penală împotriva contestatorului pentru furt.

Potrivit art. 52 alin. (2) C. muncii, în cazul în care se constată nevinovăţia salariatului, acesta îşi reia activitatea avută anterior şi i se va plăti o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de carc a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.

în speţă, motivele suspendării contractului de muncă subzistă, măsura contestată nefiind definitivă (deşi în cauză există ordonanţa de scoatcre de sub urmărire penală a contestatorului).

împotriva acestci hotărâri a declarat recurs contestatorul F.E. Verificând legalitatea şi temeinicia hotărârii recurate, curtea a constatat recursul fondat, pentru următoarele considerente: potrivit dispoziţiilor art. 52 alin. (1) lit. c) C. muncii, contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în cazul în care a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.

Cu privire la plângerea penală formulată împotriva recurentului-contestator, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi s-a pronunţat prin rechizitoriu din data de 27 aprilie 2007, în sensul scoaterii sale de sub urmărire penală, soluţie pe care o consideră definitivă.

Faţă de această situaţie, contestatorul a formulat acţiune în instanţă, solicitând reanalizarea situaţiei sale în raport cu angajatorul, în sensul încetării măsurii suspendării contractului individual de muncă. La momentul formulării acţiunii, 12 octombrie 2007, angajatorul nu formulase plângere împotriva soluţiei de scoatere de sub urmărire penală, cu atât mai mult cu cât, în 28 septembrie 2007, i se solicitase de către contestator încetarea măsurii.

Instanţa de fond nu a analizat aspectele invocate, soluţionând cauza pe excepţie, situaţie în care s-a impus, în conformitate cu dispoziţiile art. 312 alin. (3) C. proc. civ., admiterea recursului, casarea sentinţei civile recurate şi trimiterea cauzei spre rcjudceare la aceeaşi instanţă.

Având în vedere că petentului îi este suspendat contractul de muncă din 2005, în rejudecare, instanţa de fond va analiza apărările contestatorului raportat la conduita angajatorului şi la dreptul potentului de a i se clarifica situaţia într-un termen rezonabil.