În decizia nr. 366/07.12.2009, emisa de ASSI, s-a stabilit ca înceteaza contractul individual de munca al reclamantului ca urmare a desfiintarii Agentiei cu o perioada de preaviz care începea sa curga de la data comunicarii deciziei dar nu mai devreme de data intrarii în vigoare a hotarârii de guvern privind înfiintarea noilor entitati rezultate din reorganizarea prevazuta de art. 5 alin.2 din Legea nr. 329/2009.
Prin urmare, la data emiterii acestei decizii, respectiv 07.12.2009, s-a nascut dreptul reclamantului la compensatii în temeiul prevederilor art.91 din contractul colectiv de munca si nu la momentul împlinirii dreptului de preaviz de 20 de zile, deoarece daca s-ar agrea aceasta ultima varianta ar însemna ca angajatorul, cu buna stiinta, a amplasat termenul de încetare a contractului de munca intr-o perioada în care angajatul nu mai putea beneficia de compensatiile prevazute de CCM, iar prevederile art. 91 din contractul colectiv de munca ar fi fost golite de sens si de forta juridica, ceea ce este contrar art. 243 din Codul Muncii.
Legea nr. 329/2009
H.G. nr. 1439/2009
Reclamantul P.B. a chemat în judecata pe pârâta A.S.S.I., solicitând obligarea acesteia la plata salariului neplatit pentru munca depusa în luna decembrie 2009, a primei de Craciun, a celui de-al treisprezecelea salariu pentru anul 2009, a salariului neplatit pentru cele 12 zile lucrate în luna ianuarie 2010 si a acelor 12 salarii compensatorii.
La data de 6 octombrie 2010, reclamantul a depus la dosar cerere completatoare prin care a solicitat completarea cadrului procesual si citarea în cauza a urmatorilor pârâti: Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, CNMSI si CN „R.D.”, motivat de faptul ca A.S.S.I. a fost desfiintata prin dispozitiile Legii nr. 329/2009 si cele ale H.G. nr. 1439/2009.
Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a depus întâmpinare prin care a invocat exceptia de conexitate, exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale si exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a CN „R.D.”.
Pe fondul cauzei, pârâtul a solicitat respingerea actiunii ca fiind neîntemeiata.
CNMSI a invocat prin întâmpinare exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a pârâtilor Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale precum si a CN „R.D.” iar pe fond a solicitat respingerea cererii întrucât toate drepturile banesti au fost achitate.
Prin încheierea de sedinta din data de 19 ianuarie 2011, instanta a respins exceptia de conexitate si exceptia privind lipsa calitatii procesuale pasive a pârâtilor Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si CN „R.D.”, ca nefondate.
La data de 09 mai 2011, reclamantul a depus la dosarul cauzei cerere de renuntare la judecarea capetelor de cerere privind obligarea pârâtelor la plata urmatoarelor drepturi salariale: salariul pentru luna decembrie 2009, prima de Craciun, al XIII-lea salariu pentru 2009 si salariul pentru 12 zile aferente lunii ianuarie 2010.
Prin sentinta civila nr.1652/09.05.2011 pronuntata de Tribunalul Tulcea, s-a luat act de renuntarea reclamantului la judecata capetelor de cerere privind: plata salariului pentru luna decembrie 2009, a primei de Craciun, a celui de-al treisprezecelea salariu pentru anul 2009 si a salariului pentru cele 12 zile lucrate în luna ianuarie 2010.
S-a admis actiunea formulata de reclamantul P.B. în contradictoriu cu pârâtele: CNMSI, Ministerul Comunicatiilor Si Societatii Informationale si CN „R.D.”.
Au fost obligatii pârâtii la plata catre reclamant a celor 12 salarii compensatorii, prevazute la art. 91 alin. (2) din Contractul colectiv de munca nr. 7136/23.12.2008, încheiat la nivelul A.S.S.I.
Pentru a dispune astfel, instanta de fond a avut în vedere urmatoarele considerente:
Prin decizia nr. 366 din 07.12.2009, emisa de A.S.S.I., reclamantului i-a încetat activitatea începând cu data de 12.01.2010, conform Legii nr. 329/2009, coroborat cu prevederile art. 65 din Codul muncii, ca urmare a desfiintarii locului de munca pe care îl ocupa.
Conform pct. 21 din Anexa 1 la Legea nr. 329/2009, A.S.S.I. s-a desfiintat, ca urmare a divizarii, activitatea acesteia fiind preluata de C.N.M.S.I. si CN „R.D.”, reorganizarea fiind realizata în baza art. 3 lit. d) din Legea nr. 329/2009.
În aplicarea Legii nr. 329/2009 a fost data H.G. nr. 1439/2009, privind înfiintarea CNMSI si a CN „R.D.”.
În aplicarea Legii nr. 329/2009 a fost data H.G. nr. 1439/2009, privind înfiintarea CNMSI si a CN „R.D.”.
Conform art. 1 alin.(2) si art. 2 din H.G. nr. 1439/2009, atributiile si patrimoniul A.S.S.I. au fost preluate de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale care, ulterior a predat parti din patrimoniu celor doua centre nascute din divizare, respectiv C.N.M.S.I. si C.N.R.D., fostul imobil al A.S.S.I. ramânând conform art. 2 alin. (4) din H.G. nr. 1439/2009, în patrimoniul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.
În conformitate cu prevederile art. 48 din Decretul 31/1954, privind persoanele fizice si juridice: „Persoanele juridice care dobândesc bunuri prin efectul divizarii, raspund fata de creditori pentru obligatiile persoanei juridice care a încetat de a avea fiinta prin divizare…”
Având în vedere ca pârâtele Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, CNMSI si CN „RD” au obtinut bunuri prin divizare, asa dupa cum rezulta din protocoalele de predare-primire aflate la dosar, acestea trebuie si pot sa raspunda pentru toate obligatiile contractuale asumate de ASSI, fata de angajatii acesteia.
Potrivit art. 91 alin. (1) lit. a) din contractul colectiv de munca al A.S.S.I. înregistrat sub nr. 7136/23.12.2008 si a carui valabilitate a fost prelungita, conform art. 2 alin. (2) din acelasi contract colectiv de munca pâna la 23.12.2010: „Salariatul are dreptul la o compensatie baneasca în urmatoarele situatii de încetare a contractului individual de munca:
a) institutia îsi reduce personalul prin reducerea postului salariatului ca urmare a reorganizarii.”
Potrivit alin. (2): „Institutia va comunica în scris fiecarui salariat termenul de preaviz si va plati salariatilor o compensatie, în cuantum de 12 salarii de baza ale acestuia dar numai putin decât 12 salarii medii de baza pe institutie.”
Pentru aceste motive, instanta de fond a admis actiunea, obligând pârâtii la plata catre reclamant a celor 12 salarii compensatorii prevazute la art. 91 alin. (2) din Contractul colectiv de munca nr. 7136 din 23.12.2008, încheiat la nivelul A.S.S.I.
Împotriva acestei sentinte au declarat recurs pârâtii.
I. Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a criticat sentinta recurata prin prisma gresitei solutionari a exceptiei privind lipsa calitatii procesuale pasive a acestei institutii.
Pentru a retine calitatea procesuala activa a Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, instanta de judecata a retinut în mod incorect faptul ca atributiile A.S.S.I. au fost preluate atât de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale cât si de CNMSI si CNRD. Asa cum a aratat, potrivit punctului 21 din Anexa 1 la Legea nr. 329/2009, ASSI s-a desfiintat, ca urmare a divizarii, activitatea acesteia fiind preluata de doua noi entitati care iau astfel fiinta, CNMSI si CNRD.
ASSI functiona în baza O.U.G.nr.73/2007 privind organizarea si functionarea ASSI si îndeplinea atributiile prevazute la art.2.
CNMSI îndeplineste atributiile prevazute la art.5 din H.G.1439/2009.
CNRD îndeplineste atributiile prevazute la art.18 din H.G.1439/2009.
Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale îndeplineste atributiile prevazute la art.4 din H.G.12/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Din analiza prevederilor legale care stabilesc atributiile Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, ale ASSI, ale CNMSI si ale CNRD rezulta faptul ca atributiile ASSI au fost preluate în totalitate de cele doua centre si nu de MCSI. De asemenea, si personalul necesar pentru îndeplinirea atributiilor preluate de cele doua centre de la ASSI a fost preluat de cele doua noi institutii.
Totodata, atât în Legea nr. 329/2009 cât si în H.G. 1439/2009, notiunea de patrimoniu a fost folosita separat de notiunea de „personal” sau „structuri de personal”. În aceste conditii, rezulta clar ca intentia legiuitorului a fost aceea de a crea regimuri juridice distincte pentru fiecare dintre cele doua categorii de notiuni. De asemenea, a facut referire separata cu privire la drepturile si obligatiile ce decurg din acestea, ceea ce arata intentia legiuitorului ca acestea sa urmeze regimul juridic stabilit separat pentru fiecare dintre cele doua notiuni.
Instanta de judecata a retinut în mod incorect ca MCSI are calitatea procesuala pasiva motivat de faptul ca a obtinut bunuri prin efectul divizarii, respectiv imobilul din Bucuresti, strada I. nr.22, ca urmare a divizarii iar în raport de art.48 din decret nr.31/1954 „persoanele care dobândesc bunuri prin efectul divizarii, raspund de creditori pentru obligatiile persoanei juridice care a încetat de a avea fiinta prin divizare…”.
În aceste conditii, solicita admiterea exceptiei lipsei calitatii pasive a Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.
Totodata, instanta de judecata nu a retinut în dispozitivul sentintei respingerea exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a Ministerului.
Instanta, în mod incorect, a retinut ca Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale nu are calitatea de a contesta decizia nr.366/2009, motivat de faptul ca din dispozitiile Legii nr.53/2003 rezulta ca singura persoana îndrituita sa conteste o decizie de concediere este salariatul si „nicidecum ale persoane juridice rezultate ca urmare a transformarii persoanei juridice initiale care reprezenta angajatorul”.
Fata de aceasta motivare precizeaza ca doar CNRD si CNMSI sunt institutiile care au rezultat în urma divizarii ASSI. Atâta timp cât s-a retinut calitatea MCSI pentru plata drepturilor compensatorii pentru aceleasi motive ar fi trebuit sa se retina calitatea MCSI de a contesta legalitatea asa zisei decizii nr.366/2009.
Conform art.267 din Codul Muncii lit.d) pot fi parti în conflictele de munca alte persoane juridice sau fizice care au aceasta vocatie în temeiul legilor speciale sau al Codului de procedura civila.
Totodata, în cadrul unui litigiu, pârâtul se poate apara prin invocarea nulitatii actului juridic de care depind solutionarea cauzei.
Recurentul mai considera ca nu sunt aplicabile prevederile contractului colectiv de munca referitoare la plata salariilor compensatorii întrucât potrivit art.91 teza finala din contractul colectiv de munca, dreptul la compensatie baneasca se naste daca are loc încetarea contractului individual de munca ca urmare a preluarii activitatii angajatorului total sau partial de catre o alta entitate, ori potrivit dispozitiilor legale în vigoare, încetarea contractului individual de munca nu a fost efectuat preluarii activitatii fostei ASSI de catre cele doua centre, CNMSI si CNRD, ci ca urmare a reducerii de posturi, reducere ce a avut loc în cadrul centrelor si nu în cadrul ASSI.
În concluzie, solicita respingerea cererii privind plata de salariilor compensatorii ca fiind neîntemeiata.
II. CNMSI a formulat critici în raport de dispozitiile art. 304 pct.9 cod procedura civila.
Instanta de fond nu s-a pronuntat asupra exceptiilor privind lipsa calitatii procesuale pasive a pârâtilor Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, precum si a CNRD, pronuntând o hotarâre vadit netemeinica si nelegala prin obligarea celor doua institutii la plata celor 12 salarii compensatorii.
Pe fondul cererii, Tribunalul Tulcea a aplicat în mod gresit legea.
Motivul invocat pentru emiterea deciziilor de concediere, respectiv desfiintarea celor 200 de posturi din cadrul ASSI nu era viabil la momentul emiterii acestora deoarece:
– reducerea efectiva a posturilor potrivit art.6 alin.3 din Legea nr.329/2009 are loc abia dupa intrarea în vigoare a H.G.nr.1439/2009;
– categoria concreta a posturilor reduse se stabileste abia dupa aprobarea posturilor pentru institutiile care preiau activitatea acestora, respectiv CNMSI si CNRD.
În ceea ce priveste situatia personalului fostului ASSI, recurentul considera ca au devenit incidente dispozitiile generale prevazute la art.6 din Legea nr.329/2009, dar si a celor particulare prevazute la art.14 si art.27 din H.G.nr.1439/2009 privind înfiintarea CNMSI si a CN „R.D.”.
Temeiul juridic al încetarii contractelor de munca pentru personalul ASSI supus reorganizarii este art.6 alin.5 din Legea nr.329/2009, iar nu prevederile din Codul muncii.
În cauza sunt aplicabile si dispozitiile decretului nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si juridice, în sensul ca suntem în prezenta unei reorganizari a ASSI prin divizare în doua entitati – noi persoane juridice, care preiau obligatiile institutiei divizate, inclusiv personalul.
S-a motivat în mod gresit faptul ca intimatul reclamant si-a încetat raporturile de munca cu ASSI ca urmare a emiterii deciziei de concediere din 07.12.2009, precum si faptul ca situatia sa juridica este reglementata de dispozitiile din Codul Muncii – afirmatii care sunt în vadita contradictie cu prevederile Legii nr. 329/2009 si H.G. nr. 1439/2009, decizia de concediere fiind emisa nelegal anterior aparitiei H.G. nr.1439/2009.
În consecinta, la data încetarii raporturilor de munca, în mod legal – 13.01.2010 – când noua institutie CNMSI emite decizia de concediere, Contractul colectiv de munca la nivelul ASSI nr.7136/23.12.2008 nu se mai afla în vigoare.
III. CNRD a declarat de asemenea recurs criticând sentinta pentru nelegalitate si netemeinicie.
În mod gresit instanta de fond a obligat CN „R.D.” – în solidar cu ceilalti pârâti – CNMSI si Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale la plata a 12 salarii compensatorii în conformitate cu prevederile art.91 alin.2 din Contractul colectiv de munca nr.7136/23.12.2008.
CN „R.D.” nu are calitatea de angajator în raport cu reclamantul P.B. si, prin urmare, obtinerea unor drepturi de natura salariala nu poate fi impusa unei persoane juridice care nu are nici calitatea si nici capacitatea de a le realiza.
Ca urmare, CN „R.D.” nu are calitate procesuala pasiva, în sensul ca nu are raporturi de munca cu reclamantul, care prin aplicarea dispozitiilor legale a fost preluat de CNMSI, iar încetarea raporturilor de munca pentru motive care nu tin de persoana salariatului este dispusa la 12.01.2010 – decizia de concediere nr.206 este emisa de CNMSI la data de 15.01.2010.
Tribunalul Tulcea a nesocotit dispozitiile Legii nr.329/2009 si ale H.G. nr.1439/2009 privind înfiintarea CNMSI si a CN „R.D.”.
Potrivit art.14 alin.1 (pentru CNMSI) si art.27 alin.1 (pentru CN „R.D.”) personalul ASSI aferent activitatilor prevazute la art.5 (pentru CNMSI) si art.18 (pentru CNRD) precum si personalul auxiliar va fi preluat în cadrul celor doua entitati, în limita a 140 de posturi si va beneficia de drepturile salariale acordate, potrivit legii, pentru categoriile de functii din cadrul CNMSI si respectiv CNRD.
Ca urmare, din cei 153 salariati ai ASSI, CNMSI a preluat un numar de 104 salariati (printre care si pe intimatul – reclamant P.B.) iar CNRD, un numar de 49 salariati, care au fost încadrati prin echivalarea functiilor, având în vedere la stabilirea acestora, vechimea în munca si categoria studiilor.
Având în vedere ca la data încetarii raporturilor de munca, în mod legal – 13.01.2010 – când noua institutie CNMSI emite decizia de concediere, Contractul colectiv de munca la nivelul ASSI nr.7136/23.12.2008 nu se mai afla în vigoare, recurenta solicita ca în baza art.312 Cod procedura civila admiterea recursului, modificarea în tot a hotarârii atacate în sensul respingerii actiunii.
Analizând sentinta recurata în raport de criticile formulate, de probele administrate si de dispozitiile legale incidente în cauza, Curtea constata urmatoarele:
Având în vedere ca singura obligatie stabilita în sarcina pârâtilor de catre instanta de fond consta în plata catre reclamant a celor 12 salarii compensatorii prevazute de art. 91 alin.2 din CCM nr. 7136/23.12.2008 încheiat la nivelul ASSI, Curtea apreciaza ca celelalte critici formulate de recurentii pârâti, referitoare la legalitatea deciziei de concediere si temeinicia cererii privind plata celorlalte drepturi salariale, sunt lipsite de obiect, cu atât mai mult cu cât reclamantul a renuntat la aceste capete de cerere.
Prin urmare, analiza sentintei se va face din perspectiva capatului de cerere admis, si a exceptiilor invocate de pârâti raportate de acest capat de cerere având în vedere ca numai pârâtii au formulat recurs.
Conform pct. 21 din Anexa 1 la Legea nr. 329/2009, A.S.S.I. s-a desfiintat, ca urmare a divizarii, activitatea acesteia fiind preluata de CNMSI si C.N.R.D., reorganizarea fiind realizata în baza art. 3 lit. d) din Legea nr. 329/2009.
Conform art. 1 alin. (2) si art. 2 din H.G. nr. 1439/2009, atributiile si patrimoniul A.S.S.I. au fost preluate de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale care, ulterior, a predat parti din patrimoniu celor doua centre nascute din divizare, respectiv C.N.M.S.I. si C.N.R.D., fostul imobil al ASSI ramânând, conform art. 2 alin. (4) din H..G. nr. 1439/2009, în patrimoniul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.
Potrivit prevederilor art. 1 din O.U.G nr. 1/2010, salarizarea personalului autoritatilor si institutiilor publice care si-au schimbat regimul de finantare, în conformitate cu dispozitiile Legii nr. 329/2009, se realizeaza potrivit prevederilor contractelor colective de munca legal încheiate pâna la împlinirea termenului pentru care au fost încheiate, în limita cheltuielilor de personal aprobate.
Conform art.91 din contractul colectiv de munca, salariatul avea dreptul la o compensatie egala cu 12 salarii de baza ale acestuia dar nu mai putin decât 12 salarii de baza medii pe institutie (alin.2) în urmatoarele situatii de încetare a contractului individual de munca (alin.1):
a) institutia îsi reduce personalul prin desfiintarea postului salariatului ca urmare a reorganizarii;
b) institutia îsi înceteaza activitatea sau activitatea sa este preluata total sau partial de catre o alta entitate si în alte cazuri fara relevanta în cauza.
S-a invocat de catre recurenti ca reclamantului P.B. i-a încetat contractul individual de munca începând cu data de 12.01.2010, conform Legii nr. 329/2009, coroborat cu prevederile art. 65 din Codul muncii, ca urmare a desfiintarii locului de munca pe care îl ocupa, conform deciziei nr. 366 din 07.12.2009, emisa de ASSI si ca pretentiile formulate de acesta trebuie analizate din perspectiva datei la care raporturile de munca au încetat si nu în raport de data emiterii deciziei.
Instanta retine ca, în cauza, nu a fost vorba de o desfiintare a postului ocupat de reclamant ca urmare a reorganizarii activitatii în sensul art. 65 din Codul Muncii, astfel ca nu sunt aplicabile prevederile alin.1 lit.a) din art. 91, ci prevederile art.91 al.1 lit.b) din contractul colectiv de munca aplicabil, fiind vorba de desfiintarea institutiei si în acelasi timp de preluarea activitatii sale de alte doua institutii: CN ,,R.D.” si CNMSI.
În decizia nr. 366/07.12.2009 emisa de ASSI s-a stabilit ca înceteaza contractul individual de munca al reclamantului ca urmare a desfiintarii Agentiei cu o perioada de preaviz care începea sa curga de la data comunicarii deciziei dar nu mai devreme de data intrarii în vigoare a hotarârii de guvern privind înfiintarea noilor entitati rezultate din reorganizarea prevazuta de art. 5 alin.2 din Legea nr. 329/2009.
În raport de probele administrate, Curtea apreciaza ca, la data emiterii acestei decizii, respectiv 07.12.2009, s-a nascut dreptul reclamantului la compensatii în temeiul prevederilor art.91 din contractul colectiv de munca si nu la momentul împlinirii dreptului de preaviz de 20 de zile deoarece daca s-ar agrea aceasta ultima varianta ar însemna ca angajatorul, cu buna stiinta a amplasat termenul de încetare a contractului de munca intr-o perioada în care angajatul nu mai putea beneficia de compensatiile prevazute de CCM iar prevederile art. 91 din contractul colectiv de munca ar fi fost golite de sens si de forta juridica ceea ce este contrar art. 243 din Codul Muncii.
– Cu privire la calitatea procesuala a CNMSI, se retine:
Astfel, potrivit art. 47 din Decretul nr.31/1954, patrimoniul persoanei juridice care a încetat de a avea fiinta prin divizare se împarte in mod egal intre persoanele juridice dobânditoare, daca prin actul care a dispus dizolvarea nu s-a stabilit o alta proportie.
În cazul ASSI, în Anexa 1 la lege se stabileste ca aceasta se desfiinteaza, ca urmare a divizarii: o parte din activitate va fi preluat de catre CNMSI, iar o alta parte de CN “R.D.” care au dobândit, astfel, calitatea de succesori cu titlu universal ai ASSI, preluând potrivit competentelor preluate atât o parte din personal cât si din drepturile si obligatiile ASSI.
Prin Protocolul înregistrat la ASSI sub nr. 290/16.12.2009 încheiat între institutia care se desfiinta si CNMSI, au fost preluati angajatii indicati în anexe, între care si reclamantul care figureaza la rubrica 75.
Aceasta preluare s-a facut în acord cu art. 14 (1) din HG nr.1439/2009 potrivit cu care personalul ASSI aferent activitatilor prevazute la art. 5, precum si personalul auxiliar va fi preluat in cadrul CNMSI, in limita a 140 de posturi, si va beneficia de drepturile salariale acordate, potrivit legii, pentru categoriile de functii din cadrul CNMSI.
De asemenea, acest protocol este urmat de decizia nr. 60/16.12.2009 a presedintelui CNMSI prin care s-a decis preluarea acelorasi angajati si are corespondent în decizia nr. 290/16.12.2009 emisa de presedintele ASSI referitor la „predarea” angajatilor respectivi.
Aceasta procedura corespunde prevederilor Legii nr. 329/209 în sensul ca succesorii cu titlu particular ai ASSI au preluat personalul acesteia.
Cum la data protocolului, termenul de preaviz la care s-a facut referire în decizie nu expirase rezulta ca CNMSI a preluat si obligatiile corelative tuturor drepturilor nascute în favoarea reclamantului în temeiul contractului colectiv de munca, astfel ca acesta are calitate procesual pasiva întrucât a preluat în calitate de succesor contractul individual de munca încheiat de ASSI, cu reclamantul.
De altfel, prin decizia nr. 206/15.01.2010 emisa de CNMSI, s-a consemnat ca “urmare împlinirii termenului de preaviz înceteaza contractul individual de munca” aceasta decizie fiind data “în completarea deciziei nr. 366/07.12.2009 emisa de presedintele ASSI pentru perioada de preaviz” date care vin de asemenea sa sustina concluzia potrivit careia recurentul are calitate procesuala pasiva în cauza.
– Cu privire la exceptia lipsei calitatii procesual pasive a Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale:
În baza Legii nr. 329/2009 si a regulilor de drept comun privind efectele divizarii unei persoane juridice, succesiunea în drepturi si obligatii trebuia sa se produca numai între ASSI, pe de o parte, si, pe de alta parte, CNMSI si CN ,,R.D.”.
Dar, fata de specificul organizarii ASSI care, potrivit art.1 din OUG 73/2007, functiona în subordinea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, precum si fata de împrejurarea ca atât CNMSI, cât si CN ,,R.D.”, au fost organizate tot în subordinea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, prin HG nr. 1439/2009 s-a optat pentru o forma mai complexa a reorganizarii în care a fost implicata si o terta persoana – Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
În acest sens, s-a stabilit prin hotarârea de guvern ca patrimoniul fostei ASSI sa fie preluat pe baza de protocol mai întâi de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, care la rândul sau urma sa predea câte o parte a acestui patrimoniu catre CNMSI, respectiv CN ,,R.D.”.
Ca urmare, prin protocolul din 09.12.2009 înregistrat sub nr. 5201/09.12.2009 la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, respectiv 40111/09.12.2009 la ASSI s-au preluat structura de personal a Agentiei, precum si celelalte drepturi si obligatii ce decurg din acestea, cu mentiunea expresa ca vor fi acoperite prin credite bugetare de la bugetul de stat.
Dar, prin actul de modificare înregistrat sub nr. 5206/10.12.2009 la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, respectiv 281/10.12.2009 la ASSI, protocolul în cauza a fost modificat inclusiv în ceea ce priveste prevederile art. 2, în sensul ca nu se mai referea la preluarea personalului si obligatiilor rezultate din contractele de munca ci doar la preluarea creditelor bugetare neutilizate.
Având în vedere structura sumei propuse pentru rectificare bugetara de catre ASSI, prin nota de fundamentare nr. 1338/25.08.2009, si suma aprobata de catre Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, este evident ca cel putin în parte au fost aprobate în bugetul ASSI si cheltuieli pentru drepturile pretinse de reclamant iar ASSI nu a facut dovada platii acestor drepturi.
Curtea mai are în vedere si împrejurarea ca patrimoniul ASSI a fost preluat initial de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, transmis ulterior catre noile institutii înfiintate în urma divizarii iar patrimoniul ASSI includea si obligatiile corelative tuturor drepturilor nascute în favoarea reclamantului în temeiul contractului colectiv de munca, indiferent care ar fi acestea.
Nu în ultimul rând, mai trebuie amintit ca potrivit art. 8 din HG nr. 1439/2009, finantarea activitatilor CNMSI se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, în a carui subordine functioneaza astfel ca în raport de toate aceste considerente, Curtea va constata ca Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale are calitate procesual pasiva.
– În ceea ce priveste CN ,,R.D.”:
Din înscrisurile anexate cererii se constata ca acesta nu are calitate procesual pasiva în cauza întrucât a preluat o alta parte a angajatilor fostei ASSI si obligatiile corelative drepturilor acestor angajati, între care nu se afla si reclamantul.
Potrivit art.27 (1) din HG nr.1439/2009, personalul ASSI aferent activitatilor prevazute la art. 18, precum si personalul auxiliar va fi preluat in cadrul CNRD, in limita a 140 de posturi, si va beneficia de drepturile salariale acordate, potrivit legii, pentru categoriile de functii din cadrul CNRD.
Rezulta, asadar, ca CN ,,R.D.” a preluat o alta parte a personalului si, ca urmare, nu a preluat obligatiile rezultate din contractul individual de munca încheiat de ASSI cu recurentul reclamant.
Pentru aceste considerente, în temeiul art. 312 cod procedura civila vor fi respinse recursurile formulate de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si CNMSI si va fi admis recursul formulat de recurentul CN ,,R.D.”, urmând a fi modificata sentinta recurata în sensul respingerii actiunii formulata în contradictoriu cu aceasta institutie. Vor fi mentinute celelalte dispozitii ale sentintei recurate.