Fost membru CAP. Reconstituirea vechimii în muncă. Acţiune judecată în contradictoriu cu comuna reprezentată de primar


Potrivit art. 279 C.muncii, vechimea în muncă stabilită până la data de 31.12.2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu posedă carnet de muncă, de către instanţa judecătorească competentă să soluţioneze conflictele de muncă, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă.
Drept urmare, comuna prin primar nu poate elibera o adeverinţă care să ateste vechimea în muncă, vechime care a fost reconstituită de instanţă.

Secţia I civilă, Decizia nr. 406 din 11 februarie 2013

Prin sentința civilă nr. 5039 din 8.10.2012 a Tribunalului Sălaj a fost admisă cererea formulată de reclamantul H.C.I., în contradictoriu cu pârâta Comuna Horoatu-Crasnei, pe care a obligat-o să emită în favoarea reclamantului o adeverință privind vechimea neîntreruptă în muncă pe perioada 1.04.1966 – 30.09.1968 și 1.03.1970 – 1.01.1976.

Pentru a hotărî astfel, prima instanță a reținut următoarele:

în urma desființării cooperativelor agricole de producție, arhiva existentă, precum și documentele financiar-contabile și de evidență a patrimoniului s-au transmis primăriilor în a căror rază teritorială și-au desfășurat activitatea.

Persoanelor care au prestat activitate în cadrul fostelor C.A.P. nu li s-a întocmit carnet de muncă, ci carnet de membru cooperator, vizate lunar și anual, iar pentru evidența zilelor de muncă și a contribuției la casa de pensii se întocmeau fișe individuale.

în cazul reclamantului aceste documente au fost distruse ca urmare a unui incendiu în care a ars arhiva fostului C.A.P. Horoatu Crasnei.

Potrivit art. 279 C.muncii, vechimea în muncă stabilită până la data de 31.12.2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu posedă carnet de muncă, de către instanța judecătorească competentă să soluționeze conflictele de muncă, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existența raporturilor de muncă. Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogării Decretului nr. 92/1976, cu modificările ulterioare, se vor soluționa potrivit dispozițiilor acestui act normativ.

în cauză au fost audiați martorii H.G. și P.I., iar din declarațiile acestora a reieșit faptul că în perioadele 1.04.1966 – 30.09.1968 și 1.03.1970 – 1.01.1976 reclamantul a prestat activitate în cadrul C.A.P. Horoatu Crasnei.

Având în vedere aceste aspecte, instanța a constatat că cererea reclamantului este întemeiată și în consecință a admis-o, constatând faptul că în perioadele 1.04.1966 – 30.09.1968 și 1.03.1970 – 1.01.1976, acesta a prestat muncă în cadrul C.A.P. Horoatu Crasnei, realizând norma minimă anuală stabilită și a fost obligată pârâta să elibereze o adeverință pentru această perioadă.

împotriva acestei hotărâri a declarat recurs pârâta Comuna Horoatu Crasnei, solicitând modificarea sentinței civile atacate, cu respingerea acțiunii reclamantului.

în motivarea recursului pârâta a arătat că prima instanță o obligă să încalce prevederile art. 1 din O.G. nr. 33/2002 privind reglementarea eliberării certificatelor și adeverințelor de către autoritățile publice centrale și locale care prevede că „autoritățile publice centrale și locale eliberează certificate și adeverințe numai în cazurile în care situațiile sau datele a căror confirmare se cere rezultă din documentele deținute de acestea” și respectiv ale art. 5 al aceluiași act normativ care prevede că „certificatele și adeverințele eliberate vor conține în mod obligatoriu, pe lângă situațiile sau datele a căror confirmare sau atestare se solicită, și menționarea documentului din care rezultă acestea”.

în plus, art. 279 C.muncii prevede că „vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu posedă carnet de muncă, de către instanța de judecată competentă să soluționeze conflictele de muncă…”.

Pârâta consideră că în mod ilegal tribunalul a emis sentința civilă nr. 5039 din 8.10.2012 prin care obligă comuna să emită reclamantului adeverința privind vechimea neîntreruptă în muncă, iar reclamantul poate să reformuleze acțiunea lui, prin care să solicite instanței să-i reconstituie vechimea neîntreruptă în muncă.

Examinând sentința recurată prin prisma motivelor de recurs invocate (care pot fi încadrate în motivul de recurs prevăzut de art. 304 pct. 9 C.proc.civ.), Curtea reține următoarele:

Art. 1 și 5 din O.G. nr. 33/2002 prevăd că „autoritățile publice centrale și locale eliberează certificate și adeverințe numai în cazurile în care situațiile sau datele a căror confirmare se cere rezultă din documentele deținute de acestea”, respectiv că „certificatele și adeverințele eliberate vor conține, în mod obligatoriu, pe lângă situațiile sau datele a căror confirmare sau atestare se solicită, și menționarea documentului din care rezultă acestea”.

Drept urmare, susținerile recurentei în sensul că în conformitate cu dispozițiile legale menționate anterior nu poate elibera o adeverință care să ateste vechimea neîntreruptă în muncă, care a fost reconstituită de instanță, sunt corecte.

însă, având în vedere modul de formulare a obiectului acțiunii, precum și motivarea în fapt și în drept a cererii de chemare în judecată, curtea de apel apreciază că petitul de obligare a pârâtei să emită în favoarea reclamantului o adeverință privind recunoașterea vechimii neîntrerupte în muncă presupune atât reconstituirea vechimii în muncă de către instanța de judecată, cât și eliberarea unei adeverințe de către pârâtă care să ateste reconstituirea acestei vechimi în muncă.

Reținându-se că prin recursul formulat în cauză s-au formulat critici numai cu privire la eliberarea unei adeverințe care să ateste vechimea neîntreruptă în muncă recunoscută de prima instanță, reconstituirea în sine o vechimii neîntrerupte în muncă nefăcând obiectul recursului, în temeiul art. 304 pct. 9, art. 3041și art. 312 alin. (1) și (3) C.proc.civ. se va admite în parte recursul declarat de pârâta Comuna Horoatu Crasnei împotriva sentinței civile nr. 5039 din 8.10.2012 a Tribunalului Sălaj, care va fi modificată în parte și, în consecință, se va admite în parte acțiunea formulată de reclamantul H.C.I. în contradictoriu cu pârâta Comuna Horoatu Crasnei, se va constata că perioadele 1.04.1966 – 30.09.1968 și 1.03.1970 – 1.01.1976, în care reclamantul și-a desfășurat activitatea la C.A.P. Horoatu-Crasnei, constituie vechime neîntreruptă în muncă. Se va respinge cererea privind obligarea pârâtei la eliberarea unei adeverințe privind vechimea în muncă a reclamantului.

(Judecător Traian Dârjan)