încetarea detaşării. Revenirea salariatului în funcţia detinută anterior


C. muncii, art. 45

Detaşarea încetează prin expirarea termenului pentru care a fost dispusă, la împlinirea acestui termen raportul juridic de muncă dintre cel detaşat şi angajatorul cesionar încetează de plin drept, persoana în cauză revenind la angajatorul cedent, în funcţia şi cu salariul avut anterior.

în speţă, detaşarea salariatului a încetat de plin drept când a expirat termenul de 6 luni pentru care şi-a dat acordul, situaţie în care nu mai era necesară emiterea unui ordin pentru revenirea sa în funcţia detinută anterior.

C.A. Bucureşti, Secţia a Vll-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 665/R din 21 februarie 2005, nepublicată

Prin sentinţa civilă nr. 3456 din 16 septembrie 2004, Tribunalul Bucureşti, Secţia a VIII-a civilă, conflicte de muncă şi litigii de muncă, a respins excepţiile rămânerii fară obiect şi a lipsei calităţii procesuale pasive; a admis acţiunea precizată formulată de reclamantul F.D. în contradictoriu cu pârâtul inspectoratul şcolar; a obligat pârâtul să-l reîncadreze pe reclamant pe postul şi în funcţia deţinută anterior detaşării, respectiv de director tehnic-administrativ; a obligat pârâtul la plata către reclamant a drepturilor salariale de care a fost lipsit, începând cu data de 14 august 2003 şi până la rămânerea definitivă a hotărârii.

Pentru a pronunţa această hotărâre, prima instanţă a reţinut că reclamantul F.D. a fost numit, prin ordinul emis de Ministerul Educaţiei Naţionale, în funcţia de director tehnic administrativ la inspectoratul şcolar, începând cu data de 1 iunie 2000, iar în perioada 12 februarie 2001 – 14 august 2003 a fost detaşat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Direcţia Generală pentru Relaţiile cu Sindicatele şi Patronatul, în funcţia de director general, consilier I A, prin ordine ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

S-a mai reţinut că, după încetarea detaşării, respectiv după data de 14 august 2003, reclamantul era îndreptăţit să revină în funcţia deţinută anterior la inspectoratul şcolar, deoarece, la expirarea termenului detaşării, raportul juridic de muncă dintre cel detaşat şi angajatorul cesionar încetează de plin drept, persoana în cauză revenind la angajatorul cedent, în funcţia şi cu salariul avut anterior.

împotriva sentinţei, în termen legal, a declarat recurs pârâtul inspectoratul şcolar.

Analizând sentinţa atacată, curtea a reţinut următoarele: funcţia de director tehnic administrativ se regăseşte în organigrama inspectoratului şcolar, aşa cum rezultă din cuprinsul Ordinului din 13 martie 2002, emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu privire la competenţele şi atribuţiile funcţiei de director tehnic administrativ de la unele inspectorate şcolare.

Este de remarcat art. 2 din ordinul menţionat, care prevede subordonarea directorului tehnic administrativ faţă de inspectorul şcolar general. De asemenea, din cuprinsul Ordinului din 24 iunie 2000, emis de ministrul educaţiei naţionale, rezultă că intimatul-reclamant a fost numit în funcţia de director tehnic administrativ la inspectoratul şcolar, cu rezervarea catedrei pe care este titular.

Detaşarea reclamantului la Ministerul Educaţiei şi Cercetării pe perioada 12 februarie 2001 – 14 august 2003 s-a dispus în temeiul art. 66 C. muncii (în vigoare la acea dată) şi cu acordul inspectoratului şcolar.

Susţinerea, potrivit căreia încetarea detaşării şi revenirea la funcţia de director tehnic administrativ nu era posibilă fară emiterea unui nou ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, nu este întemeiată. Aşa cum corect a reţinut prima instanţă, detaşarea încetează prin expirarea termenului pentru care a fost dispusă, la împlinirea acestui termen raportul juridic de muncă dintre cel detaşat şi angajatorul cesionar încetează de plin drept, persoana în cauză revenind la angajatorul cedent, în funcţia şi cu salariul avut anterior.

In speţă, detaşarea intimatului a încetat de plin drept la data de 14 august 2003, când a expirat termenul de 6 luni pentru care recurentul şi-a dat acordul prin adresa nr. 3101/2003, situaţie în care nu mai era necesară emiterea unui ordin pentru revenirea sa în funcţia de director tehnic-administrativ.