Legitimare procesuală activă. Neindicarea numelui reclamantului. Consecinţe.


Legitimare procesuală activă. Neindicarea numelui reclamantului. Consecinţe.

C. pr. civ. – art. 133

În conformitate cu cerinţele art. 133 C. pr. civ. în cazul în care mandatarul nu indică mumele mandantului acţiunea va fi declarată nulă.

Curtea de Apel Timişoara, Secţia civilă, complet specializat litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1606/R din 15 septembrie 2006

Prin cererea înregistrată la Tribunalul Timiş la 24 martie 2006 sub nr. 3388, reclamantul Sindicatul Independent al Învăţământului Preuniversitar T., în numele membrilor de sindicat, a chemat în judecată pe pârâţii Liceul Teoretic G., Consiliul Local şi Primăria G., Inspectoratul Şcolar al judeţului Timiş şi Consiliul Judeţean Timiş solicitând instanţei ca, prin hotărârea judecătorească pe care o va pronunţa, să oblige pârâtele la plata drepturilor salariale neacordate, reprezentând contravaloarea muncii prestate în plus, de câte 2 ore săptămânal faţă de norma didactică, pe o perioadă de 3 ani anterioară depunerii cererii de chemare în judecată, actualizată în funcţie de rata inflaţiei; să oblige pârâtele – unitate de învăţământ şi Inspectoratul şcolar să asigure reducerea normei didactice de predare a educatorilor, învăţătorilor cu vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi gradul didactic I cu 2 ore săptămânal, fără diminuarea salariului.

Prin sentinţa civilă nr. 915 pronunţată la 20 aprilie 2006, instanţa a admis acţiunea reclamantului, a obligat pârâtele la plata drepturilor salariale neacordate reprezentând contravaloarea muncii prestate în plus de câte 2 ore săptămânal, faţă de norma didactică, pe perioada 24.03.2003 – 24.03.2006, sume actualizate cu indicele de inflaţie, precum şi obligarea pârâţilor de a asigura reducerea normei didactice de predare a educatorilor, învăţătorilor şi institutorilor cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi gradul didactic I, cu 2 ore săptămânal fără diminuarea salariului; a obligat pârâtele să asigure reducerea normei didactice de predare a educatorilor, învăţătorilor şi institutorilor cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi gradul I, cu 2 ore săptămânal, fără diminuarea salariului.

Pentru a pronunţa această soluţie, instanţa a apreciat că reclamantul şi-a dovedit calitatea procesuală activă cu sentinţa civilă nr. 271/2005 a Judecătoriei Timişoara şi de art. 28 din Legea nr. 54/2002 prin care se conferă dreptul organizaţiilor sindicale de a întreprinde orice acţiune prevăzută de lege, inclusiv de a formula acţiuni în justiţie în numele membrilor de sindicat, fără a avea nevoie de un mandat expres din partea acestora.

S-a apreciat că Inspectoratul Şcolar are calitate procesuală pasivă în temeiul art. 11 pct. 5 şi art. 12 din Legea nr. 128/1997, unde sunt prevăzute obligaţiile inspectoratelor şcolare, în ce priveşte validarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice, precum şi angajarea pe post.

Şi excepţia lipsei de obiect a cauzei a fost apreciată neîntemeiată în condiţiile în care obiectul acţiunii nu-l reprezintă plata diferenţelor salariale solicitate de reclamant pe o perioadă retroactivă de 3 ani, ci despre plata drepturilor salariale reprezentând contravaloarea muncii prestate în plus peste norma de muncă şi reducerea normei de predare pentru această categorie de personal.

Sub aspectul fondului a reţinut că art. 45 alin. 1 prevede că personalul didactic de predare şi instruire practică, cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani, cu gradul I didactic, beneficiază de reducerea normei didactice cu 2 ore săptămânal, fără diminuarea salariului, dispoziţii care coroborate cu art. 3, 5, 42, 43 şi 44 cu O.G. nr. 102/1998, consfinţesc finalitatea şi intenţia legiuitorului în a acorda drepturile salariale întreg personalului didactic de predare şi instruire practică cu vechime de peste 25 de ani în învăţământ şi cu gradul didactic I.

Prin decizia civilă nr. 1629 din 19 septembrie 2006, pronunţată în dosarul nr. 3917/59/2006, Curtea de Apel Timişoara a admis recursurile declarate de pârâţii Inspectoratul Şcolar Judeţean T., Consiliul Judeţean Timiş şi Liceul Teoretic G. împotriva sentinţei civile nr. 915/PI/20.04.2006 pronunţată de Tribunalul Timiş în dosar nr. 3388/2006, a modificat în tot sentinţa recurată şi a declarat nulă acţiunea civilă formulată de reclamantul Sindicatul Independent al Învăţământului Preuniversitar T. în numele membrului de sindicat S.V. învăţătoare la Liceul Teoretic G.

Curtea a reţinut că obiectul cererii de chemare în judecată este un element esenţial al acţiunii civile, lipsa acestuia atrăgând nulitatea cererii conform art. 133 C. pr. civ.

În condiţiile în care la termenul de judecată din 13 septembrie 2006, reclamantul a depus tabel cu persoanele îndreptăţite la reducerea normei didactice, printre aceste persoane neaflându-se şi personal didactic de predare angajaţi ai pârâtului Liceul Teoretic G., în raport de membrii de sindicat angajaţi ai acestui pârât, acţiunea reclamantului apare ca lipsită de obiect, fiind nulă în condiţiile art. 133 C. pr. civ.