Litigiu de muncă Buget


În motivare s-a retinut ca prin actiunea formulata, reclamantii au solicitat sa fie obligat pârâtul sa acorde sporul de 100% la salariul de încadrare prevazut în anexa II a regulamentului aprobat prin ordinul MS nr.721/2005 în baza art.13 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.115/2004 începând cu data de 01.02.2005 pâna la zi si în continuare plata acestor drepturi banesti conform ordinului anexat, efectuarea cuvenitelor mentiuni în carnetele de si actele de personal.

În considerentele hotarârii, tribunalul a statuat ca, potrivit prevederilor art. 13 alin. 1) lit.e) din OUG nr. 115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar, în raport cu conditiile în care se desfasoara activitatea pot fi acordate, cu respectarea prevederilor legale, pentru conditii deosebit de periculoase, sporuri în cuantum de 50-100% la salariul de baza, stipulându-se ca nivelul sporului se stabileste de conducerea fiecarei unitati sanitare cu personalitate juridica, de comun acord cu sindicatele reprezentative semnatare ale contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara si cu încadrarea în cheltuielile de personal aferente în bugetul de venituri si cheltuieli si stabilindu-se, într-un mod imperativ, la alin. 3 al aceluiasi text legal, ca locurile de munca, categoriile de personal, marimea concreta a sporurilor prevazute la alin. 1) precum si conditiile de acordare a acestora se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin al ministrului sanatatii, cu consultarea sindicatelor semnatare ale contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara.

Pe de alta parte, si în anexa II din Regulamentul privind acordarea sporurilor la salariile de baza, în conformitate cu prevederile art. 13 din OUG nr. 115/2004, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 125/2005, aprobat prin Ordinul nr. 721/2005 si care este conform cu dispozitiile legale în materie de salarizare susmentionate, s-a statuat, într-o maniera care nu lasa loc de interpretare, ca nivelul sporurilor în cadrul procentelor stabilite în prezenta anexa, pe categorii de personal si locuri de munca, se stabileste de conducerea fiecarei unitati sanitare cu personalitate juridica, de comun acord cu sindicatele reprezentative semnatare ale contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara si cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri si cheltuieli.

Nu în ultimul rând, art. 15 din Regulamentul mentionat prevede expres si lipsit de echivoc ca nominalizarea personalului care beneficiaza de spor pe locuri de munca se face de seful ierarhic superior si se aproba de Comitetul director, cu consultarea sindicatelor semnatare ale contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara, dupa cum si art. 16 din acelasi regulament dispune, de aceeasi maniera, ca sporurile prevazute în anexele la regulament se platesc cu încadrarea în sumele prevazute pentru cheltuielile de personal din bugetul de venituri si cheltuieli aprobat, cu consultarea acelorasi sindicate.

Or, în cauza, n-au fost derulate procedurile legale si regulamentare care sa poata justifica acordarea sporului solicitat de reclamanti si, mai mult decât atât, la solicitarea pârâtului de a fi nominalizat personalul îndreptatit sa beneficieze de spor la salariu în aplicarea Ordinului nr. 721/2005, seful Laboratorului de Analize Medicale a solicitat pentru întreg laboratorul numai un spor de 15% din salariul de baza (si numai pentru compartimentul de bacteriologie spor de 50%), iar nu si sporul ce face obiectul actiunii de fata.

Dintr-un alt punct de vedere, fata de nota volitiva a predicatului „poate” din sintagma „pot fi acordate” de la art. 13 alin. 1) din OUG nr.115/2004 si prevederile legale si regulamentare deja mentionat, se impune cu necesitate concluzia ca sporul solicitat poate fi acordat angajatilor reclamanti numai în masura în care în bugetul aferent de venituri si cheltuieli, ar fi fost prevazute fonduri pentru atare cheltuieli de personal, cum just s-a aparat si pârâtul în fond, ceea ce nu este cazul în speta.