Litigiu de munca Cereri


R O M Â N I A

TRIBUNALUL VASLUI

SECTIA CIVILA

Sentinta civila Nr. 51

Sedinta publica de la 14 Ianuarie 2010

Instanta constituita din:

PRESEDINTE LAURA-MONICA BALAN

Judecator CORINA-SUZANA ARTENE

Asistent judiciar LORIN STEFAN PASCARU

Asistent judiciar SIMONA MIHAELA TABACARU

Grefier LAVINIA-CERASELA LICA

Pe rol pronuntarea cauzei Litigii de privind pe reclamantul CV, domiciliat în localitatea, în contradictoriu cu pârâtii Casa Judeteana de Pensii Vaslui, cu sediul în Vaslui, jud. Vaslui, Ministerul Administratiei si Internelor, cu sediul în Bucuresti, si Inspectoratul de Jandarmi Vaslui, cu sediul în municipiul Vaslui, având ca obiect alte cereri.

La apelul nominal facut în sedinta publica au lipsit partile.

Procedura legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care;

Se constata ca dezbaterile în prezenta cauza au avut loc în sedinta publica din data de 07 ianuarie 2010, ce s-au consemnat în încheierea de sedinta din acea zi, ce face parte integranta din prezenta hotarâre, când din lipsa de timp pentru deliberare, s-a amânat pronuntarea pentru astazi, când s-a dat sentinta civila de fata;

INSTANTA

Prin Sentinta civila 2073/20 iunie 2008 Judecatoria Vaslui a declinat competenta de solutionare a cererii reclamantului CV în contradictoriu cu Inspectoratul de Jandarmi Vaslui, Casa Judeteana de Pensii Vaslui si Ministerul Administratiei si Internelor în favoarea Tribunalului Vaslui.

Pe rolul acestei instante cauza a fost înregistrata sub numarul 1294/89 din 08 mai 2009. La acest dosar a fost conexat si dosarul 1543/89/2009, având aceleasi parti, obiect si cauza.

Prin cererea introductiva, reclamantul solicita instantei, în contradictoriu cu Inspectoratul de jandarmi al judetului Vaslui, Casa judeteana de pensii si Casa de Pensii a Ministerului Administratiei si Internelor sa constate ca în perioada 11.04.2001- 30.09.2004 a desfasurat activitatea în grupa I de munca-conditii deosebite de munca.

Arata reclamantul ca începând cu data de 22.04.1992 a fost angajat pe baze contractuale ca jandarm în cadrul Inspectoratului de jandarmi al judetului Vaslui, pâna pe data de 07.06.2006, dupa care a fost pensionat.

Desi, potrivit mentiunilor din carnetul de munca, în perioada 24.02.1992-10.04.2001 a lucrat în grupa I de munca, iar pentru perioada 01.10.2004 – 31.12.2005, s-a retinut ca a desfasurat activitati ce se încadreaza în conditii deosebite (echivalentul grupei I), pentru intervalul 11.04.2001- 30.09.2004 nu s-au mai retinut conditiile deosebite. Mentioneaza ca tocmai în acest interval a fost ultragiat si vatamat fizic în exercitarea atributiunilor de serviciu.

În drept, a invocat dispozitiile art.27 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat si art. 87 din Legea nr. 19/2000 si HG nr.1294/2001.

Prin întâmpinarea formulata în cauza, pârâtul Inspectoratul Judetean de Jandarmi Vaslui solicita respingerea ca nefondata a cererii formulata de reclamantul Chirita T. Vasile.

Face precizarea ca acesta a fost angajat pentru o perioada determinata, nefiind cadru militar în sensul art.1 din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare cu modificarile si completarile ulterioare, iar pentru perioada 11.04.2001 – 30.09.2004 a fost încadrat în conditii normale de munca, potrivit reglementarilor legale în materie în vigoare la acea data.

În aparare, a solicitat proba cu înscrisuri si interogatoriul reclamantului.

La termenul din 07.01.2010, CV renunta la cererea de chemare în judecata formulata împotriva pârâtei Casa de Pensii a Administratiei si Internelor.

Tot la acest termen, instanta, din oficiu, a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a pârâtilor Casa Judeteana de Pensii Vaslui si Ministerul Administratiei si Internelor.

Analizând actiunea de fata în raport de sustinerile partilor si actele depuse la dosar precum si dispozitiile legale aplicabile în cauza instanta retine urmatoarele:

Referitor la exceptia lipsei calitatii procesuale pasive, invocata din oficiu, instanta apreciaza ca este întemeiata.

Potrivit dispozitiilor art. 11 din HG: nr. 261/2001 privind criteriile si metodologia de încadrare a locurilor de munca în conditii deosebite, „nominalizarea salariatilor care îsi desfasoara activitatea în locurile de munca în conditii deosebite … se face de angajator împreuna cu sindicatele..”.

De asemenea, în art.19 alin.4 din Legea nr. 19/2000 se stipuleaza ca „locurile de munca în conditii deosebite se stabilesc prin contractul colectiv de munca sau, în cazul în care nu se încheie contracte colective de munca, prin decizia organului de conducere legal constituit, cu respectarea criteriilor si metodologiei de încadrare prevazute la alin.2.” Ca atare, acest litigiu tine de executarea contractului individual de munca, încheiat între parti.

Raportat la aceste dispozitii legale, având în vedere ca în perioada de referinta, 2001-2004, reclamantul si-a desfasurat activitatea în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Vaslui, se apreciaza ca pârâtii Casa Judeteana de Pensii Vaslui si Ministerul Administratiei si Internelor sunt lipsiti de calitate procesuala pasiva în conditiile în care raporturile de munca au fost încheiate între reclamant si Inspectoratul de Jandarmi Vaslui.

Tinând cont de cele învederate, tribunalul urmeaza sa admita exceptia si sa respinga actiunea formulata de reclamantul CV în contradictoriu cu Casa Judeteana de Pensii si Ministerul Administratiei si Internelor ca introdusa împotriva unor persoane fara calitate procesuala pasiva.

Pe fondul cauzei, instanta retine ca reclamantul a lucrat în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Vaslui ca militar angajat pe baza de contract individual de munca pe perioada determinata si a solicitat sa se constate ca activitatea desfasurata în perioada 11.04.2001- 30.09.2004 se încadreaza în grupa I de munca (conditii deosebite de munca), motivat de faptul ca în perioada 24.02.1992 – 10.04.2001 a desfasurat activitati ce se încadreaza în grupa I de munca, iar ulterior, în perioada 01.10.2004 – 31.12.2005, a desfasurat activitati ce se încadreaza în conditii deosebite de munca, iar în ce priveste conditiile de munca nu a intervenit nici o modificare.

Cererea este neîntemeiata.

Faptul ca în perioada 11.04.2001-30.09.2004 a prestat aceleasi activitati ca si în perioadele care au precedat si au urmat acesteia, specifice compartimentului de ordine publica, respectiv portul de armament, spray-uri toxice, precum si a statiilor de emisie –receptie nu are relevanta în cauza. Încadrarea locului de munca în conditii deosebite nu s-a facut în functie de tipul activitatii, ci asa cum prevede art.1 lit. a din HG nr.261/22.02.2001, adica în functie de prezenta în mediul de munca a noxelor profesionale constând în zgomot, vibratii, unde electromagnetice, presiune, radiatii ionizante, radiatii laser de putere neprotejate, precum si a noxelor profesionale chimice sau biologice , care nu respecta limitele admise. Reclamantul nu a lucrat într-un astfel de mediu, iar pentru faptul ca a executat munca de ordine publica, având si armament asupra sa, acesta a primit un spor pentru pericol deosebit.

Mai mult, potrivit art. 3, alin.3 din HG nr. 1294/2001 privind stabilirea locurilor de munca si activitatilor cu conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, specifice pentru cadrele militare în activitate, “locurile de munca în conditii deosebite, în sensul art. 19 din Legea nr. 19/2000, în care lucreaza personalul civil din institutiile prevazute la art. 1 din prezenta hotarâre, se stabilesc prin ordin al conducatorilor acestora, cu respectarea criteriilor si metodologiei prevazute de Hotarârea Guvernului nr. 261/2001 privind criteriile si metodologia de încadrare a locurilor de munca în conditii deosebite, cu modificarile si completarile ulterioare, cu avizul structurilor proprii cu atributii de inspectie a muncii, potrivit prevederilor legale.”

Ori, avizul pentru încadrarea locului de munca în conditii deosebite al Directiei Management Resurse Umane, Compartimentul Inspectia Muncii (fila nr. 23 dosar) al Ministerului Administratiei si Internelor a fost obtinut de-abia începând cu data de 01.10.2004, având valabilitate pâna la data de 31.12.2006.

Având în vedere cerintele textului de lege, încadrarea în conditii deosebite a locului de munca nu se putea face în absenta avizului sus mentionat.

În aceste conditii, încadrarea activitatii desfasurate de reclamant în perioada 11.04.2001-30.09.2004 în conditii normale s-a facut de catre angajator cu respectarea dispozitiilor legale în vigoare.

Raportat acestor considerente, urmeaza ca instanta sa respinga ca neîntemeiata actiunea formulata de reclamantul Chirita D. Vasile în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul de Jandarmi Vaslui, în conformitate cu dispozitivul prezentei sentinte.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Ia act de renuntarea la cererea de chemare în judecata formulata împotriva pârâtei Casa de Pensii a Ministerului Administratiei si Internelor.

Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a pârâtilor Casei Judetene de Pensii Vaslui, Ministerului Administratiei si Internelor si, în consecinta:

Respinge actiunea formulata de catre reclamantul CV, domiciliat în, în contradictoriu cu pârâtii Casa Judeteana de Pensii Vaslui, cu sediul în Vaslui, jud. Vaslui si Ministerul Administratiei si Internelor, cu sediul în Bucuresti, ca fiind formulata împotriva unor persoane fara calitate procesuala pasiva.

Respinge ca neîntemeiata cererea formulata de reclamantul CV, domiciliat în contradictoriu cu Inspectoratul de Jandarmi Vaslui, cu sediul în municipiul Vaslui,

Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica azi 14 ianuarie 2010.

Presedinte,Judecator,Grefier,

B.L.M A.C.SL.L.C

Asistenti judiciari,

P.L.ST.S.M

Hotarâre ramasa irevocabila prin respingerea recursului.