Pensie de urmaş. Recalcularea punctajului mediu anual al susţinătorului legal. Consecinţe


Potrivit dispoziţiilor art. 71 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 19/2000 “(1) Pensia de urmaş se calculează, din pensia pentru limita de vârsta aflată în plata sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat iar potrivit dispoziţiilor alin (2).” Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte în condiţiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de susţinător, aferent pensiei prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi”.
În consecinţă în situaţia în care punctajul mediu anual determinat, în urma procesului de recalculare a pensiilor, pentru asiguratul susţinător este mai mic decât ce aferent pensiei aflate în plată, pensia de urmaş urmează a fi stabilită prin valorificarea punctajului mediu anual aferent pensiei aflate în plată până când pensia rezultată din înmulţirea punctajului mediu anual cu valoarea punctului de va depăşi valoarea pensiei aflate în plată. Respectiv, determinarea cuantumului pensiei urmează să se realizeze prin raportare la cuantumul pensiei la care ar fi fost îndreptăţit susţinătorul legal.

Secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale, Decizia nr. 1426 din 19 octombrie 2006

Notă: art. 71 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 a fost modificat prin art. 1 din O.U.G. nr. 49/2001 (M. Of. nr. 161 din 30 martie 2001).

Prin sentința civilă nr. 363/2006 pronunțată de Tribunalul Sibiu, a fost respinsă contestația formulată de contestatoarea R.C. în contradictoriu cu intimata Casa Județeană de Pensii Sibiu.

Pentru a pronunța această soluție prima instanță a reținut că cererea contestatoarei de anulare a deciziei de pensionare nr. 159078 din 11 ianuarie 2006 este neîntemeiată.

Prin decizia de pensionare reclamantei i s-a stabilit o de urmaș în cuantum de 179 lei. Pentru a se stabili această pensie s-au aplicat dispozițiile art. 71 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 19/2000, respectiv s-a aplicat un procent de 50% asupra punctajului mediu anual cuvenit susținătorului legal, punctaj care apoi a fost înmulțit cu valoare punctului de pensie. Instanța a arătat că acest mod de calcul este legal deoarece procentul prevăzut de lege se aplică punctajului mediu anual realizat de susținător și nu pensiei acestuia.

împotriva acestei soluții a declarat recurs contestatoarea solicitând modificarea ei în sensul admiterea contestației astfel cum a fost formulată.

în dezvoltare motivelor de recurs acesta a susținut că instanța de fond a aplicat greșit dispozițiile art. 71 alin. (1) și (2) din Legea nr. 19/2000. Astfel se arată că instanța a considerat în mod greșit că pensia de urmaș se stabilește în raport de punctajul rezultat din recalculare și nu din cel aferent pensiei în plată.

Prin întâmpinare intimata a solicitat respingerea recursului declarat în cauză. Intimata a susținut că a calculat corect drepturile de pensie ale reclamantului făcând aplicarea prevederilor art. 71 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 care reglementează modul de stabilire a pensiei de urmaș, prin raportare la art. 76 din lege.

Deliberând asupra recursului prin prisma motivelor invocate și din oficiu în limitele prevăzute de art. 304 alin. (2) C. proc. civ. Curtea reține următoarele:

Prin decizia nr. 159070 din 11 ianuarie 2006 s-a stabilit dreptul de pensie de urmaș al reclamantei în cuantum de 179 lei. în cuprinsul deciziei de pensie se menționează că drepturile de pensie sunt în procent de 50 din drepturile susținătorului.

Prin Decizia nr. 146940 din 28 februarie 2005 pentru recalcularea pensiei în sistemul public au fost recalculate drepturile de pensie ale pensionarului R.N. în cuprinsul acestei decizii se arată că punctajul mediu anual calculat în urma recalculării este de 1,20780 puncte astfel că pensia recalculată este mai mică decât pensia aflată în plată. în aceste condiții s a dispus ca pensia aflată în plată să se mențină până la data când pensia rezultată din înmulțire a punctajului mediu anual cu valoarea punctului de pensie va depăși valoarea pensiei aflate în plată.

Potrivit dispozițiilor art. 71 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 19/2000 pensia de urmaș se calculează din pensia pentru limita de vârsta aflată în plata sau la care ar fi avut dreptul, în condițiile legii, susținătorul decedat;

Alin. (2) al aceluiași articol reglementează modul de calcul al cuantumului pensiei astfel: “Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește în condițiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de susținător, aferent pensiei prevăzute la alin. (1) lit. a) și b), în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, astfel: a) pentru un singur urmaș – 50%; b) pentru 2 urmași – 75%; c) pentru 3 sau mai mulți urmași – 100%.”

Din analiza dispozițiilor legale rezultă că pensia de urmaș se calculează din pensia aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul susținătorul legal [art. 71 alin. (1) lit. a)]. în speță pensia la care avea dreptul susținătorul legal este cea de 6.752.494 lei aferentă unui punctaj mediu anual de 2,28465 deoarece în urma recalculării punctajului mediu anual a fost menținută în plată pensia anterioară recalculării care era mai mare decât cea aferentă punctajului recalculat.

în privința cuantumului pensiei de urmaș legea prevede că acesta se stabilește în condițiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu realizat de susținător aferent pensiei prevăzute la alin. (1) lit. a) și b). în consecință textul de lege face trimitere nu numai la modul de stabilire a pensiei potrivit art. 76 ci și la pensia aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul susținătorul legal. Cum în speță pensia la care ar fi avut dreptul susținătorul legal nu este cea aferentă punctajului mediu anual calculat în condițiile art. 76 nici pensia de urmaș nu urmează a se stabili doar prin raportare la aceste dispoziții legale ci și raportat la cuantumul pensiei aflate în plată. Trimiterea făcută de legiuitor la dispozițiile art. 76 nu are semnificația pe care o dau intimații în sensul că exclude orice referire la drepturile cuvenite efectiv susținătorului legal.

Față de cele ce preced Curtea va admite ca fondat recursul în temeiul art. 304 pct. 9 C. proc. civ. și va modifica sentința atacată în sensul admiterii contestației. Intimata va fi obligată să stabilească pentru reclamantă o pensie de urmaș în cuantum de 50% in pensia în plată a susținătorului legal.