Proces-verbal de contravenţie. Neutilizarea aparatului tahograf. Elementele constitutive ale contravenţiei


Legea nr. 466/2003, art. 15 lit. f)

Ţinând seama de scopul legii, nu prezintă importanţă împrejurarea dacă transportul a fost efectuat în interesul serviciului sau în interes personal, impunându-se obligativitatea pentru conducătorii auto profesionişti de a respecta o anumită durată de conducere, pentru a nu periclita siguranţa traficului rutier.

Sancţiunea amenzii este justificată în raport de pericolul social al faptei săvârşite.

Trib. Harghita, decizia nr. 238/R din 27 aprilie 2006, în C. Jora, E. losivoiu, I. Mocanu-Popa, L. Ută, C.P.J. 2006, Ed. Lumina Lex, Bucureşti, 2007, p. 443-444

Judecătoria Gheorgheni, prin sentinţa civilă nr. 156 din 28 februarie 2006, a admis plângerea formulată de SC B. SRL şi a dispus înlocuirea sancţiunii amenzii în sumă de 1500 lei aplicate prin procesul-verbal nr. 0025364 din 4 octombrie 2005, cu sancţiunea avertisment, cu motivarea că R.A., conducător auto, nu a utilizat tahograful la data de 4 octombrie 2005, întrucât a efectuat un transport în interes personal pe ruta Braşov-Remetea şi retur, cu aprobarea conducerii societăţii comerciale, fiind în perioadă de recuperare, conform pontajului.

Deşi fapta constituie contravenţie, judecătoria, ţinând seama de împrejurările în care a fost săvârşită fapta, de modul şi de mijloacele săvârşirii, de urmarea produsă şi de circumstanţele personale ale contravenientului, a stabilit o sancţiune în raport de aceste elemente.

Tribunalul Harghita a admis recursul declarat de Autoritatea Rutieră Română prin A.R.R. Agenţia Harghita, a modificat sentinţa civilă atacată şi a respins plângerea formulată împotriva procesului-vcrbal de contravenţie.

Pentru a decide astfel, tribunalul a stabilit, în baza procesului-verbal de contravenţie din 4 octombrie 2005, că autoutilitara aparţinând SC B. SRL a circulat pe drumul naţional nr. 12 din localitatea L., prilej cu care agentul constatator a constatat lipsa foilor de înregistrare şi a diagramei de tahograf, faptă prevăzută de dispoziţiile art. 15 lit. f) din Legea nr. 466/2003 şi sancţionabilă cu amendă cuprinsă între 1000 şi 1500 lei.

Ca urmare, ţinând seama de scopul legii, nu prezintă importanţă împrejurarea dacă transportul a fost efectuat în interesul serviciului sau în interes personal, impunându-se obligativitatea pentru conducătorii auto profesionişti de a respecta o anumită durată de conducere, pentru a nu periclita siguranţa traficului rutier.

In cauză, transportul s-a efectuat pe o rută mai lungă şi anume Săcele-Remetea, tur-retur, aşa încât sancţiunea amenzii este justificată în raport de pericolul social al faptei săvârşite.

Răspunderea patrimonială, contravenţională şi penală