Reconstituire vechime in munca. Instanta competenta
Prin sentinta civila nr. 1296 din 22.09.2008 Judecatoria Dorohoi s-a considerat competenta sa solutioneze o cerere privind reconstituirea vechimii in intr-un complet ce solutioneaza cauze civile format dintr-un singur judecator.
Opinia judecatorilor de la Judecatoria Dorohoi este ca asemenea litigii trebuie solutionate in procedura speciala prevazuta in baza Decretului 92/1976 privind carnetul de munca, art. 15 – 17, decret care este inca in vigoare pana la 1 ianuarie 2011, potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 148 din 4.11.2008.
Aceasta procedura speciala presupune o faza prealabila, respectiv analizarea cererii de catre o comisie care functioneaza pe langa Consiliul Judetean, urmand ca plangerea impotriva hotararii acestei comisii sa fie solutionata de catre un judecator, printr-o hotarare definitiva.
Practica judiciara a instantelor inainte de 1989 era unanima in a considera aceste litigii ca fiind de natura civila.
Pentru a fi considerate ca litigii de munca ( conflicte de munca) este necesar ca intre persoana si unitatea in contradictoriu cu care se judeca, sa existe un raport de munca.
De regula aceste cereri se formuleaza dupa trecerea a zeci de ani de la incetarea raporturilor de munca si consideram ca, in mod normal, nu mai pot fi caracterizate ca fiind conflicte de munca ( unele unitati au si disparut).
De altfel, articolul 3 al. 1 din Legea 168 din 12.11.1999 privind solutionarea conflictelor de munca prevede in mod expres ca sunt conflicte de munca, conflictele dintre salariati si unitatile la care sunt incadrati ( interpretarea gramaticala presupune prezenta incadrarii in munca, textul nefolosind in completare si expresia sau „la care au fost incadrati”).
Este adevarat ca art. 296 din Codul Muncii sufera o modificare prin Ordonanta 148 din 4.11.2008, precizand in mod expres ca dupa abrogarea Decretului 92/1976 cererile avand ca obiect reconstituirea vechimii in munca vor fi solutionate de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca.
Includerea in competenta de solutionare a unor astfel de litigii la instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, este o masura ce se va aplica in viitor dupa 1 ianuarie 2011, in prezent ramanand valabila procedura prevazuta de Decretul 92/1976.
Aceasta solutie nu a fost impartasita de catre Tribunalul Botosani, care considera litigiul un conflict de munca, care ar trebui solutionat de judecatorie in complet format din doi judecatori, cu asistenti judiciari.