C. muncii, art. 236
Dacă angajatorul refuză să acorde salariatului disponibilizat salariile compensatorii, acesta poate solicita daune morale, cu condiţia să dovedească elementele răspunderii civile delictuale.
C.A. Ploieşti, s. confl. muri. şi asig. soc., decizia nr. 2299 din 2 decembrie 2009, nepublicată
Reclamantul N.A. a chemat în judecată pe pârâta SC R. SA, solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa, să se dispună obligarea acesteia la plata a 11 salarii compensatorii, conform contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, în cuantum de 14.300 lei, la restituirea contribuţiilor deduse din salariul compensatoriu ce i-a fost acordat, la plata daunelor morale în cuantum de 10.000 lei, precum şi la plata cheltuielilor de judecată.
Prin sentinţa civilă nr. 1047/5.05.2009, Tribunalul Dâmboviţa a admis în parte cererea astfel cum a fost precizată, a obligat pârâta la plata către reclamant a 11 salarii de bază brute în cuantum egal cu cel al salariului de bază brut din luna anterioară concedierii şi a respins celelalte capete de cerere, cu 2100 lei cheltuieli de judecată.
Pentru a pronunţa această sentinţă, tribunalul a reţinut că, potrivit dispoziţiilor art. 64 alin. (1) lit. a) din contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, reclamantului i se cuveneau 12 salarii de bază brute din luna premergătoare concedierii. Pârâta nu poate justifica nerespectarea art. 64 alin. (1) lit. a) din contractul colectiv de muncă la nivel de unitate şi invoca aplicarea prevederilor art. 78 din contractul colectiv de muncă la nivel naţional.
Daunele morale, solicitate de reclamant în temeiul art. 269, art. 270 C. muncii şi raportate la prevederile art. 998-999 C. civ., nu sunt dovedite, a reţinut tribunalul, întrucât nu sunt îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale.
împotriva acestei sentinţe a declarat recurs societatea pârâtă, care a fost respins ca nefondat.
Soluţia de respingere ca neîntemeiată a cererii de acordare a daunelor morale a rămas irevocabilă, prin nerecurare.
în urma republicării, art. 229 C. muncii (M. Of. nr. 345 din 18 mai 2011).