Restituire diferenţe drepturi de pensie reprezentând contribuţie la asigurările sociale de sănătate. Titular decedat. Drepturi restante de pensie


Diferenţele de drepturi de reprezentând sume rezultate din aplicarea cotei CASS de 5,5% asupra întregii pensii acordate titularului (titular care ulterior a decedat) şi cele rezultate din aplicarea cotei CASS de 5,5% doar asupra veniturilor ce depăşesc 740 lei se cuvin moştenitorilor conform art. 120 din Legea nr. 263/2010, dar în condiţiile H.G. nr. 850/2012.

Secţia I civilă, Decizia nr. 1370 din 30 septembrie 2013

Prin sentinţa civilă nr. 239/27.02.2013 a Tribunalului Neamţ s-a admis acţiunea formulată de contestatoarea T.E. în contradictoriu cu intimata C.J.P. Neamţ şi a fost obligată intimata să-i restituie contestatoarei diferenţele de sume rezultate din aplicarea cotei CASS de 5,5% asupra întregii pensii acordate defunctului T.N. şi cele rezultate din aplicarea cotei CASS de 5,5% doar asupra veniturilor ce depăşesc 740 lei pentru perioada 1.01.2011 – 1.12.2011 şi să-i plătească dobândă fi scală datorată pentru aceste sume, precum şi cheltuieli de judecată în sumă de 37,2 lei.
Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs C.J.P. Neamţ, recursul fi ind declarat şi motivat în termen şi scutit de plata taxei de timbru.
În motivarea recursului s-a arătat în esenţă că hotărârea atacată este nelegală pentru motivele prevăzute de art. 304 pct. 9 C.proc.civ., întrucât, potrivit art. 2 alin. (4) din O.U.G. nr. 17/2012, plata către titularii drepturilor de pensii a sumelor care se restituie în condiţiile art. 1 se efectuează împreună cu drepturile de aferente fi ecărei luni, ceea ce înseamnă că sumele încasate în mod ilegal se restituie, în mod eşalonat odată cu drepturile lunare de pensie.
A apreciat recurenta că noţiunea de „titular” folosită în actul normativ exclude restituirea acestor bani către moştenitorii legali sau testamentari ai celui decedat şi că legea nu transferă debitul pensionarului către stat asupra moştenitorului şi prin analogie nici această sumă care i se cuvine titularului nu poate fi transferată moştenitorilor indiferent de data la care a intervenit decesul titularului.
Examinând cauza în raport de motivele de recurs invocate, Curtea de Apel reţine următoarele:
Intimata-contestatoare este soţia supravieţuitoare a defunctului T.N. şi contestă reţinerile operate de recurenta-intimată asupra veniturilor defunctului său soţ din pensie cu titlu de contribuţie pentru asigurările sociale de sănătate în procent de 5,5% din valoarea totală a drepturilor de pensie, şi nu la valoarea ce depăşeşte 740 lei.
Prin motivele de recurs nu se contestă îndreptăţirea titularului pensiei T.N. (în prezent decedat) la restituirea reţinerilor operate de recurentă din pensie, reţineri reprezentând contribuţie pentru asigurările sociale de sănătate în procent de 5,5% din valoare, susţinându-se că moştenitoarea acestuia nu ar fi îndreptăţită să încaseze sumele menţionate, întrucât O.U.G. nr. 17/2012 face vorbire doar de „titularul” dreptului.
Aceste susţineri nu vor putea fi reţinute, întrucât, potrivit art. 120 din Legea nr. 263/2010, sumele neîncasate de către pensionar, re pre zentând pensia pe luna în care a avut loc decesul şi /sau, după caz, drepturi restante de pensie, cuvenite şi neîncasate până la deces, se plătesc soţului supravieţuitor, copiilor, părinţilor sau, în lipsa acestora, celorlalţi moştenitori în condiţiile dreptului comun.
În raport de textul legal menţionat, se constată că intimata-contestatoare este îndreptăţită a încasa sumele cuvenite titularului conform O.U.G. nr. 17/2012 care reglementează modalitatea de restituire a sumelor reţinute nelegal.
De menţionat este însă că prin H.G. nr. 850/2012 s-a aprobat grafi cul şi modalităţile de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate în care se prevede la art. 1 că sumele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 17/2012 privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate se restituie în perioada septembrie 2012 – septembrie 2013 conform grafi cului cuprins în hotărâre.
Trebuie precizat că titularului dreptului trebuia să i se restituie contribuţia în cauză pentru perioada 1.01.2011 – 1.12.2011, întrucât la 1.12.2011 acesta a decedat.
În raport de grafi cul de eşalonare cuprins în H.G. nr. 850/2012, titularului dreptului ar fi trebuit să i se restituie până la pronunţarea hotărârii instanţei de fond (27.02.2013) diferenţele reţinute în perioada 1.01.2011 – 1.09.2011 astfel încât şi moştenitorilor acestuia trebuia să li se acorde diferenţele de sume reţinute prin aplicarea cotei de 5,5% asupra întregii pensii acordate defunctului, cât şi cele reţinute din aplicarea cotei de CASS de 5,5% doar asupra veniturilor ce depăşesc 740 lei, pentru aceeaşi perioadă neputându-se acorda moştenitoarei drepturi în alte condiţii decât cele prevăzute pentru titularul dreptului.
Având în vedere situaţia reţinută Curtea de Apel în baza art. 3041 şi 312 C.proc.civ. va admite recursul doar sub acest aspect, urmând a se modifica în parte sentinţa recurată, a admite în parte acţiunea şi a obliga intimata să plătească reclamantei diferenţele de sume rezultate din aplicarea cotei de CASS de 5,5% asupra întregii pensii acordate defunctului T.N. şi cele rezultate din aplicarea cotei CASS de 5,5% doar asupra veniturilor ce depăşesc 740 lei pentru perioada 1.01.2011 – 1.09.2011 cu dobânda aferentă sumelor datorate raportat la termenele de eşalonare prevăzute în actele normative menţionate. Se vor menţiona dispoziţii ale sentinţei recurate.
(Judecător Daniela Părău)