C. muncii, art. 17, art. 41
Schimbarea funcţiei având ca rezultat şi micşorarea salariului nu poate fi făcută decât cu acordul salariatului. Măsura modificării unilaterale a locului de muncă, chiar dacă ar fi una managerială, în interesul unităţii, şi nu o sancţiune disciplinară, presupune acordul părţilor.
Câtă vreme nu există acordul salariatului în ce priveşte funcţia şi salariul şi nici vreunul dintre cazurile acceptate de legiuitor pentru modificarea unilaterală de către angajator a contractului de muncă, decizia contestată este nelegală, impunându-se anularea ei.
C.A. Alba lulia, Secţia pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 925 din 16 octombrie 2008, Jurindex
Prin sentinţa civilă nr. 411/2008, pronunţată de Tribunalul Hunedoara, contestaţia formulată de contestatorul Ţ.E. a fost admisă, a fost anulată decizia atacată, s-a dispus reintegrarea contestatorului pe funcţia deţinută anterior, intimata fiind obligată să-i plătească diferenţele salariale dintre salariul realizat şi cel cuvenit funcţiei de şef depozit, începând cu data de 1 octombrie 2007 şi până la reintegrarea în funcţia avută.
Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa de fond a reţinut următoarele: prin decizia nr. 479 din 25 septembrie 2007, emisă de conducerea intimatei R.N.P. R., Direcţia Silvică D., contestatorul Ţ.E. a fost trecut din funcţia de şef depozit material lemnos la Ocolul Silvic
H. pe postul de pădurar la acelaşi ocol silvic, începând cu data de 1 octombrie 2007, cu salariul stabilit pentru noua funcţie.
Articolul 41 alin. (1) C. muncii prevede ca normă de principiu faptul că modificarea contractului individual de muncă se poate face numai cu acordul părţilor, iar în speţă un astfel de acord nu a existat. Clauzele referitoare la felul muncii, locul muncii, durata contractului, salariul, condiţiile de muncă, tipul de muncă şi de odihnă, fiind clauze fundamentale ale contractului individual de muncă, nu pot fi modificate decât prin acordul părţilor, cu respectarea prevederilor art. 41 C. muncii.
In speţă, prin decizia contestată emisă de intimată, s-a dispus schimbarea funcţiei contestatorului, cu stabilirea unui salariu de încadrare mai mic. Din conţinutul deciziei rezultă modificarea unilaterală de cătrc angajator cu caracter definitiv a clauzelor referitoare la funcţie, felul muncii şi salariul, pc considerentul reieşit din întâmpinarea depusă la dosar de îmbunătăţire a activităţii, fiind astfel o măsură de ordin managerial luată în interiorul unităţii.
Schimbarea funcţiei având ca rezultat şi micşorarea salariului nu poate fi făcută decât cu acordul salariatului, în cazul de faţă angajatorul a procedat la modificarea unilaterală a contractului de muncă.
Aşa fiind, atâta vreme cât în cauză nu există acordul salariatului în ce priveşte funcţia şi salariul şi nici nu ne aflăm în niciunul din cazurile acceptate de legiuitor pentru modificarea unilaterală de către angajator a contractului de muncă, decizia contestată este nelegală şi a fost anulată prin admiterea contestaţiei.
Susţinerea unităţii, bazată pe art. 17 C. muncii, referitoare la anunţarea salariatului despre modificarea contractului individual de muncă nu a putut fi reţinută, în condiţiile în care acest text de lege prevede şi obligativitatea încheierii unui act adiţional la contractul
individual de muncă, act carc în speţă nu a fost semnat de către salariat, raportat la prevederile art. 41 C. muncii.
Ca o consecinţă a anulării deciziei contestate, instanţa a obligat-o pe intimată să plătească contestatorului diferenţa dintre salariul pe care l-a încasat în baza deciziei contestate şi cel pe care ar fi trebuit să-l încaseze potrivit contractului individual de muncă.
împotriva acestei hotărâri a declarat recurs angajatorul, solicitând admiterea recursului şi modificarea sentinţei atacate, în sensul respingerii contestaţiei.
Deliberând asupra recursului prin prisma motivelor invocate şi din oficiu în limitele prevăzute de art. 306 alin. (2) C. proc. civ., curtea a reţinut următoarele: contestatorul Ţ.E. a deţinut funcţia de şef depozit material lemnos la Ocolul Silvic H. până la data de 1 octombrie 2007, când, prin decizia nr. 479 din 25 septembrie 2007, emisă de Direcţia Silvică D., a fost trecut pe postul de pădurar în cadrul aceluiaşi ocol silvic.
In mod corect a reţinut instanţa de fond că, potrivit art. 41 alin. (1) C. muncii, contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor. Or, măsura mutării contestatorului de pe postul de şef depozit material lemnos pe funcţia de pădurar, chiar dacă este o măsură managerială, administrativă, aşa cum susţine intimata, reprezintă o modificare a contractului individual de muncă, modificare care vizează, printre altele, locul muncii, felul muncii şi salariul, conform art. 41 alin. (3) C. muncii, chiar dacă funcţia de şef depozit material lemnos nu este una de conducere, ci de execuţie, aşa cum este şi funcţia de pădurar.
In aceste condiţii, prevederile art. 41 alin. (2) şi cele ale art. 17 C. muncii nu sunt incidente în cauză, aflându-ne în prezenţa unei modificări a locului de muncă, măsură care, contrar susţinerilor recurentei, chiar dacă ar fi una managerială, în interesul unităţii, şi nu o sancţiune disciplinară, presupune acordul părţilor, care în speţă lipseşte.
Prin măsura luată de societatea recurentă, contrar susţinerilor acesteia, contestatorului i-au fost prejudiciate interesele, în condiţiile în care salariul i-a fost diminuat, chiar dacă i-a fost păstrat indemnizaţia gradului profesional de tehnician silvic, gradaţia I, de care beneficia şi anterior schimbării locului de muncă.