O.U.G. nr. 150/2002, art. 6 alin. (1), art. 51 alin. (1)
Din redactarea dispoziţiilor art. 51 alin. (1) al O.U.G. nr. 150/2002, rezultă că persoanele prevăzute la art 6 alin. (1), respectiv pensionarii de asigurări sociale, nu au obligaţia plăţii unei contribuţii lunare pentru asigurările de sănătate.
Alin. (2) al aceluiaşi articol menţionează expres modalitatea de plată şi cuantumul sumelor datorate cu titlu de asigurări sociale, precum şi categoriile de persoane care datorează aceste sume, înţelegându-se prin aceasta că este vorba de alte categorii de persoane decât cele exceptate la alin. (1) al aceluiaşi articol. Cum pentru situaţia de faţă, în care pensia este cumulată cu veniturile obţinute din desfăşurarea unei activităţi autorizate, legiuitorul nu a prevăzut dispoziţii exprese, instanţa apreciază că în cauză, calitatea de pensionar primează, celei de persoană autorizată, întrucât nu se supune rigorilor disciplinei muncii şi în mod logic operează scutirea prevăzută de dispoziţiile alin. (1) ale art 51 din O.U.G. nr. 150/2002.
Decizia civilă nr. 87/Asg. din 31 martie 2006 – C.M. T.
Prin sentinţa civilă nr. 15/2006, Tribunalul B. a admis cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţi în contradictoriu cu C.A.S. şi a obligat pârâta să restituie sumele reprezentând contribuţiile de asigurări sociale de sănătate, reţinându-se că potrivit dispoziţiilor art. 6 alin. (1) lit. e) din O.U.G. nr. 150/2002 şi ale O.U.G. nr. 107 din 19.07.2005, pensionarii sunt scutiţi de plata contribuţiei numai pentru veniturile obţinute din pensii.
împotriva acestei sentinţe a declarat recurs pârâta, criticând-o pentru nelegalitate, întrucât înainte de apariţia O.U.G. nr. 107/2005, pensionarii care erau în acelaşi timp şi persoane fizice autorizate erau scutiţi de plata la F.N.U.A.S.S. doar pentru veniturile obţinute din pensii.
Recursul nu e fondat.
Din redactarea dispoziţiilor art. 51 alin. (1) al O.U.G. nr. 150/2002, rezultă că persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1), respectiv pensionarii de asigurări sociale în speţă, nu au obligaţia plăţii unei contribuţii lunare pentru asigurările de sănătate.
Alin. (2) al aceluiaşi articol menţionează expres modalitatea de plată şi cuantumul sumelor datorate cu titlu de asigurări sociale, precum şi categoriile de persoane care datorează aceste sume, înţelegându-se prin aceasta că este vorba de alte categorii de persoane decât cele exceptate la alin. (1) al aceluiaşi articol. Cum pentru situaţia de faţă, în care pensia este cumulată cu veniturile obţinute din desfăşurarea unei activităţi autorizate, legiuitorul nu a prevăzut dispoziţii exprese, instanţa apreciază că în cauză, calitatea de pensionar primează, celei de persoană autorizată, întrucât nu se supune rigorilor disciplinei muncii şi în mod logic operează scutirea prevăzută de dispoziţiile alin. (1) ale art. 51 din O.U.G. nr. 150/2002.
în raport de aceste considerente, recursul a fost respins, existând o opinie separată, în sensul admiterii recursului şi respingerii acţiunii.
în cuprinsul opiniei separate se arată că potrivit art. 6 lit. e) din O.U.G. nr. 150/2002 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurări sociale de sănătate sunt exceptate de la plata contribuţiei drepturile de ale pensionarilor de asigurări sociale, pensionarilor militari, pensionarilor I.O.V.R şi ale altor categorii de pensionari.
Veniturile realizate din desfăşurarea activităţilor independente nu intră sub incidenţa prevederilor articolului menţionat, fiind aplicabile prevederile art. 51 alin. (2) lit. b) din O.U.G. nr. 150/2002, potrivit cărora contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5% care se aplică asupra veniturilor din activităţi desfăşurate de persoane care exercită profesii liberale, sau autorizate potrivit legii să desfăşoare activităţi independente.
în condiţiile în care O.U.G. nr. 150/2002 nu precizează exonerarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a pensionarilor care realizează venituri din activităţi independente, acţiunea reclamantului este neîntemeiată.