înlăturarea calităţii de avocat definitiv dobândite cu respectarea reglementărilor specifice profesiei
Legea nr. 51/1995, art. 14 lit. a), art. 24 alin. (2)
Conform art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995, exercitarea profesiei de avocat este incompatibilă cu activitatea salarizată în cadrul altor profesii decât cea de avocat.
în cazurile în care există incompatibilitate, decizia de primire în profesie va produce efecte numai de la data încetării stării de incompatibilitate, care trebuie rezolvată în termen de 2 luni de la emiterea deciziei.
I.C.C.J., Secţia de administrativ şi fiscal, decizia nr. 1271 din 26 martie 2008, în J.S.C.A.F. Semestrul 1/2008, Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2008, p. 190-192
Prin acţiunea înregistrată la 24 august 2007, reclamanta Z.L.R. a solicitat, în contradictoriu cu pârâţii Uniunea Naţională a Barourilor din România şi Baroul Bistriţa-Năsăud, să se anuleze decizia nr. 229 din 28 iunie 2007, emisă de Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, şi decizia nr. 58 din 13 aprilie 2007, emisă de Consiliul Baroului Bistriţa-Năsăud, şi să se dispună trecerea reclamantei în tabloul avocaţilor incompatibili.
Curtea de Apel Cluj, Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, prin sentinţa civilă nr. 497 din 18 octombrie 2007, a admis acţiunea, a anulat deciziile contestate şi a dispus trecerea reclamantei în tabloul avocaţilor incompatibili. Pentru a se pronunţa astfel, instanţa a reţinut că, prin deciziile contestate, reclamantei i s-a înlăturat calitatea de avocat definitiv dobândită conform normelor legale specifice avocaturii şi reglementărilor specifice profesiei, cu toate că, iniţial, primirea în profesie, cât şi înscrierea în tabloul avocaţilor definitivi nu au fost condiţionate de rezolvarea stării de incompatibilitate. S-a mai reţinut că dispoziţiile art. 24 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 51/1995 nu presupun pierderea ireversibilă a calităţii de avocat, ci declararca avocatului definitiv, iniţial admis la concurs, validat concursul, nominalizat şi consolidat ca atare, ca fiind incompatibil, cu consecinţa trecerii acestuia pe tabloul avocaţilor incompatibili.
împotriva acestci sentinţe au declarat recurs pârâţii Uniunea Naţională a Barourilor din România şi Baroul Bistriţa-Năsăud, formulând aceleaşi critici. Recurenţii au susţinut că statuarea instanţei de fond, în sensul că reclamanta-intimată putea dobândi calitatca de avocat în condiţiile în care nu a renunţat la calitatea de asistent judiciar, este contrară prevederilor art. 24 alin. (2) din Legea nr. 51/