Retragerea mandatului european de arestare. Soluţia autorităţii judiciare de executare.
Legea nr. 302/2004, art. 88
Anularea mandatului european de arestare de către autoritatea emitentă a acestuia atrage în faţa autorităţii judiciare de executare respingerea la executare a acelui mandat european de arestare.
Prin cererea înregistrată la Curtea de Apel Tg.-Mureş la 9 iulie 2010, s-a solicitat executarea mandatului european de arestare nr.16 Bny 222/2009/2 emis de Tribunalul Szolnok pe seama persoanei urmărite G.I., prezentată în stare de libertate.
În cererea astfel înaintată, s-a invederat că G.I. a fost audiat în prezenţa apărătorului din oficiu, i s-a înmânat o copie a mandatului european de arestare nr.16 Bny 222/2009/2, în limba română şi o copie a semnalării în limba engleză, dar nu a fost reţinut întrucât nu s-a impus aplicarea procedurii de urgenţă prev. de art.883 din Legea nr.302/2004.
Analizându-se cererea astfel formulată prin prisma prevederilor art.77 şi art. 79 din Legea nr.302/2004 modificată, coroborate cu art. 90 din acelaşi act normativ s-a reţinut că la data de 17 iulie 2009 sub nr.16 Bny 222/2009/2, Tribunalul Szolnok a emis pe seama persoanei urmărite G.I. mandatul european de arestare, susţinându-se că aceasta, în cursul anului 2008, ar fi comis infracţiunea de abuz de încredere în dauna părţii vătămate T.O.B.T. S-a susţinut că, prin această faptă, persoana urmărită ar fi cauzat părţii vătămate, anterior menţionate, un prejudiciu de 6.900.000 forinţi şi că fapta, pentru care este cercetată, este incriminată de disp. art.317 alin.1 şi ali.5 lit.a din Codul penal maghiar, fiind sancţionată cu pedeapsa închisorii de la 1 la 5 ani, dacă abuzul de încredere a fost săvârşit la valoare apreciabilă (prejudiciu mai mare de 2 milioane de forinţi care nu depăşeşte însă 50 de milioane de forinţi).
După ce persoana urmărită a fost prezentată instanţei, asistată fiind de avocatul desemnat din oficiu pe seama sa, s-a apreciat oportună solicitarea de informaţii suplimentare, de la autoritatea judiciară emitentă conform art. 90 alin.12 din Legea nr.302/2004 modificată, termenul fixat pentru parvenirea răspunderii circumscriindu-se aceloraşi dispoziţii imperative anterior menţionate.
La termenul de judecată din 13 iulie 2010, atât Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Tg.Mureş cât şi Biroul Naţional Interpol din cadrul IGPR au comunicat instanţei faptul că a fost anulat mandatul european de arestare emis de Curtea Municipală din Szolnok pe seama persoanei urmărite G.I.
A fost anexată la dosarul cauzei copia înscrisului expediat la 9 iulie 2010, de Interpol Budapesta, către Interpol Bucureşti, înscris din care a reieşit că Judecătoria Szolnok a anulat mandatul european de arestare emis pe seama numitului G.I.
Ca urmare a acestui fapt şi date fiind prevederile art.84 raportat la art. 77, art. 88 din Legea nr.302/2004 modificată, s-a respins la executare mandatul european de arestare cu nr. 16.Bny.222/2009/2, emis pe seama persoanei urmărite G.I. de către Judecătoria oraşului Szolnok – Ungaria, la data de 17 iulie 2009, ca urmare a anulării acestui act de către autoritatea judiciară emitentă.
Notă: În faţa autorităţii judiciare române de executare, după deliberare, sunt posibile două soluţii: executarea mandatului european de arestare şi refuzul executării.
Acesta din urmă poate fi dispus numai în următoarele situaţii: a) obiectul sau condiţiile de fond ale emiterii mandatului european nu sunt îndeplinite;
b) există vreo cauză opţională sau facultativă de refuz;
c) instanţa a condiţionat executarea, iar autoritate judiciară emitentă nu a prezentat garanţiile solicitate potrivit art. 87 din Lege;
d) există un concurs de cereri şi instanţa a dat curs executării unui alt mandat european sau a unei cereri de extrădare şi
e) mandatul european nu poate fi executat pentru că nu au fost ridicate imunităţile ori privilegiile de care se bucură cel solicitat, statul terţ nu a renunţat la regula specialităţii, când este cazul, sau întrucât persoana a fugit de pe teritoriul României ori a decedat.
Anularea mandatului european de arestare de către autoritatea judiciară emitentă a acestuia, cu echivalent în legea română în retragerea mandatului european de arestare, nu are ca efect refuzul sau respingerea la executare a acestui instrument de cooperare judiciară, ci, în opinia mea, pronunţarea unei hotărâri prin care autoritatea română de executare ia act de manifestarea de vooinţă a autorităţii judiciare emitente a mandatului european.