Nesemnarea minutei de către unul dintre judecători. Sancţiunea nulităţii hotărârii.


Nesemnarea  minutei de către unul dintre judecători. Sancţiunea nulităţii hotărârii.

 

Cod pr.civilă – art.258 alin.1

Potrivit art.258 alin.1 Cod pr.civilă, după deliberare, se redactează în scris dispozitivul hotărârii, care este denumit „minută”, ce se semnează, sub sancţiunea  nulităţii, de către judecători.

Prin decizia civilă nr.189/2.03.2009, Curtea de Apel Ploieşti a admis recursul declarat de petenta B.M. împotriva încheierii de îndreptare a erorii materiale pronunţată de Tribunalul Prahova la data de 17.12.2008, pe care a casat-o cu trimitere spre rejudecare aceleiaşi instanţe – Tribunalului Prahova.

Potrivit art. 258 alin. 1 Cod pr.civilă, după deliberare, se redactează în scris dispozitivul hotărârii, care este denumit „minută”, ce se semnează, sub sancţiunea nulităţii, de către judecători.

Cerinţa semnării minutei este menită să garanteze neschimbarea hotărârii pronunţate şi să ofere posibilitatea de a se verifica legalitatea  completului de judecată.

În speţă, minuta încheierii de îndreptare a erorii materiale vizând decizia civilă nr. 626/19.11.2008 a Tribunalului Prahova a fost semnată numai de unul dintre judecători, ceea ce atrage, conform dispoziţiilor legal anterior menţionate, nulitatea hotărârii respective.

Nulitatea decurgând din nesemnarea minutei de către un judecător nu poate fi acoperită prin semnarea ulterioară a minutei, deoarece nu se poate şti dacă judecătorul respectiv a participat sau nu la deliberare.