Sfera de aplicare a dispozitiilor art281/1 cod procedura civila


Sfera de aplicare a dispozitiilor  art281/1 cod procedura civila

Reclamanta B.D.P. a solicitat instantei in temeiul art 281 ind.1 C.p.c. lamurirea dispozitivului  sentintei nr 673/12.11.2008 pronuntata de Tribunalul Olt – Sectia comerciala si contencios administrativ in dosarul nr 4326/104/2008.

In motivare reclamanta sustine ca prin actiunea formulata a solicitat instantei sa se dispuna obligarea paratei  la plata sumelor de bani reprezentand suplimentul postului in procent de 25% din salariul de baza si suplimentul corespunzator treptei de salarizare in procent de 25%, iar prin sentinta  mentionata instanta a admis in parte  cererea formulata, cu obligarea paratului la plata drepturilor banesti perioada 01.04.2006 – 04.08.2008, fara indicarea procentului solicitat de reclamanta in actiune, deoarece nu exista reglementare legala sub acest aspect.

Sustine reclamanta ca neprecizarea procentului in dispozitivul sentintei duce la imposibilitatea executarii acestei sentinte de catre ordonatorul principal.

Analizand cererea reclamantei apreciaza ca aceasta este neintemeiata  pentru urmatoarele considerente:

Potrivit sentintei nr.673 din 12.11.2008 s-a admis actiunea formulata de reclamanta, fiind obligata parata C.J.P. Olt  la plata drepturilor banesti reprezentand suplimentul postului si suplimentul corespunzator treptei de salarizare,pe perioada 1.04.2006 – 4.08.2008 , actualizate cu indicele de inflatie la data platii.

In motivarea hotararii s-a mentionat ca se va admite in parte actiunea reclamantei , fara indicarea procentului  de spor solicitat de reclamanta, deoarece nu exista reglementare legala sub acest aspect.

S-a avut in vedere imprejurarea ca pentru a fi posibila cuantificarea

(calcularea) acestor suplimente, ca parti componente ale salariului functionarului public, este necesar existenta unor dispozitii date in aplicarea ( executarea ) legii, respectiv a aart. 29 alin. 1 lit. c si d din legea nr. 188/1999, atributie ce revine legiuitorului. De asemenea, s-a avut in vedere si decizia Curtii Constitutionale nr. 820/2008, care s-a pronuntat in sensul ca instanta nu are competenta sa anuleze ori sa refuze aplicarea unor acte normative cu putere de lege si sa le inlocuiasca cu norme create pe cale judiciara, sau cu prevederi cuprinse in alte acte normative.

Potrivit legilor speciale privind salarizarea functionarilor publici, respectiv OG nr. 2/2006, OG nr. 6/2007 si OG nr. 9/2008, sporurile salariale la care au dreptul  functionarii publici, sunt variabile si se acorda prin actul administrativ al ordonatorului principal de credite cu incadrarea in bugetul privind cheltuielile de personal.

In consecinta, prin admiterea in parte a hotararii  cu completarea si acestei motivari, se constata ca cererea frmulata de reclamanta este neintemeiata , astfel ca nu sunt aplicabile in cauza dispoz.art. 281/1 c.p.civ. invocate, iar cererea urmeaza sa fie respinsa. In fapt, sentinta instantei de fond , este criticata pe motive de netemeinicie si poate fi reformata numai in calea de atac prevazuta de lege.

Data publicarii pe portal : 23.01.2009