Prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Buzău din.2009 s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului B. D. pentru săvârşirea infracţiunii de omor prevăzută de art. 174 cod penal.
S-a reţinut în sarcina inculpatului că în seara zilei de 12.04.2009 a aplicat o lovitură de cuţit numitului M. C., urmare căreia acesta a decedat.
Analizand întregul material probator administrat în cauză, respectiv procesul-verbal de cercetare la faţa locului şi planşele fotografice, procesul-verbal de constatare tehnico-ştiinţifică, raportul medico-legal de necropsie şi completările la acesta, declaraţiile martorilor, declaraţiile părţii vătămate, precum şi declaraţiile inculpatului care se coroborează în mare parte cu celelalte probe, instanţa va reţine următoarea situaţie de fapt:
Inculpatul B. D locuieşte pe raza comunei …, sat …, judeţul …, este necăsătorit, iar de circa 20 de ani este cantăreţ bisericesc (dascăl) la Parohia din satul …, comuna …, parohie de care aparţin şi cei din satul său de domiciliu.
Datorită profesiei şi perioadei îndelungate de locuitor în zona, a cunoscut majoritatea consătenilor, printre care şi familia M., compusă din sot – M. C., soţie – M. E.(55 ani) şi fiu – M. G., în vârstă de 27 de ani. Cu această familie inculpatul a avut relaţii apropiate, în sensul că se ajutau reciproc la treburile gospodăreşti, se împrumutau cu diverse sume de bani, inculpatul servind masa la aceştia sau mancare adusă de familia M., avand în vedere că locuia singur.
În dimineaţa zilei de 12.04.2009, fiind duminică şi sărbătoarea religioasă a „Floriilor”, inculpatul a participat la oficierea slujbei religioase în satul …, după care, împreună cu preotul, au participat la altă slujbă, ce a avut loc în satul … din aceeaşi comună. După terminarea serviciului religios, inculpatul a participat la un praznic în acelaşi sat, ocazie cu care a servit masa şi a consumat băuturi alcoolice (vin) revenind la domiciliul său din satul … în jurul orelor 20,00-20,30, când afară începuse să se însereze.
La circa un sfert de oră, la domiciliul inculpatului a venit numita M. E. care i-a adus un ibric cu ciorbă de peşte, ciorba fiind adusă la cererea acestuia, adresată telefonic, în dimineaţa acelei zile (conform obiceiului religios, în acea zi de post se permitea consumul de carne de peşte). Aceasta a lăsat ibricul cu ciorba pe masa din hol (în acel loc fiind găsit şi cu ocazia cercetării la faţa locului, efectuată a doua zi – vezi procesul-verbal de cercetare şi planşa fotografică) şi a intrat în camera în care locuia în mod obişnuit inculpatul, aşezandu-se pe pat langa acesta.
După circa 10 minute, la domiciliul inculpatului a venit victima M. C. (cel mai probabil după soţie, când a constatat că aceasta nu se mai afla la domiciliu), care a pătruns în hol şi a început să strige „curva, târfa”, punand mâna la gâtul soţiei ce ieşise în hol la auzul venirii soţului. Văzând ce se întâmplă, inculpatul a ieşit din cameră în hol, i-a reproşat victimei ce face, dându-şi reciproc câte un pumn, după care de pe masa din hol, unde se afla şi ibricul cu ciorbă, a luat un cuţit şi i-a aplicat o lovitură în abdomen.
În timp ce victima se văieta că a fost lovită, inculpatul a realizat ce a făcut şi, cu ajutorul soţiei, au introdus-o în cameră, au aşezat-o pe pat, unde au şters şi pansat rana cu un prosop.
Constatând gravitatea stării victimei, soţia acestuia a apelat la martorul M. A., care a transportat-o cu autoturismul proprietate la Spitalul …, de unde victima a fost transportată cu ambulanta la Spitalul Judeţean …, unde în jurul orelor 1,00 a decedat.
Conform raportului de necropsie nr. 90/C/2009, eliberat de SJML …, moartea victimei M. C. s-a datorat hemoragiei interne masive, consecinţa unei plăgi penetrante abdominale cu leziuni de punte şi mezouri şi transfixie gastrică. Leziunile de violenţă constatate la necropsie s-au putut produce prin lovire cu corp dur şi ascuţit, posibil cuţit, pentru leziunile abdominale, şi au legătură de cauzalitate directă, necondiţionată cu decesul. De asemenea, s-a constatat că în momentul decesului victima avea în sânge o concentraţie etanolică de 2,20 g la mie.
În cauză nu poate fi reţinută incidenţa dispoziţiilor art. 73 lit. b Cod penal întrucat din probele administrate nu rezultă faptul că inculpatul a fost provocat într-un anume fel (prin folosirea de violenţă, printr-o atingere gravă a demnităţii sau prin altă acţiune ilicită gravă) de către victimă. Astfel, va fi respinsă cererea de schimbare a încadrării juridice formulată de inculpat.
În drept, fapta inculpatului întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de omor prevăzută de art. 174 Cod penal.
La individualizarea pedepsei se vor avea în vedere criteriile generale prevăzute de art. 72 Cod penal, respectiv limitele de pedeapsă prevăzute de lege, gradul de pericol social al faptei, precum şi persoana inculpatului care se află la prima încălcare a legii penale şi a recunoscut fapta comisa.
Astfel, pot fi reţinute în favoarea sa circumstanţele atenuante prevăzute de art. 74 Cod penal.
Fiul victimei, M. G. s-a constituit parte civilă cu suma de 5000 lei despăgubiri civile şi 200 000 lei daune morale.
Suma de 5000 lei reprezintă cheltuielile efectuate de acesta cu ocazia înmormântării tatălui său şi a pomenilor ulterioare, conform probelor administrate în cauză.
Având în vedere faptul că partea civilă are varsta de 26 ani, că i-a fost pricinuită o puternică traumă psihică prin decesul tatălui său, dar şi împrejurările în care a fost comisă fapta, instanţa constată că suma de 5000 lei reprezintă o compensaţie corespunzătoare a suferinţei cauzate.
Reţinând vinovăţia inculpatului instanţa urmează să-l condamne în baza art. 174 Cod penal cu aplicarea art. 74 şi 76 lit. a Cod penal la o pedeapsă de 7 ani şi 6 luni închisoare pentru infracţiunea de omor.
Conform art. 71 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 lit a teza a II-a si lit b Cod penal pe durata executării pedepsei.
Va aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit a si b Cod penal pe durata de 2 ani începând cu data executării pedepsei principale.
Conform art. 88 Cod penal va deduce din pedeapsa retinerea si arestul preventiv începand cu 15.04.2009 la zi.
Potrivit art. 350 Cod procedură penala va mentine arestul preventiv al inculpatului
In baza art. 118 lit b Cod penal va confiscă de la inculpat cutiţul folosit la săvârşirea infracţiunii .
In baza art. 998 Cod civil si art. 14 Cod procedură penala va obligă pe inculpat la plata către partea civilă M. G. a sumei de 5.000 lei cu titlu de despăgubiri civile si 50.000 lei cu titlu de daune morale .
Va obligă pe inculpat la 500 lei cheltuieli de judecată către partea civilă .
Va obligă pe inculpat la 1300 lei cheltuieli judiciare către stat din care 300 lei reprezintă onorar apărător oficiu in faza de urmărire penală .
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE
Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice în sensul reţinerii incidenţei dispoziţiilor art. 73 lit b Cod penal.
In baza art. 174 Cod penal cu aplicarea art. 74 si 76 lit a Cod penal condamnă pe inculpatul B. D., la o pedeapsă de 7 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor .
Conform art. 71 Cod penal interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 lit a teza a II-a si lit b Cod penal pe durata executării pedepsei.
Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit a si b Cod penal pe durata de 2 ani începând cu data executării pedepsei principale.
Conform art. 88 Cod penal deduce din pedeapsa retinerea si arestul preventiv începand cu 15.04.2009 la zi.
Potrivit art. 350 Cod procedură penala mentine arestul preventiv al inculpatului
In baza art. 118 lit b Cod penal confiscă de la inculpat cutiţul folosit la săvârşirea infracţiunii .
In baza art. 998 Cod civil si art. 14 Cod procedură penala obligă pe inculpat la plata către partea civilă M. G. a sumei de 5.000 lei cu titlu de despăgubiri civile si 50.000 lei cu titlu de daune morale .
Obligă pe inculpat la 500 lei cheltuieli de judecată către partea civilă .
Obligă pe inculpat la 1300 lei cheltuieli judiciare către stat din care 300 lei reprezintă onorar apărător oficiu in faza de urmărire penală .
Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare pentru inculpat şi de la pronunţare pentru partea civilă.
Pronunţată in şedinţă publică astazi 08.10.2009
PRESEDINTEGREFIER
4 ex. 28.10.2009
2