Excepţia inadmisibilităţii cererii formulate pe calea ordonanţei preşedinţiale. Analiza celor trei condiţii care derivă din art. 581 c pr civ.


Analizând cu prioritate exceptia inadmisibilitatii cererii de ordonanta presedintiala invocata de pârâta, justificata de aceasta prin aceea ca nu sunt îndeplinite cele trei conditii de admisibilitate ale cererii presupuse de art. 581 C pr civ, instanta retine ca aceasta nu este întemeiata si urmeaza a fi respinsa.

Astfel, din economia art. 581 C pr civ, reiese ca pentru ca instanta de judecata va lua o anumita masura atunci când aceasta este justificata de o situatie urgenta, pentru o perioada limitata de timp si fara a prejudeca fondul pricinii.

Ori, analiza îndeplinirii acestor conditii presupune tocmai analiza fondului pricinii, respectiv a dreptului dedus judecatii si nu o analiza preliminara a îndeplinirii unor conditii care sunt distincte de dreptul dedus judecatii.

În ceea ce priveste fondul cauzei, context în care vor fi analizate si cele trei conditii mai sus expuse, se retine ca cele doua parti, parintii copilului a carui încredintare pe calea ordonantei presedintiale se cere, sunt în curs de solutionare a cererii de divort, iar aceasta solutionare se prefigureaza a fi una de durata îndelungata, dat fiind ca urmeaza a fi efectuata o ancheta sociala în Macau.

Mai mult, potrivit art. 613 ind 2 C pr civ :”  Instanta poate lua, pe tot timpul procesului, prin ordonanta presedintiala, masuri vremelnice cu privire la incredintarea copiilor minori, la obligatia de intretinere, la alocatia pentru copii si la folosirea locuintei”.

Reglementarea situatiei juridice a unui copil minor presupune, de principiu, o anumita urgenta, mai ales în contextul în care parintii acestuia sunt în curs de divort si exista neîntelegeri între acestia cu privire la exercitarea drepturilor si obligatiilor lor parintesti, acesta fiind si motivul pentru care legiuitorul a statuat dupa cum am aratat în art. 613 ind 2 C pr civ.

Mai mult în situatia concreta dedusa judecatii în prezenta cauza, urgenta deriva cu atât mai mult cu cât, initial, ambii parinti au fost de acord ca fetita sa locuiasca în România cu bunica paterna – a se vedea declaratia autentificata sub nr. 1616/19.08.2008 la BNP Silvia Frost, sau cea anterioara din aprilie 2008, iar ulterior mama a înteles sa revoce declaratia din august 2008 – fila 211 dosar si chiar a încercat sa paraseasca teritoriul României cu fiica sa, la data de 25.10.2008, pentru a merge cu aceasta în Ucraina, fara stirea tatalui sau a bunicii paterne.

Acest din urma aspect reiese din depozitiile celor doi martori ascultati la solicitarea reclamantului, acestia –  mai ales martora B E, care a asistat direct la derularea incidentului  – relatând ca pârâta avenit în România intempestiv pe 24.10.2008, iar a doua zi  a plecat cu fiica sa din domiciliul bunicii ( unde locuia si pârâta când venea în România) în tinuta de casa, fara haine, hrana si mai ales fara medicamentele fetei, sub pretextul ca merge în vizita la o prietena la o scara alaturata, pentru ca la scurt timp aceasta sa plece cu un taxi si sa ajuna apoi la vama Siret, unde nu i s-a permis trecerea frontierei cu fiica ei.

Pârâta a afirmat fara echivoc fata de ambele martore ca intentiona sa duca fata in Ucraina, doar cu scopul de a o scoate cu orice pret din România.

 Apararea  pârâtei în sensul ca a dorit doar sa plece într-o vizita la rudele ei din Ucraina, împreuna cu fiica ei nu poate fi primita, atâta timp cât aceasta nu avea o declaratie din partea reclamantului din care sa reiasa permisiunea lui ca minora sa  calatoreasca împreuna cu mama ei în Ucraina, mai ales în conditiile în care pârâta cunostea reglementarea juridica a calatoriilor minorilor în strainatate, în conditiile în care a dat personal mai multe declaratii în acest sens ( aflate la dosarul cauzei), pentru ca fata sa poata calatori cu bunica.

 În ceea ce priveste celelalte doua conditii privind vremelnicia si neprejudecarea fondului deriva din faptul ca, asa cum am aratat, pe rolul acestei instante exista cauza privind desfacerea casatoriei celor doi parinti ai fetei si implicit încredintarea ei, solutionarea acestei cauze având drept efect încetarea masurilor luate în cadrul prezentei judecati.