Lipsa plângerii prealabile; lipsa obligației organelor de cercetare penală de a administra probe în vederea stabilirii situației de fapt; inadmisibilitate atacare ordonanță prim-procuror


La data de 26.08.2015 a avut loc un accident de circulaţie soldat cu vătămarea corporală a intimatei A.M., incident în care a fost implicat vehiculul marca Golf, cu numărul ……, condus de petenta C.P..

Fiind audiată, numita A.M. a declarat că nu depune plângere penală prealabilă şi nu doreşte să se judece cu petenta C.P..

Conform art. 340, alin. 1 C.pr.pen.: Persoana a cărei plângere împotriva soluţiei de clasare sau renunţare la urmărirea penală, dispusă prin ordonanţă sau rechizitoriu, a fost respinsă conform art. 339 poate face plângere, în termen de 20 de zile de la comunicare, la judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă.

În speţă, judecătorul de cameră preliminară reține faptul că art. 16 alin. (1) lit. e) din Codul de procedură penală prevede că acţiunea penală nu se poate pune în mişcare în cazul în care lipseşte plângerea penală prealabilă.

În aceste condiţii, judecătorul de cameră preliminară apreciază că în mod corect s-a apreciat implicit de către procurorul de caz că nu se mai impune stabilirea circumstanţelor faptice ale producerii accidentului, vinovăţia sau nevinovăţia petentei fiind fără relevanţă sub aspectul legii penale şi făcând astfel inutil orice demers al organelor judiciare în administrarea de probe.

Împrejurarea că pe numele petentei a fost întocmit un proces verbal de contravenţie în urma emiterii ordonanţei de clasare este, de asemenea, lipsită de relevanţă pentru desfăşurarea procesului penal, petenta având posibilitatea de a formula plângere contravenţională în condiţiile art. 31 şi urm. din OG 2/2001 prin care să atace procesul verbal de contravenţie menţionat în prezenta plângere.

Pentru considerentele expuse, judecătorul de cameră preliminară apreciază că soluţia dispusă de procurorul de caz este legală şi temeinică şi nu există motive pentru a fi desfiinţată.

Pe cale de consecinţă, în baza art. 341, alin. 6, lit. a C.pr.pen. va respinge plângerea formulată de petenta C.P. împotriva Ordonanţei de clasare nr. ……/P/2015 din data de 24.09.2015 în contradictoriu cu intimata A.M., ca nefondată.

În ceea ce priveşte atacarea cu plângere Ordonanţei Prim-Procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia nr. ……. din data de 09.11.2015, judecătorul de cameră preliminară reţine că potrivit art. 340, alin. 1 C.pr.pen. petenta are deschisă această cale doar pentru atacarea soluţiei de clasare pronunţată de procurorul de caz, motiv pentru care plângerea formulată împotriva ordonanţei Prim-Procurorului prin care s-a respins plângerea împotriva procurorului de caz, este inadmisibilă.