Citeste şi


Plangere contraventionala competenta teritoriala exclusiva. art. 32 alin. 2 din og 2/2001. Locul savarsirii contraventiei.


Plangere contraventionala competenta teritoriala exclusiva. art. 32 alin. 2 din OG 2/2001. Locul savarsirii contraventiei.

Analizand actele si lucrarile cauzei civile cu privire la exceptia necompetentei teritoriale , instanta retine urmatoarele:

Prin procesului verbal de contraventie nr. /06.11.2009,de catre IPJ Ialomita, s-a retinut ca loc al savarsirii unei  contraventii pe  un drum national situat  pe raza localitatii  Slobozia. De altfel si in procesul verbal a fost indicata Judecatoria Slobozia la instanta unde ar putea fi atacat procesul verbal.

 Potrivit art. 32 alin. 2 din OG 2/2001, plangerea, impreuna cu dosarul cauzei, se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.

Pe de alta parte, din interpretarea per a contrario a art. 19 C.pr.civ., rezulta ca, in pricinile care nu sunt referitoare la bunuri, cum este si cazul materiei contraventionale, competenta teritoriala este exclusiva.

Fata de aceste considerente, instanta, in baza art. 158 C.pr.civ. raportat  la art. 159 pct. 3 C.pr.civ. si la art. 32 alin. 2 din OG 2/2001, va admite exceptia necompetentei teritoriale exclusive a Judecatoriei Brasov,  si pe cale de consecinta va declina competenta de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Slobozia.