Plângere împotriva ordonanţei parchetului de netrimitere în judecată . admisibilitate . condiţii


Prin cererea înregistrată la nr. 5078/2005 , partea vătămată , minoră , R.M. asistată de tatăl său , a formulat plângere împotriva Rezoluţiei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de cei patru inculpaţi, pentru  care se solicitase tragerea la răspundere penală pentru săvârşirea  infracţiunii  prev. de art. 197 alin2 lit a Cp.

Persoana vătămată a  susţinut că  , în mod greşit,  în ordonanţa procurorului  s-a reţinut că inculpaţii ar fi  întreţinut raporturi sexuale cu ea, cu acordul său . Instanţa , verificând lucrările şi probele din dosarul cauzei ,a  constatat că, persoana vătămată , deşi minoră , în cursul urmării penale , nu a fost audiată în prezenţa reprezentantului ei legal  .

Pe de altă parte , instanţa a constatat că în dispozitivul rezoluţiei procurorului s-a dispus neînceperea urmăririi penale cu privire la două persoane, deşi cercetările penale au fost efectuate cu privire  la alte persoane .

Pentru aceste considerente, instanţa a  statutat  că sunt îndeplinite condiţiile prev. de art. 278 1 alin . 8 lit b  Cpp şi a admis ,prin sent.pen.nr. 895/23.08.2005, a desfiinţat rezoluţia procurorului , şi a trimis cauza la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal în vederea începerii urmăririi penale, dispunând ca organele de urmărire penală să procedeze la audierea persoanei vătămate în prezenţa reprezentantului legal şi să clarifice ,în materia răspunderii penale  şi situaţia celor două persoane pentru care s-a dispus neînceperea urmăririi penale .