ART. 213 COD PENAL. PLANGERE PENALA FORMULATA DE PARTI AFLATE IN STARE DE DETENTIE, GRESIT INDREPTATA.
La data de .., s-a inregistrat sub nr. .., plangerea partilor vatamate: N. A. B. si I. C. M., ambii aflati in stare de detentie in Penitenciarul C., impotriva inculpatilor: C. G. A., C. E. M., C. C. R., L. D., G., N. A. R., P. I. R., R. G., R. E. A., toti aflati in stare de detentie in Penitenciarul C., pentru savarsirea infract. prev. de art.213 Cod penal.
S-a sustinut, in motivarea plangerii, ca partile vatamate au imprumutat pe inculpati cu suma de … lei, insa acestia nu au restituit aceasta suma, imprumutata, deoarece au fost arestati, motiv pentru care, solicita citarea acestora in fata instantei in vederea restiturii banilor.
Avand in vedere ca, prin Legea nr.356/2006, a fost modificat art.279 din Cod de procedura penala, in sensul ca „ plangerea prealabila se adreseaza organului de cercetare penala sau procurorului, potrivit legii ” fapta pentru care partea vatamata a formulat plangere este prevazuta de art. 213 Cod penal, astfel incat, instanta constata ca, plangerea dedusa judecatii, este gresit indreptata, urmand ca in baza art. 285 Cod de procedura penala, sa fie trimisa organului de urmarire penala indrituit sa efectueze cercetari cu privire la savarsirea acestei fapte, urmand ca sesizarea sa se faca , daca va fi cazul, prin rechizitoriu.
De asemenea, starea de arest in care se afla partile si locul savarsirii faptei sunt motive suplimentare pentru a constata ca Judecatoria B. nu este competenta pentru a solutiona acesta cauza.
1