Citeste şi


Schimbarea Temeiului De Drept Al Solutiei De Scoatere De Sub Urmarire Penala


Prin S.P. nr.322/17.11.2009 Judecatoria Campina , solutionand plangerea formulata de catre petentul  M.S., conform art.278 /1 cpp , împotriva solutiei de scoatere  de sub  a urmarire penale dispusa de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Campina fata de acesta,cercetat pentru savarsirea infractiunii de amenintare  prev. de art.193 c cp, conform art.278 /1 alin. 8 litera b cpp a  admis cererea, inlociund temeiul de drept din art.10 litera b / 1 cpp (fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni) in art. 10 litera  a cpp (fapta nu exista).

S- a retinut ca la data de 27.08.2008 petentul MS ar fi amenintat telefonic cu moartea pe intimata G.G, in prezenta martorului H.H, provocand o puternica stare de temere.

Solutia dispusa in cauza s-a intemeiat pe numai pe decalaratia martorului HH., fara a se tine seama si de declaratiile martorlor E.R. si U.D. care au sustinut , in favoarea invinuitului, petentul M.S., in sensul ca acesta nu a savarsit fapta pentru care a fost cercetat intrucat in perioada de referinta a lipsit de la domiciliu., fiind plecat in alta localitate.

Prin ordonanta emisa sub nr.795/P/2009 Parchetul de pe langa Judecatoria Campina, apreciind ca fapta exista , este prevazuta de legea penala , dar nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni intrucat invinuitul este in varsta de 43 ani, este incadrat in munca iar intre parti exista o mai veche stare conflictuala,  in conformitate cu disp. art. 249/1 cpp , art. 11 pct.1 litera b cpp rap. la art. 10 litera b/1 cpp, art, 91 cp a dispus solutia scoaterii de sub urmarire penala si aplicarea amenzii administrative.

Insa , coroborand si valorificand toate probatoriile administrate in cauza in aceasta faza a procesului penal, inclusiv declaratiile tuturor martorilor, instanta a apreciat ca fapta nu exista in materialitatea ei , in sensul ca nu exista probe sau indicii temeinice ca la data de 27.08.2008 petentul l-ar fi amenintat telefonic  pe intimat.

]Fiind o cale de atac in realizarea careia petentului nu i se poate agrava propria situatie in sensul admiterii plangerii si restituirii cauzei la procuror in vederea redeschiderii urmaririi penale fata de acesta, instanta conform art. 278 / 1 alin 8 litera b cpp a admis plangerea schimband temeiul de drept al solutiei de scoatere de sub urmarire penala din art.10 litera b / 1 cpp (fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni) in art. 10 litera  a cpp (fapta nu exista).

 

S-a apreciat astfel de catre instanta ca solutia dispusa de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Campina este  netemeinica, desfiintand-o ca atare. .