Prin actiunea civila înregistrata la aceasta instanta la nr. 182/292/2012 reclamantul S.J.U.T. în contradictoriu cu pârâtul N.D.L., a solicitat obligarea acestuia la plata sumei de 625,24 lei si a accizelor specifice, suma ce reprezinta contravaloarea serviciilor medicale acordate pârâtului.
În motivarea cererii, se arata ca pârâtul a fost internat la sectia chirurgie a acestei institutii sanitare în perioada 26.03.2009 – 27.03.2009, fiind victima unui accident rutier. Din foaia de observatie clinica generala nr. 7231 reiese ca pârâtul a necesitat o zi de spitalizare, contravaloarea serviciilor medicale pe durata internarii fiind de 302,84 lei, suma care pâna în prezent nu a fost achitata.
Prin sentinta civila nr. 417/23 februarie a fost admisa exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocate din oficiu si respinsa actiunea formulata de reclamantul S.J.U.T., în contradictoriu cu pârâtul N.D.L. , ca fiind pornita împotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva.
Pentru a pronunta aceasta hotarâre, instanta s-a raportat la dispozitiile art. 313 din Legea 95/2006, reforma în domeniul sanatatii potrivit carora, persoane care prin fapta sa a adus atingere sanatatii altei persoane – cel vinovat de producerea accidentului rutier – are calitate procesuala pasiva si nu victima accidentului rutier (cazul în speta).
Totodata, instanta a precizat ca pârâtul nu avea calitate procesuala pasiva nici în ipoteza în care temeiul juridic al cererii de chemare în judecata ar fi fost art. 998 – 999 Cod civil, deoarece acesta nu a cauzat altuia un prejudiciu prin propria sa fapta, nici prin neglijenta sau prin imprudenta sa.
Fapta ca pârâtul a fost victima unui accident rutier beneficiind de îngrijiri medicale într-un spital judetean, costul serviciilor medicale acordate pe perioada spitalizarii sale fiind avansate din fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, nu echivaleaza cu producerea unui prejudiciu unei persoane printr-un delict civil, care da dreptul la despagubiri celei din urma.