Contopirea pedepselor


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Moineşti sub nr. 1727/260/2014 din data de 21.05.2014 condamnatul  UR , a solicitat în baza prevederilor art. 585 Cod procedură penală contopirea pedepselor ce i-au fost aplicate. .

La întrebarea instanţei, condamnatul  a specificat că este deţinut în Penitenciarul Iaşi  .

La termenul de judecată din data de 20 iunie 2014, instanţa a invocat  excepţia necompetenţei teritoriale a Judecătoriei Moineşti in soluţionarea prezentei cauze.

Examinând cu prioritate excepţia necompetenţei teritoriale a Judecătoriei Moineşti, instanţa reţine că potrivit art.585 al. 2  N.C.p.p., instanţa competentă să dispună asupra cererii de contopire pedepse  este instanţa în a cărei rază teritorială se află locul de deţinere.

Având în vedere că petentul  se află deţinut în Penitenciarul Iaşi, competenţa de soluţionare a prezentei cereri de contopire pedepse  revine Judecătoriei Iaşi  in a cărei circumscripţie se află locul de deţinere.

Potrivit art.47 al.4 C.p.p., excepţia de necompetenţă teritorială poate fi ridicată de procuror, de oricare dintre părţi sau pusă in discuţia părţilor din oficiu.

Pentru aceste considerente, în baza art.47 şi art. 50 C.proc.pen., raportat la art.585 al.2 Cproc.pen., instanţa va admite excepţia de necompetenţă teritorială şi va declina competenţa de soluţionare a cererii formulată de petentul  UR  , deţinut in Penitenciarul Iaşi,, in favoarea Judecătoriei Iaşi .

In baza art.275 alin.3 Cod proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne in sarcina acestuia şi i va dispune plata  onorariului pentru  avocatul din oficiu , din fondurile MJ.