Uzucapiune. Accesiune imobiliara artificiala


Prin  actiunea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr.  2103/ 331/ 9.09.2008,  reclamnanta  Parohia  Ortodoxa V. S., a chemat în judecata pe pârâta  C. T., solicitind instantei ca prin hotarirea ce va pronunta, sa constate dobândirea dreptului de proprietate  asupra terenului  in suprafata de  0,1686 ha. aferent Bisericii Parohiale dobindit  prin uzucapiunea de lunga durata; -constatarea dobindirii dreptului de proprietate asupra terenului  in suprafata de  0,1695 ha.aferent Parohiei  dobindit prin uzucapiunea  de lunga durata; sa constate  ca Parohia Ortodoxa este proprietara  urmatoarelor constructii:  formate din cladirea  Bisericii Parohiale, ridicata în  anul 1870, in forma de corabie, cu suprafata construita  de 180 mp.  si a clopotnitei  ridicata în  anul 1901, cu suprafata  construita  de 9 mp.; cladirea  Bisericii, ridicata în anul  1805, cu suprafata construita  de 150 mp. si a clopotnitei cu suprafata  construita de 30 mp.

În fapt, in motivarea actiunii, reclamanta  a aratat ca Parohia  Ortodoxa are arondata, in afara de Biserica  Parohiala.

Terenurile  situate in comuna Teisani, aferente Bisericii Parohiale si a  filialei, apar in listele  de inventar incepind cu anul 1971. Terenurile au fost donate  Parohiei Ortodoxe  de catre enoriasi, fara acte scrise,  asa cum reiese  din documentele existente în arhivele  Bisericii.

La data de  02.02. 2009  reclamanta  PAROHIA ORTODOXA,  si-a completat actiunea, în conformitate cu  art.132 alin.2 c.pr.civ. intelegind sa-si  mareasca  cîtimea  obiectului, având în vedere  constatarile  raportului de expertiza topometrica întocmit de expert Andreescu Florin, solicitând:

-sa se constate dobândirea  dreptului de proprietate  prin uzucapiunea de lunga durata asupra urmatoarelor  suprafete de teren :

-un teren situat  în intravilanul  comunei Teisani,sat Valea Stîlpului, Tarla  17 Parcela  1805 Cci, in suprafata  de 8341 mp.;

-un teren  situat în intravilanul com. Teisani, sat Valea  Stîlpului, Tarla 17, parcela 1186 Cc,  in suprafata de 1296 mp.;

-un teren situat în  intravilanul  com.Teisani, sat Olteni, T.20,P. 1373 Cc,  în suprafata  de  2086 mp.

Terenul a fost identificat prin  raportul de expertiza judiciara  tehnica  intocmit de  expert Andreescu Florin, iar constructiile  prin raportul de expertiza  intocmit de  expert  Nita Dumitru.

Din anul 1971 în registrul agricol , volumul 3, persoane juridice  ale comunei  Teisani, reclamanta figureaza la pozitia  8, tip.1, si respectiv  pozitia 9,  cu suprafata de  0,1686 ha. aferent Bisericii  Parohiale V. S. cu hramul ” Sf.Nicolae” si cu suprafata  de 0,1695 ha. aferent  Parohiei V. S.

De asemenea,  se certifica prin listele  de inventar din anul 1971 existenta constructiilor compuse din : cladirea  Bisericii  Parohiale, ridicata în anul  1870, in forma  de corabie,cu suprafata  construita  de 180 mp si a  clopotnitei ridicata  în anul 1901, cu suprafata  construita de 9 mp.si cladirea  Bisericii , ridicata în anul  1805 cu suprafata  construita  de 150 mp. si a clopotnitei cu suprafata construita de 30 mp.

Potrivit art. 1847  cod civil , pentru a fi utila  dobindirii  dreptului de

 proprietate prin uzucapiune, posesia  exercitata  trebuie sa fie continua ,  neintrerupta, netulburata , publica si sub  nume de  proprietar.

Posesia  reclamantei  intruneste  toate aceste calitati, dupa cum rezulta din

 intreg materialul probator  administrat in cauza, reclamanta stapinind  terenul  netulburata,  cunoscuta ca adevarat proprietar, continuu din 1971, deci s-a implinit termenul de  30 de ani prevazut de art.1890 cod civil pentru uzucapiunea  lunga, iar reclamanta a dobindit dreptul de  proprietate asupra  imobilului  format din teren  si cladirea bisericii Parohiale  , a clopotnitei precum si  a cladirei Bisericii  si a clopotnitei.

Potrivit  art.482 cod civil proprietatea  unui lucru imobil da  drept asupra

a tot ce se uneste ca accesoriu cu acel lucru în mod  natural sau artificial iar potrivit  art. 488 cod civil tot ce se  uneste  si se incorporeaza  cu lucrul  se cuvine  proprietarului lucrului.

De asemenea , art. 492 cod civil  prezuma  ca orice constructie,

 plantatie sau lucru  facut în pamânt sau asupra  pamîntului sunt facute de catre proprietarul acelui pamint  cu cheltuiala sa si  ca sunt  ale sale.

În  consecinta, în raport de considerentele  aratate în cele  ce preced,

instanta va  constata ca reclamanta a dobândit  prin  efectul accesiunii imobiliare artificiale  dreptul de proprietate asupra  constructiilor  edificate  pe terenurile susmentionate.

În  aceste conditii, instanta, conform art.111  C.pr.civ. va admite actiunea,  va constata  ca reclamanta  a  dobîndit  prin uzucapiune dreptul de proprietate asupra  imobilului compus din  teren în suprafata  de  8341 mp.  situat  în  intravilanul  com.Teisani, sat  Valea  Stâlpului, T. 34 P.1805 Cc.;

-teren  în suprafata  de  1296 mp.situat  în intravilanul  com.Teisani, sat Valea  Stâlpului  T. 17,P. 1186 Cc.;

-teren  în suprafata de  2086 mp. situat în  intravilanul  com. Teisani, sat Valea Stîlpului,T. 20 P,  1373  Cc. Ca efect  al uzucapiunii  si a  imobilului  compus din : cladirea  Bisericii ,clopotnita, cladirea  Bisericii  , Clopotnita , ca efect al accesiunii imobiliare artificiale.