Recurs comercial. procedura insolvenţei. renunţarea de către lichidator la judecarea recursului declarat de administratorii societăţii în insolvenţă. inadmisibilitate. -art.35 din Decretul 31/1954 şi 246 Cod procedură civilă..


SECŢIA COMERCIALĂ, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL.

Materie : RECURS COMERCIAL. PROCEDURA INSOLVENŢEI. RENUNŢAREA DE CĂTRE LICHIDATOR LA JUDECAREA RECURSULUI DECLARAT DE ADMINISTRATORII SOCIETĂŢII ÎN INSOLVENŢĂ. INADMISIBILITATE.

-art.35 din Decretul 31/1954 şi 246 Cod procedură civilă..

Renunţarea de către administratorul judiciar la judecarea recursului declarat de societatea debitoare reprezentată de administratorul judiciar împotriva sentinţei de deschidere a procedurii nu poate fi avută în vedere, deoarece administratorul judiciar este încă reprezentantul legal al societăţii în această fază a procedurii, situaţie în care renunţarea la judecarea recursului nu se poate face decât de către acesta.

Prin sentinţa nr.449/13.05.2008 Tribunalul Bihor a admis cererea formulată de creditorii  creditorului  SC V.L.R.IFN SA şi  SC V.B.A. SRL pentru deschiderea procedurii generale de insolvenţei împotriva debitorului  SC R. SRL, a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă  împotriva debitorului , a numit administrator judiciar pe G.M.R.IPURL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 20 din lege, cu o retribuţie ce se va stabili în funcţie de decont, a dispus notificarea deschiderii procedurii debitorului, creditorilor şi Oficiului Registrului Comerţului  de pe lângă Tribunalul Bihor, prin Buletinul Procedurilor de Insolvenţă , în vederea efectuării menţiunii în temeiul art. 61 din Legea privind procedura insolvenţei, precum şi tuturor băncilor unde debitoarea are deschise conturi.

A pus în vedere administratorului judiciar  prevederile art 252 din Legea nr. 31/1990 republicată şi a dispus menţionarea la registrul comerţului a reprezentanţilor permanenţi ai administratorului judiciar.

A fixat termenul limită pentru depunerea creanţelor , pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor ,pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor la 26.08.2008 .

A dispus trimiterea notificărilor către toţi creditorii, de către administratorul judiciar şi  deschiderea de către debitor a unui cont la o unitate  bancară  din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii, în termen de 2 zile de la notificarea deschiderii procedurii. în caz de neîndeplinire a atribuţiei, contul va fi deschis de către administratorul judiciar.  Eventualele disponibilităţi  băneşti vor fi păstrate  într-un cont special de depozit bancar.

Pentru a pronunţa astfel judecătorul sindic a reţinut următoarele:

Cererea formulată la  data de  31.03.2008  de creditori, având ca obiect deschiderea procedurii insolvenţei a fost comunicată debitorului la data de 09.04.2008 şi că nu s-a formulat contestaţie, potrivit art.33 alin. 6 din Legea 85/2006.

A constatat că debitorul se află în încetare de plăţi, stare de fapt dovedită cu  titlurile executorii depuse la dosar şi a constatat că, creditorul  are o creanţă comercială, certă, lichidă şi exigibilă împotriva debitorului.

Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs , în termen şi legal timbrat, debitorul, solicitând admiterea acestei căi de atac, modificarea hotărârii atacate şi respingerea cererii de deschidere a procedurii insolvenţei.

În motivarea recursului arată că după ce i-a fost comunicată cererea de deschidere a procedurii administratorul societăţii debitoare a luat legătura cu avocatul celor doi creditori care au formulat cererea de deschidere a procedurii insolvenţei, stabilind de comun acord ca până la termenul de judecată fixat în cauză să se achite debitul, iar avocatul creditorilor să depună o cerere de renunţare la judecată.

Astfel, debitorul a achitat creanţele solicitate în cererea introductivă prin mandat poştal în data de 6 mai 2008, şi a trimis prin fax chitanţele avocatului, dar cu toate acestea la termenul din 13 mai 2008 cererea de deschidere a procedurii a fost susţinută de către reprezentantul creditorilor şi a fost admisă de judecătorul sindic.

Având în vedere faptul că la data pronunţării hotărârii recurate debitul care făcea obiectul cererii introductive era achitat, recurentul arată că această cerere a rămas fără obiect.

În drept se invocă dispoziţiile art. 3041 Cod procedură civilă.

Intimaţii, legal citaţi în cauză, nu au formulat întâmpinare.

Renunţarea la judecata recursului, formulată de administratorul judiciar al recurentei debitoare la termenul din 22.10.2008 nu poate fi avută în vedere de instanţă deoarece recursul împotriva sentinţei prin care s-a dispus deschiderea procedurii de insolvenţă a fost formulat de către debitor prin administratorul acesteia, care este încă reprezentantul legal al societăţii în această fază a procedurii, situaţie în care renunţarea la judecata recursului nu se poate face decât de către acesta.

Examinând cauza prin prisma motivelor de recurs invocate şi din oficiu în temeiul dispoziţiilor art. 3041 Cod procedură civilă, instanţa constată că recursul declarat în cauză este întemeiat.

 Astfel, prin cererea de deschidere a procedurii insolvenţei faţă de debitor, introdusă de intimaţii creditori la data de 31.03.2008 aceştia au arătat că recurenta debitoare are faţă de ei o creanţă de 12.758,90 lei, respectiv 2.264,60 lei. Prin chitanţele nr.00009841/6.05.2008 şi nr.00009842/6.05.2008 depuse în recurs, recurenta debitoare a făcut dovada plăţii către intimaţii creditori a sumelor de 12.758,90 lei şi 2.264,60 lei, situaţie în care nu mai există creanţa celor doi creditori care au făcut cererea de deschidere a procedurii.

Într-adevăr debitorul nu a făcut dovada plăţii acestei creanţe în faţa primei instanţe, motiv pentru care la data de 13.05.2008 judecătorul sindic a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva debitoarei, prin sentinţa nr. 449, dar întrucât în recurs s-a făcut dovada că, creanţa a fost plătită înainte de pronunţarea sentinţei, respectiv la data de 06.05.2008, astfel că la data de 13.05.2008 când s-a pronunţat sentinţa de deschidere a procedurii, această creanţă nu mai exista, se impune în cauză a fi respinsă cererea de deschidere a procedurii.

Pentru aceste considerente, instanţa de recurs constată că recursul declarat de debitor este întemeiat şi în temeiul dispoziţiilor art. 312 alin. 1 Cod procedură civilă va fi admis, modificată sentinţa atacată şi respinsă cererea de deschidere a procedurii generale de insolvenţă formulată de creditori.

(Decizia nr.384/C/22.10.2008 a Curţii de Apel Oradea – Secţia comercială şi de contencios administrativ şi fiscal).