Recurs comercial. revizuire. – art.322 Cod procedura civila.


SECTIA COMERCIALA, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL.

Materie : RECURS COMERCIAL. REVIZUIRE.

– art.322 Cod procedura civila.

Încheierile prin care instanta de recurs expliciteaza dispozitivul deciziei pronuntate în recurs ori îndreapta erori materiale strecurate în cuprinsul deciziei nu pot face obiect al unei cereri de revizuire, deoarece instanta de recurs prin aceste hotarâri nu evoca fondul.

Prin încheierea de sedinta  pronuntata de Curtea de Apel Oradea  în data de  13 septembrie 2007, s-au respins ca nefondate cererile de lamurire a dispozitivului deciziei nr.211/C din 26 aprilie 2007, pronuntata de Curtea de Apel Oradea în dosarul nr.541/C/2007 si de îndreptare a erorii materiale strecurate în decizia nr.211/C/26 aprilie 2007, pronuntata de Curtea de Apel Oradea, formulate de recurenta DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE,  în contradictoriu cu intimatele SC “T.A.A” SA- prin lichidator SC “C.LJ 2000” SPRL, SC “P.G.” SRL- lichidator al debitoarei SC “T.A.” SA si OFICIUL REGISTRULUI COMERTULUI DE PE LÂNGA TRIBUNALUL SATU MARE.

Pentru a pronunta astfel instanta a retinut ca, potrivit art.281/1 Cod procedura civila, partile pot cerere lamurirea dispozitivului în situatia în care sunt necesare lamuriri cu privire la întelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului ori acesta cuprinde dispozitii potrivnice.

Dispozitivul unei hotarâri judecatoresti cuprinde solutia la care s-a oprit completul de judecata, concretizata în minuta redactata cu prilejul deliberarii, trecuta în condica de sedinta si pronuntata de presedinte în sedinta publica.

În speta, petenta nu a solicitat însa lamuriri cu privire la întelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului deciziei nr.211/C/26.04.2007, ci a criticat considerentele acestei hotarâri, fiind nemultumita de modul de redactare a motivarii respective decizii.

Cu toate acestea, din considerentele hotarârii instantei de recurs reiese ca a fost adoptat punctul de vedere al lichidatorului judiciar SC “C.LJ 2000” SPRL, retinându-se incidenta în cauza a dispozitiilor art.41 alin.2 din Legea nr.86/2006, în vigoare la data solutionarii pe fond a contestatiei la declaratia de creanta suplimentara depusa de creditoarea Directia Generala a Finantelor.

În consecinta, nefiind întrunite cerintele art.281/1 Cod procedura civila, cererea petentei Directia Generala a Finantelor Publice a fost respinsa ca nefondata.

Referitor la cererea de îndreptare a erorii materiale, constând într-o eroare de calcul din Decizia nr.211/C/2007 a Curtii de Apel Oradea, petenta Directia Generala a Finantelor Publice, raportând calculul sau la calculul efectuat de lichidatorul SC “C.LJ 2000” SPRL, a sustinut ca a identificat unele greseli în stabilirea valorii totale a creantei fiscale de catre acesta din urma. Astfel, petenta a considerat ca aplicându-se corect prevederile art.41 alin.2 din Legea nr.85/2006, accesoriile creantei Directiei Generale a Finantelor Publice, sunt în cuantum de 531.210 RON, iar în consecinta, din suma de 875.664 RON, platita cu titlu de accesorii (reprezentând accesorii calculate conform art.45 din Legea nr.64/1995) se impune retinerea sumei de 531.210 RON si restituirea diferentei în suma de 344.454 lei.

În speta însa nu estre vorba de o eroare de calcul la pronuntarea deciziei nr.211/C/26.04.2007, deoarece solutia a avut în vedere calculul realizat de lichidatorul judiciar al debitoarei SC “T.A.” SA – SC “C.LJ 2000” SPRL, care a retinut ca valoarea totala a creantei D.G.F.P. fata de falita (debit de baza + accesorii) este în suma de 3.478.567,09 RON.

Se impunea a se mentiona si faptul ca suma de 3.363.084 RON, achitata creditoarei petente la datele de 18.05.2006, 10.06.2006 si 08.07.2006 se regaseste în tabelul definitiv consolidat actualizat, depus de catre lichidatorii judiciari SC “P.G.” SRL si SC “C.LJ 2000” SPRL la dosarul cauzei la data de 30.08.2006, tabel definitiv consolidat actualizat, care nu a fost contestat de creditoarea D.G.F.P.

Cum instanta de recurs a apreciat ca fiind fondata contestatia lichidatorului judiciar SC “C.LJ 2000” SPRL cu privire la cuantumul accesoriilor datorate la debitele de baza, în conformitate cu prevederile art.41 alin.2 din Legea nr.85/2006, instanta a apreciat ca nu sunt întrunite cerintele prevazute de art.281 Cod procedura civila.

Împotriva încheierii pronuntata în data de  13.09.2007 în dosar nr. 541/35/C/2007 al Curtii de Apel Oradea a formulat cerere de revizuire  revizuienta Directia Generala a Finantelor Publice solicitând instantei  admiterea cererii de revizuire  si pe cale de consecinta rejudecarea cererii formulate prin  prisma  dispozitiilor articolului 281 ind.3 cod procedura civila.

În dezvoltarea motivelor  cererii de revizuire s-a învederat instantei ca  desi prin încheierea data în 13.09.2007 s-a  respins ca nefondata cererea  sa de lamurire a deciziei nr. 211/C/2007 – R a CAO , totusi instanta de judecata a lamurit  hotarârea aratând ca s-a  adoptat punctul de vedere al lichidatorului  judiciar  si incidenta în cauza a dispozitiilor articolului 41 aliniat 2 din Legea 86/2006.

Asertiunea instantei cuprinsa în încheierea  atacata în sensul ca solutia adoptata rezulta din considerentele hotarâri instantei de recurs nu au putut fi retinute deoarece din considerentele deciziei nu se desprindea o asemenea concluzie. De asemenea  a considerat ca în mod gresit nu s-a retinut  faptul ca în cadrul deciziei s-a savârsit o eroare materiala de calcul  asa cum a fost ea aratata prin cererea nr.52983/23.07.2007 de îndreptare a erorii materiale, deoarece  instanta de control  judiciar ar fi trebuit sa procedeze la o analiza  comparativa a celor doua calcule aflate la dosar efectuate de creditoare si de catre practicianul în insolventa, iar în urma analizei sa indice erorile de calcul semnalate, ori motivele respingerii calculului creditorului.

A aratat ca drept urmare a statuarii instantei de judecata în sensul incidentei prevederilor articolului 41 din Legea 85/2006 s-a procedat atât de catre  institutie cât si de catre practicianul în insolventa la recalcularea valorii totale a creantei fiscale rezultatul analizei fiind concretizat în adresa nr. 67739/11.10.2007 în cuprinsul careia s-a retinut ca Directia Generala a Finantelor Publice  este  îndreptatita la suma de 3527383 lei iar fata de faptul ca lichidatorul a achitat creditoarei suma de 4.238.748 lei  diferenta urmeaza a se restitui lichidatorului judiciar.

În sedinta publica din 13.12.2007 instanta a pus în discutia partilor exceptia  inadmisibilitatii cererii de revizuire formulata.

Asupra exceptiei invocate, instanta a retinut ca potrivit prevederilor articolul322 cod procedura civila  revizuirea unei hotarâri ramase definitive  în instanta de apel sau prin neapelare, precum  si a unei  hotarâri data de o instanta de  recurs atunci când evoca fondul  se poate  cere în cazurile prevazute expres la punctele  1- 9 în cuprinsul  prevederii legale.

Din analiza textului de lege  aplicabil s-a retinut ca obiect al unei cereri de revizuire pot fi ori hotarârile ramase definitive în instanta de apel  sau neapelate, ori hotarârile  date de o instanta de recurs atunci când evoca fondul.

Revizuienta Directia Generala a Finantelor Publice  a formulat cerere de revizuire a încheierii data în camera de consiliu în data de 13.09.2007 în dosar nr. 541/35/C/2007 al Curtii de Apel Oradea de catre instanta de recurs, încheiere prin care s-au respins ca nefondate cererile de lamurire a dispozitivului si îndreptarii erorii materiale strecurate în Decizia nr. 211/C/26.04.2007 pronuntata în acelasi dosar de instanta de recurs.

Încheierile pronuntate de instantele de recurs prin care s-au solutionat cererile de lamurire a întelesului, întinderii ori aplicarii dispozitivului deciziei prin care s-a solutionat recursul ori îndreptare a erorii materiale strecurate în dispozitivul deciziei pronuntate de instanta de recurs, nu intra în categoria hotarârilor date de o instanta de recurs prin care sa se evoce fondul dreptului dedus judecatii, astfel  cum cer prevederile articolului 322 cod procedura civila .  Prin aceste hotarâri date de instanta de recurs nu se evoca fondul dreptului dedus judecatii ci doar se aduc explicatii în privinta solutiei date de instanta de recurs  ori se îndreapta erori sau omisiuni privitoare la nume, calitate sau de calcul strecurate dintr-o eroare materiala în cuprinsul deciziei pronuntate.

Evocarea fondului dreptului în speta respectiva a avut loc în fata primei instante sau în apel ori în fata instantei de recurs care prin admiterea recursului a procedat la evocarea fondului cauzei, însa nu se poate sustine cu drept temei ca în cadrul solutionarii unei cereri de explicitare a deciziei ori de îndreptare a erorii materiale are loc o evocare a fondului cauzei.

În consecinta instanta a retinut ca încheierea atacata cu cererea de revizuire în prezenta cauza nu intra în categoria hotarârilor ce potrivit prevederilor legale  pot face obiect al unei  cereri de revizuire astfel ca cererea de revizuire formulata este inadmisibila.

Prin urmare, având în vedere aceste considerente, instanta a dispus respingerea ca inadmisibila a revizuirii declarate de revizuienta  Directia Generala a Finantelor Publice împotriva încheierii date în data de 13.09.2007 în dosar  nr.541/35/c/2007 al Curtii de Apel Oradea  .

(Decizia nr.480 din 13.12.2007 a Curtii de Apel Oradea – Sectia comerciala si de contencios administrativ si fiscal).