Revizuire inadmisibilă


Prin sentinţa penală nr. 13CC/2015, instanţa a dispus:

« În baza art.459 alin.5 Cod procedură penală respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire a sentinţei penale nr.2812/07.10.2014 a Judecătoriei Iaşi, menţinută şi rămasă definitivă prin decizia penală nr.67/04.02.2015 a Curţii de Apel Iaşi, formulată de condamnatul E.»

Pentru a dispune astfel, instanţa a constatat că în motivarea cererii ce face obiectul cauzei de faţă, revizuentul a invocat  cazul de revizuire prevăzute de art.453 alin.1 lit.f Cod procedură penală, invocând faptul că prin Decizia nr.732/2014 a Curţii constituţionale publicată în Monitorul Oficial din data de 27.01.2015, s-a declarat ca fiind neconstituţională sintagma „la momentul prelevării mostrelor biologice” din conţinutul art.336 alin.1 Cod penal, astfel încât condamnarea sa a fost dispusă în baza unui text devenit neconstituţional.

Analizând cererea de revizuire formulată de revizuentul E., instanţa a constatat că aceasta nu este admisibilă, nefiind incident cazurile de revizuire invocat.

În acest sens, instanţa reţine că, potrivit dispoziţiilor art.453 alin.1 lit.f Cod procedură penală, invocate de revizuent, cererea de revizuire este admisibilă dacă „hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituţională după ce hotărârea a devenit definitivă, în situaţia în care consecinţele încălcării dispoziţiei constituţionale continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.”

În cauză, hotărârea a cărei revizuire se cere a rămas definitivă la data de 04.02.2015 (data pronunţării deciziei penale nr.67/04.02.2015 a Curţii de Apel Iaşi), ulterior publicării Deciziei nr.732/2014 a Curţii constituţionale (decizia a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 27.01.2015), astfel încât nu poate fi incident cazul de revizuire invocat.

Potrivit art.459 Cod procedură penală:

„(1) La primirea cererii de revizuire, se fixează termen pentru examinarea admisibilităţii în principiu a cererii de revizuire, preşedintele dispunând ataşarea dosarului cauzei.

(2) Admisibilitatea în principiu se examinează de către instanţă, în camera de consiliu, fără citarea părţilor.

(3) Instanţa examinează dacă:

a) cererea a fost formulată în termen şi de o persoană dintre cele prevăzute la art. 455;

b) cererea a fost întocmită cu respectarea prevederilor art. 456 alin. (2) şi (3);

c) au fost invocate temeiuri legale pentru redeschiderea procedurilor penale;

d) faptele şi mijloacele de probă în baza cărora este formulată cererea nu au fost prezentate într-o cerere anterioară de revizuire care a fost judecată definitiv;

e) faptele şi mijloacele de probă în baza cărora este formulată cererea conduc, în mod evident, la stabilirea existenţei unor temeiuri legale ce permit revizuirea;

f) persoana care a formulat cererea s-a conformat cerinţelor instanţei dispuse potrivit art. 456 alin. (4).

(4) În cazul în care instanţa constată că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (3), dispune prin încheiere admiterea în principiu a cererii de revizuire.

(5) În cazul în care instanţa constată neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (3), dispune prin sentinţă respingerea cererii de revizuire, ca inadmisibilă.”