Dosar nr.cod operator 2445
R O M Â N I A
JUDECATORIA TÂRGU JIU
TÂRGU JIU
SENTINTA CIVILA Nr. 7690
Sedinta publica de la 23 Noiembrie 2009
Completul compus din:
PRESEDINTE ………..
Grefier ………….
Pe rol fiind judecarea actiunii civile avand ca obiect rezolutiune contract întretinere formulata de reclamantii UF si UM împotriva pârâtilor IL si IF.
La apelul nominal facut în sedinta publica, au raspuns pârâtii personal , lipsa fiind reclamantii reprezentati de avocat DL.
Procedura de citare este legal îndeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care, pârâtii învedereaza ca sunt de acord cu rezolutiunea contractului de întretinere nr. ……… încheiat cu reclamantii, precum si cu repunerea partilor în situatia anterioara contractului, luându-i-se în acest sens o declaratie, aceasta fiind consemnata si atasata la dosarul cauzei.
Instanta a luat act de pozitia partilor si constatând ca nu mai exista alte cereri, s-au declarat închise dezbaterile si s-a acordat cuvântul .
Reclamantul, prin aparator, a solicitat admiterea actiunii, rezolutiunea contractului cu repunerea partilor în situatia anterioara contractului, fara cheltuieli de judecata.
Pârâtii arata ca sunt de acord cu rezolutiunea contractului, repunerea partilor în situatia anterioara.
J U D E C A T A
Prin actiunea înregistrata sub nr. ……. pe rolul Judecatoriei Tg.Jiu, reclamantii UF si UM au chemat în judecata pe pârâtii IL si IF, solicitând instantei ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna rezolutiunea contractului de întretinere autentificat sub nr. ………. si repunerea partilor în situatia anterioara încheierii contractului.
În motivarea actiunii, reclamantul a aratat ca prin contractul de întretinere nr. ………. a convenit cu pârâtii sa le înstraineze imobilul proprietatea sa, situat în ………, compus din 307,571 mp, teren curti – constructii împreuna cu o casa de locuit P+1+M situata pe acest teren, edificata din caramida si BCA, acoperita cu tigla, precum si o camera situata în partea de N-E a constructiei si alipita acesteia, realizata din lemn si acoperita cu tigla, urmand ca în schimbul averii lor, pârâtii sa-i întretina pe tot timpul vietii , precum si medicamente. Au mai precizat reclamantii ca, desi pârâtii s-au obligat sa-l întretina pâna la sfârsitul vietii, în realitatea lucrurile nu au stat asa întrucât acestia nu si-au mai îndeplinit obligatiile asumate din anul 2007, de când starea de sanatate a reclamantilor s-a deteriorat, pârâtii refuzând sa respecte obligatiile contractuale.
În drept, reclamantul si-a întemeiat actiunea pe dispozitiile art. 82 Cpr.civ. si art. 942, 943, 969 Cod civ si art. 274 Cpr.civ.
În dovedirea actiunii, reclamantul a depus la dosar contractul de întretinere autentificat sub nr. 2832/21.06.2000 si schita cadastrala.
Paratii si-au precizat pozitia procesuala la termenul de judecata din 23.11.2009, in sensul ca sunt de acord cu admiterea actiunii si rezolutiunea contractului.
Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine ca între parti s-a încheiat contractul de întretinere autentificat nr. …….. prin care, reclamantii, în calitate întretinuti, au înstrainat pârâtilor , în calitate de întretinatori, în deplina proprietate si linistita posesie, imobilul situat în ………., compus din 307,571 mp, teren curti – constructii împreuna cu o casa de locuit P+1+M situata pe acest teren, edificata din caramida si BCA, acoperita cu tigla, precum si o camera situata în partea de N-E a constructiei si alipita acesteia, realizata din lemn si acoperita cu tigla, în schimbul obligatiei de întretinere de catre pârâti.
În sedinta publica din data de 23.11.2009, cu ocazia interogatoriului pârâtilor, acestia au declarat ca sunt de acord cu rezolutiunea contractului de întretinere încheiat cu reclamantul, precum si cu repunerea partilor în situatia anterioara.
In conformitate cu disp. art 969 C civ , conventia legal facuta are putere de lege intre partile contractante, contractul fiind rezultatul unui acord de vointa . Astfel, trebuie sa existe o simetrie intre modul de incheiere a contractului si modul de revocare a lui , contractul fiind rezultatul unui mutuus consensus ,deci si revocarea lui trebuie sa fie rezultatul unui mutuus dissensus .
Aceasta simetrie este inscrisa in principiul formulat de art 969 alin 2 C civ care, referindu-se la conventii, arata ca ele se pot revoca prin consimtamantul mutual sau din cauze autorizate de lege.
In consecinta ,avand in vedere pozitia partilor contractante si disp. art 969 alin 2 C civ, instanta va admite actiunea privind rezolutiunea contractului de intretinere cu repunerea partilor în situatia anterioara încheierii acestuia, în sensul ca reclamantii vor redobândi dreptul de proprietate asupra imobilelor ce au format obiectul contractului de întretinere.
Totodata, instanta va lua act ca nu se solicita cheltuieli de judecata .
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
Admite cererea formulata de reclamantii UF si UM, domiciliati în localitatea …………., împotriva pârâtilor IL si IF, ambii domiciliati în localitatea ………….
Dispune rezolutiunea contractului de întretinere autentificat sub nr. …….. de BNP T.I. si repunerea partilor în situatia anterioara încheierii acestui contract.
Ia act ca nu se solicita cheltuieli de judecata.
Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata în sedinta publica ,azi, 23.11. 2009.
Presedinte, Grefier,
MP DGC
Red jud MP/Tehnored. DGC
6 ex/30.11.2009
1