Prin sentinta civila nr. 5362/06.05.2009 pronuntata de Judecatoria Ploiesti a fost admisa actiunea formulata de reclamanta S.C. X S.R.L. în contradictoriu cu pârâta S.C. Y S.R.L., s-a dispus rezolutiunea contractului de vânzare-cumparare încheiat între reclamanta si pârâta la data de 15.09.2007, a fost obligata reclamanta la restituirea catre pârâta a sumei reprezentând c/val. bunului cumparat si a fost obligata pârâta la plata catre reclamanta a cheltuielilor de judecata.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta a retinut ca prin cererea formulata, reclamanta a solicitat în contradictoriu cu pârâta ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna rezolutiunea contractului de vânzare-cumparare încheiat de parti la data de 15.09.2007 si obligarea pârâtei la plata c/val. bunului cumparat, cu cheltuieli de judecata.
În motivarea actiunii reclamanta a arata ca la data mentionata, a achizitionat de la pârâta un televizor LCD pentru care a achitat pretul aferent, dar ca bunul s-a deteriorat ulterior, în perioada termenului de garantie, motiv pentru care s-a adresat unitatii service agreata de firma producatoare.
Reclamanta a mai sustinut ca unitatea service a emis un document din care rezulta ca televizorul achizitionat de la pârâta, nu are active toate functiile si nu poate remedia defectul si ca atare, potrivit dispozitiilor Legii 449/2003 are dreptul de optiune între reducerea corespunzatoare a pretului si rezolutiunea contractului, aceasta manifestându-si expres optiunea în sensul rezolutiunii contractului si restituirii sumei achitate cu titlul de pret.
Pârâta, legal citata, a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea cererii ca neîntemeiata.
În raport de actele si lucrarile dosarului, instanta a retinut ca la data de 15.09.2007, reclamanta a cumparat de la pârâta televizorul LCD pentru care a achitat pretul aferent, iar potrivit certificatului de garantie depus la dosar, aparatul a suferit în perioada de garantie reparatii efectuate de unitatea de service autorizata la data de 06.08.2008, ulterior, aparatul fiind prezentat unitatii de service autorizata la data de 19.08.2008, unitatea propunând înlocuirea aparatului, a emis cererea de retur produse defecte prin care a aratat ca nu sunt active toate functiile si nu s-a reusit remedierea defectului.
S-a mai retinut ca în urma acestei constatari, reclamantul prin cererea din data de 22.10.2008 a solicitat restituirea c/val. televizorului, aratând ca acesta nu mai poate fi reparat, iar ca raspuns, pârâta a emis adresa nr. x prin care a înstiintat reclamanta ca va înlocui televizorul cu un produs similar si a invitat-o sa se prezinte la magazinul de unde a achizitionat produsului în vederea înlocuirii acestuia
Potrivit art. 5 din Legea 449/2003 republicata vânzatorul este obligat sa livreze consumatorului produse care sunt în conformitate cu contractul de vânzare-cumparare, iar din prevederile art. 9 coroborat cu art. 13 si 14 din acelasi act normativ rezulta ca, consumatorul are dreptul sa i se aduca produsele la conformitate, fara plata, prin reparare sau înlocuire, în functie de optiunea consumatorului, sau sa beneficieze de reducerea corespunzatoare a pretului ori rezolutiunea contractului privind produsele neconforme.
Ca atare, instanta a apreciat ca prin sintagma “în functie de optiunea consumatorului” legiuitorul a lasat la latitudinea consumatorului masura reparatorie ce urmeaza a fi adoptata, tocmai ca aceasta masura sa îsi atinga scopul reparatoriu pentru care a fost instituita si pentru a proteja cumparatorul aflat în situatia achizitionarii unui produs neconform.
Sustinerea pârâtei ca aceasta masura ar fi disproportionata si ca s-ar impune doar înlocuirea produsului, este neîntemeiata, instanta apreciind ca pe de o parte, faptul ca oferta de înlocuire a fost facuta dupa ce consumatorul a cerut restituirea pretului, exprimându-si optiunea în sensul rezolutiunii contractului, nemaifiind aplicabil art. 13 lit. b din legea mentionata, iar pe de alta parte, faptul ca odata cu aderarea României la Uniunea Europeana, normele Europene, în aceasta materie, care sunt obligatorii în toate statele membre, sunt în sensul restituirii de îndata a pretului catre consumatorul prejudiciat prin vânzarea unui produs neconform, la solicitarea acestuia.