Săvârşirea infracţiunii de tâlhărie în stare de minoritate prevăzută de art. 233 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 113 și următoarele Noul Cod penal.


Obiect – Săvârşirea infracţiunii de tâlhărie în stare de minoritate prevăzută de art. 233 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 113 și următoarele Noul Cod penal.

Cuprins pe materii : Drept penal. Tâlhărie. Minoritate. Măsuri educative.

Index alfabetic :

-Tâlhărie

-Minoritate

-Măsuri educative

Judecătoria Galaţi, secţia penală, sentinţa penală nr. 63/23.01.2015

Rezumat hotărâre :

Instanţa de fond, a reţinut în sarcina  inculpatului minor X. Y. , că în ziua de 21 mai 2013, în timp ce se afla la etajul 10 al  scării blocului E3 din strada Oțelarilor nr. 27 din mun. Galați, a smuls de la gâtul persoanei vătămate P.V. lănțișorul pe care aceasta îl purta, în scopul însușirii pe nedrept.

Potrivit art. art. 386 alin. 1 Cod procedură penală, în referire la art. 5 Cod penal, a schimbat încadrarea juridică a faptei reţinute în sarcina inculpatului X. Y. prin rechizitoriu, din infracţiunea de ”tâlhărie”, prevăzută și pedepsită de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. c) Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 99 și următoarele Cod penal din 1969, în infracțiunea de ”tâlhărie”, prevăzută și pedepsită de art. 233 Cod penal, cu aplicarea art. 113 și următoarele Cod penal.

În baza art. 115 alin. 1 lit. B) și art. 118 Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, instanţa a stabilit și a aplicat inculpatului minor X. Y. măsura educativă neprivativă de libertate a ”supravegherii”, pe o durată de 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de ”tâlhărie”, prevăzută și pedepsită de art. 233 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 113 și următoarele Noul Cod penal.

În baza 121 alin. 1 lit. a) Cod penal, a impus inculpatului X. Y. ca pe durata executării măsurii educative a supravegherii să respecte următoarele obligații:

-să urmeze un curs de pregătire școlară sau de formare profesională;

-să nu depășească, fără acordul Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Galați, limita teritorială a județului Galați;

-să nu se apropie și să nu comunice cu persoana vătămată P.V;

-să se prezinte la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Galați la datele fixate de către acesta

Conform art. 120 alin. 2 Cod penal, a stabilit ca supravegherea se va face sub coordonarea Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Galați, căruia i s-a comunicat o copie după hotărâre.

A atras atenția inculpatului X. Y. asupra consecințelor prevăzute de art. 123 Cod penal, privind nerespectarea obligațiilor impuse și cu privire la săvârșirea de noi infracțiuni în cursul executării măsurii educative a supravegherii.

În baza art. 404 alin. 4) lit. a) Cod procedură penală, în referire la art. 72 alin. 1 Cod penal, a constatat că inculpatul X. Y. a fost reținut în data de 21.05.2013.

În baza art. 19, art. 25 şi 397 Cod procedură penală, a luat act că persoana vătămată P.V., prin reprezentant legal, R.L., nu s-a constituit parte civilă în cauză.

În baza dispoziţiilor art. 274 alin. 1 raportat la art. 272 Cod de procedură penală şi art. 6 din Protocolul încheiat între Ministerul Justiţiei şi UNBR, a stabilit că onorariile apărătorilor desemnați din oficiu pentru inculpat și persoana vătămată, în cuantum de câte 200 lei, vor fi plătite către Baroul de Avocaţi Galaţi din fondurile speciale ale Ministerului Justiţiei, urmând a rămâne în sarcina statului.

În temeiul art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, a obligat inculpatul X. Y., în solidar cu părțile responsabile civilmente, X.U. și X.Z., la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în cuantum total de 1.000 lei, din care suma de 70 lei aferentă fazei de urmărire penală.

Nici părţile şi nici Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi nu au formulat cale de atac, hotărârea rămânând definitivă prin neapelare.

Problema de drept

Aplicarea legii penale mai favorabile – motivat de faptul că în timpul soluţionări cauzei în primă instanţă a intrat în vigoare o nouă lege penală care nu mai prevede posibilitatea aplicării de pedepse minorilor, ci numai aplicarea unor măsuri educative limitativ prevăzute de Codul penal, ceea ce este mai favorabil inculpaţilor minori la data săvârşirii faptei.