Schimbare încadrare juridică


L a data  de 17.10.2014, în jurul orelor 10.00 inculpaţii S. S.E., L. C. I. şi P. I. s-au întâlnit în zona pieţei din cartierul Schela, la un moment dat trecând prin faţa lor persoana vătămată Ţ. V. în vârstă de 77 ani, inculpaţii observând că acesta avea în mână o borsetă, inculpatul L.C. I.propunându-le celorlalţi doi inculpaţi să sustragă acea borsetă, aceştia fiind de acord. Văzând că persoana vătămată intră într-o farmacie, inculpatul L. C. I. s-a deplasat în acea farmacie pentru a observa dacă persoana vătămată are bani asupra sa, fiind surprins de camerele de supraveghere din interiorul farmaciei, după care inculpatul L.C. I. a ieşit din farmacie spunându-le celorlalţi inculpaţi că a observat că persoana vătămată avea bani asupra sa. După câteva minute, persoana vătămată Ţ. V. a ieşit din farmacie, cei trei inculpaţi plecând în urma lui, urmărindu-1 aproximativ o jumătate de oră, iar la un moment dat, în timp ce persoana vătămată a intrat pe str. Răscoala din 1907, nemaifiind alte persoane pe stradă, inculpaţii s-au apropiat de persoana vătămată, inculpatul S.S.E. venind prin surprindere în spatele persoanei vătămate, i-a smuls din mâna persoanei vătămate borsetă, în urma smulgerii rupându-se cureaua borsetei, datorită rezistenţei cu care persoana vătămată încercase să ţină de borsetă, după care inculpaţii au fugit. Inculpaţii au mers pe calea ferată, au ajuns lângă Dunăre, s-au uitat în borsetă, văzând că erau bani, acte de identitate, cârduri de sănătate şi o pereche de ochelari, după care inculpaţii au împărţit suma de bani găsită, inculpatul S.S. E. aruncând în Dunăre borsetă.

În drept, fapta inculpatului S. E. S.  constând în aceea că după o înţelegere prealabilă cu inculpaţii L. C. I. şi  P. I. şi  după ce au urmărit persoana vătămată T. V. acesta  pe la spate, i-a smuls din mână borseta, după care a luat-o la fugă  întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de de tâlhărie prev. şi ped. de: art. 233 C. pen. cu aplicarea art. 77 lit. “a” C. pen 

Analizând latura obiectivă a infracţiunii prevăzute de art. de: art. 233 C. pen., instanţa reţine că elementul material constă în acţiunea de  sustragere prin smulgerea din mâna a borsetei persoanei vătămate, cu consecinţa ruperii dispozitivului de prindere constituie o violenţă indirecta asupra corpului acesteia prin intermediul obiectului  , acţiunea smulgerii fiind  de natură să inducă o stare de constrângere a voinţei persoanei vătămate,persoana în vârstă, iar nu o simpla luare din posesie, neviolentă , a lucrului.

Urmarea imediata în deposedarea persoanei vătămate de bunul sustras şi starea de pericol cu privire la libertatea psihică a persoanei, legătura de cauzalitate rezultând din materialitatea faptei.

În drept, faptele inculpaţilor L. C. I. şi  P. I., care la data de 17.10.2014 l-au ajutat de inculpatul S. E. S., după o înţelegere prealabilă să sustragă prin smulgere borseta persoanei vătămate T. V.  îndeplinesc elementele constitutive ale infracţiunilor de complicitate  la tâlhărie prev. şi ped. de art. 48 C. pen. rap. la art. 233 C. pen. cu aplicarea art. 41 alin. (1) C. pen. şi art. 77 lit. “a” C. pen.

Faţă de aceste considerente, instanţa va respinge cererea de schimbare a încadrării juridice.