Fapta inculpatului ARV care în ziua de 10.09.2012, în jurul orei 17:10, în loc public, a smuls de la gâtul părţii vătămate LB un lanţ din aur prevăzut cu o cruciuliţă, în valoare de aproximativ 3900 lei, după care a lovit partea vătămată cu pumnul în zona feţei pentru a-şi asigura scăparea, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de tâlhărie prev. de art. 211 alin. (1), alin. (2) lit.c Cod penal.
Elementul material al laturii obiective este unul complex, format pe de o parte din acţiunea tipică a faptei de furt respectiv deposedare prin luarea efectivă a bunului din posesia părţii vătămate prin smulgerea lanţului de la gâtul părţii vătămate şi imposedare, prin intrarea în sfera de stăpânire materială a făptuitorului, iar pe de altă partea săvârşirea actelor de violenţă faţă de partea vătămată prin lovirea acesteia cu pumnul în zona feţei în scopul de a-şi asigura scăparea.
Urmarea imediată constă în împosedarea inculpatului cu bunul sustras de la partea vătămată precum şi punerea în pericol a sănătăţii şi integrităţii persoanei, legătura de cauzalitate rezultând din materialitatea faptei.
Din punct de vedere subiectiv, fapta este săvârşită cu intenţie directă, în accepţiunea art. 19 pct. 1 lit a Cod penal, inculpatul prevăzând şi urmărind rezultatul produs, fiind corespunzătoare celor două scopuri caracteristice faptei complexe de tâlhărie: furtul şi punerea în pericol a sănătăţii şi integrităţii persoanei.
În ceea ce priveşte reţinerea agravantei prevăzute de art. 211 alin (2) lit.c Cod penal instanţa reţine împrejurarea că sustragerea lanţului şi lovirea părţii vătămate în scopul de a-şi asigura scăparea au fost săvârşite într-un loc public în accepţiunea art. 152 Cod penal, respectiv pe aleea pietonală dintre blocul C3 situat pe strada Pantelimon Halipa şi Scoala I. Simionescu.
Instanţa, apreciind că sunt îndeplinite condiţiile tragerii la răspundere penală a inculpatului, urmează a dispune condamnarea acestuia.
La alegerea pedepsei ce se va aplica inculpatului precum şi pentru o justă individualizare a cuantumului acesteia, instanţa va avea în vedere criteriile prevăzute de art. 72 Cod penal: dispoziţiile părţii generale şi ale părţii speciale, cu trimitere la dispoziţiile art. 3201 al. 7 Cod procedură penală, potrivit cărora, în cazul recunoaşterii învinuirii, limitele de pedeapsă se reduc cu o treime, gradul de pericol social generic şi concret al faptei, împrejurările în care fapta a fost săvârşită, persoana inculpatului. De asemenea, va fi avut în vedere scopul pedepsei, aşa cum este prevăzut de art.52 Cod penal şi necesitatea realizării principiului prevenţiei generale şi speciale.
La stabilirea cuantumului pedepsei instanţa va avea în vedere pericolul social concret ridicat al faptei ce rezultă din modalitatea concretă de săvârşire, îndrăzneala de care a dat dovadă inculpatul săvârşind fapta în loc public, în timpul zilei, prin exercitarea unor acte de violenţă asupra părţii vătămate cât şi circumstanţele personale ale inculpatului care nu este la primul contact cu legea penală, aşa cum rezultă din fişa de cazier judiciar existent la dosarul cauzei, nu are un loc de muncă stabil, nu a manifestat un interes deosebit pentru terminarea studiilor, fiind încă elev în cls. IX a a Şcolii Generale „ Ion Neculce” din Iaşi, deşi este în vârstă de 25 ani.
Pentru aceste considerente instanţa va aplica inculpatului o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani şi 4 luni închisoare.