Tâlhărie săvârşită în formă continuată. Mai multe infracţiuni de tâlhărie în concurs real. Distincţie.


Tâlhărie săvârşită în formă continuată. Mai multe infracţiuni de tâlhărie în concurs  real. Distincţie.

Săvârşirea de către inculpat a trei acte infracţionale de tâlhărie într-un interval de peste 3 săptămâni, prin aceeaşi modalitate de acţiune (atacarea victimelor femei , pe stradă şi sustragerea poşetelor acestora) echivalează cu săvârşirea  a 3 infracţiuni distincte de tâlhărie , şi nu o infracţiune continuată de tâlhărie.

Secţia Penală –Decizia penală 80/A/14.02.2006  a Curţii de Apel Alba Iulia

Prin sentinţa penală nr.289/2005  pronunţată de Tribunalul Sibiu în dosarul nr.1444/2005  a fost condamnat inculpatul M.P.  la pedeapsa de 8 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii  de tâlhărie în formă continuată  prev. de art.211 al.1, 2 lit. b,c CP cu aplicarea art.41 al.2 CP şi art.37 lit. a CP .

În fapt s-a reţinut că , în realizarea aceleaşi rezoluţii infracţionale , în dimineţile zilelor de 31.12.2004, 18.01.2005 şi 24.01.2005  inculpatul a atacat  pe părţile vătămate D.C.M. , P.M.D. şi H.A. cărora le-au sustras prin violenţă o plasă şi o poşetă , o poşetă , respectiv o geantă şi cerceii din urechi.

Împotriva acestei sentinţe  a declarat apel  Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu  solicitând  schimbarea încadrării juridice  dintr-o infracţiune unică în formă continuată de tâlhărie , în 3 infracţiuni de tâlhărie în concurs real, respectiv majorarea cuantumului pedepsei .

Apelul parchetului este fondat.

Cele trei acte infracţionale comise de inculpat prin modul în care au fost concepute  şi realizate  , profitând doar de anumite condiţii similare  în situaţii diferite de timp , prezintă fiecare în parte conţinutul unei infracţiuni distincte.

Pentru existenţa unei infracţiuni unice  în formă continuată de tâlhărie , se impunea  ca inculpatul să-şi fi reprezentat de la bun început  în întregul ei  activitatea infracţională pe care o va desfăşura.

Ori, în cazul de faţă , inculpatul a acţionat pe baza unei hotărâri autonome, luată în mod spontan şi reînnoită  când a avut prilejul.

În consecinţă, în urma admiterii apelului parchetului s-a dispus rejudecarea cauzei  de către instanţa de fond, aceasta urmând să se pronunţe cu privire la infracţiunile săvârşite de inculpat în dauna fiecăreia dintre părţile vătămate menţionate.