În sensul art. 20 din Legea nr. 146/1997, taxa judiciară de timbru se datorează în avans, iar neplata ei până la termenul de judecată acordat de instanţă, duce la anularea cererii.
În speţă, reclamantul a solicitat în contradictoriu cu pârâta să se dispună anularea hotărârii Adunării Generale pentru alegerea Consiliului Director şi Comisiei de Cenzori şi a hotărârii Adunării Generale prin care i s-a respins dosarul de candidat la funcţia de consilier.
Instanţa de fond a admis excepţia nelegalei timbrării şi a anulat cererea ca netimbrată.
În recurs, reclamantul a susţinut că în acea perioadă a fost bolnav şi s-a aflat în imposibilitate de a efectua plata. A menţionat că nu a solicitat judecarea cauzei în lipsă, aspect în raport de care instanţa trebuia să acorde un termen de judecată sau să suspende judecata.
Instanţa învestită cu soluţionarea recursului a respins recursul, ca neîntemeiat.
Tribunalul a reţinut că în condiţiile în care a avut la dispoziţie 3 luni pentru a satisface această obligaţie, reclamantul şi-a asumat aplicarea sancţiunii de netimbrare în caz de neplată.
Actul medical invocat nu are niciun număr de înregistrare şi nu atestă o imposibilitate de deplasare a reclamantului.
Acesta putea plăti personal sau putea delega o altă persoană pentru a face plata şi pentru a depune chitanţele la dosar.
Este adevărat că reclamantul nu a solicitat judecarea cauzei în lipsă, dar la termenul din data de 03.09.2013, în instanţă a fost prezentă pârâta prin avocat.
Ca urmare, una din părţi fiind prezentă, instanţa nu avea motive să dispună suspendarea judecăţii.